Suriyeli öğrenciler için MEB ve UNICEF işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli öğrenciler için MEB ve UNICEF işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 10:19

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Suriyeli çocukların yoğunluklu olduğu şehirlerde, nitelikli eğitime erişimi sağlamak amacıyla hazırlanan ‘İl Eylem Planları’ çerçeve programını imzaladı.

Haberin Devamı

İl Eylem Planları (İEP), Millî Eğitim Bakanlığı ile UNICEF Türkiye Temsilciliği tarafından Suriyeli çocuklarında gittiği Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nda tanıtıldı. Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde Suriyeli çocukların eğitime erişimini artırmak, bu bölgelerde eğitimlerine devam eden en dezavantajlı Türkiyeli ve Suriyeli çocukları desteklemek ve eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanmış ve hazırlanacak olan İEP’ler için yapılan imza töreninde açıklamalarda bulunan MEB Müsteşar Yardımcısı Büyük, “Millî Eğitim Bakanlığı, ilgili bütün paydaşları ile işbirliği içerisinde, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yürüttüğü çalışmalar neticesinde Suriyeli çocukların kayıp nesil olmaması ve kendilerine güzel bir gelecek inşa edebilmelerini amaçlıyor. Bugüne kadar bu çalışmaların neticesinde yüz binlerce çocuğa ulaşabildik ve eğitime erişimlerini sağladık. 2015-2016 ders yılının sonuna kadar yüz binlerce çocuğa daha ulaşmayı hedefliyoruz. Bugün burada üzerinde anlaşmaya vardığımız, iller özelinde hazırlanacak eylem planları bu sebeple noktasında çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

“460 bin Suriyeli çocuğu daha eğitime katmak için uğraşıyoruz”

Türkiye’nin 4 yılı aşkın sürede diline, dinine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeliyi Türkiye’ye kabul ettiğini söyleyen Büyük, kamunun kaynaklarından Suriyeliler için yaklaşık 8 milyar dolar harcadığını vurgulayarak, dünyanın Türkiye’ye sadece 417 milyon dolar gönderdiğini aktardı. MEB’in bu yıl sonuna kadar eğitim çağındaki tüm çocukları eğimin sistemine dahil etmeyi amaçladığını vurgulayan Büyük, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada, 460 bin çocuğun daha bu yılın sonuna kadar eğitim sistemine entegre edilmesine ilişkin hedefi ortaya koyduğunu hatırlattı ve bu hedefi yakalamak için gece gündüz çalışacaklarını bildirdi. Suriyeli çocuklara eğitimin yanın da rehberlik hizmeti de verdiklerini belirten Büyük, Suriyeli öğrenciler için 30’a yakın okul yapıldığını ve bazı okulların da saat 14.30’dan sonra bu öğrenciler ve gönüllü Suriyeli öğretmenlerin hizmetine açıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Suriyeli çocukların denklik problemi çözüldü

UNICEF ile yapılan protokol kapsamında yaklaşık 6 bin Suriyeli öğretmenin teşvik edildiğine dikkat çeken Büyük, “Çalıştırmıyoruz. Onlar gönüllü hizmet ediyor, biz de teşvik ediyoruz. Kamp içerisinde 150 dolar, kamp dışında 220 dolar; her ay onların hesabına yatırıyor. Hem öğretmen sayısını hem de ödenen teşviki artırmak adına çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Suriyeli çocukların denklik probleminin de çözüldüğünü anlatan Büyük, MEB’in yaptığı sınava giren 7 bin lise öğrencisinin yüzde 41’inin başarılı olarak diplomalarını aldığını açıkladı. Bu öğrencilerin Türkiye ve dünyadaki üniversitelerde kendilerine tanınan kontenjanlarda eğitim öğretime devam edeceklerini ifade eden Büyük şunları söyledi:
“Liseyi bitiren Suriyeli öğrenciler Türk öğrencilerin kontenjanlarını kullanmıyorlar. YÖK’ün Suriyeli öğrencilere ayırdığı kontenjanı kullanıyorlar. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca da süreç içerisinde 5 bin öğrenci burslandırılacak. Geçen yıl bin 100 öğrenciyi burslandırdılar. Böylece, üniversite öğrenimlerini de teşvik etmiş oluyoruz.”

Haberin Devamı

“Hepimiz çocukların okula erişimini sağlamakla yükümlüyüz”

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle törende yaptığı konuşmada; “Eğitim yalnızca çocukların temel bir hakkı değil, aynı zamanda yaşadıkları zorlu dönemi atlatmaları ve kendi, gelecekleri ile Suriye ve bölgenin geleceği açısından da yaşamsal öneme sahip bir konu. İl Eylem Planları ile çocuklara kaliteli eğitim fırsatlarına erişim kapsamını genişletmeye ve Türkiye Hükümeti’nin okul dışındaki çocukları eğitime kazandırma çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz. Bu hepimizin ahlaki sorumluluğu. Hepimiz daha fazla sayıda çocuğun okula erişimini sağlamakla yükümlüyüz” dedi. Türkiye’de 200 binden fazla çocuğun eğitim gördüğünü belirterek, Türkiye’nin ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın çabasıyla okulların kapısının çocuklara açıldığını vurguladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında okula giden Suriyeli çocukların sayısının iki katına çıkarılacağını söylediğini hatırlatan Duamelle, “Biz de bu iddialı hedefi destekliyoruz. Türkiye hükümetine gereken her türlü yardımı sunmaya hazırız” diye konuştu. Konuşmaların ardından, Büyük ve Duamelle ‘İl Eylem Planları’ çerçeve programını imzaladı. Daha sonra beraberindeki yetkiler ile 1’inci sınıfta eğitim gören öğrencilere çanta dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!