“Suriyeli öğrenciler için açık lise çalışması sürüyor”

Güncelleme Tarihi:

“Suriyeli öğrenciler için açık lise çalışması sürüyor”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 12:51

MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye’de şu an itibariyle geçici eğitim merkezlerinde 326 bin, okullardaysa 172 bin Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını belirterek, “Ayrıca Suriyeli öğrencilerin açık lise ders ve kredi eksiklerini kapatmaları için çalışmalar sürüyor. Gençler buraya kaydolarak eksikliklerini kapatabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Suriyeli öğrencilerin Türkiye’de en azından 5-10 yıl daha kalmasının beklendiğini söyleyerek, “Şu an itibariyle geçici eğitim merkezlerinde 326 bin, okullarımızdaysa 172 bin Suriyeli öğrenci eğitim alıyor. 30 bin civarından kimlik numarası dolayısıyla resmiyete sokamadığımız bir kitle söz konusu. Tüm bunları topladığımızda 538 bin rakamına ulaşılıyor. Ayrıca üniversitelerdeki Suriyeli öğrenci sayısı ise 13 bin 662. Suriyeli öğrencilerin denklik işlemleri için de YÖK ve çeşitli STK’lar bünyesinde çalışmalar sürüyor” dedi.

TRT Haber’de konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Suriyeli öğrencilerin ülkeleriyle kültür bağlarını sürdürmeleri için çocuklara seçmeli Arapça eğitimi verdiklerini belirtti. Demirci, bu süreçte yaşanan hareketlilikte MEB ve Türkiye Maarif Vakfı’nın sınırdaki Suriyeli çocukların eğitimi için neler yapılabileceği konusunda da çalıştığını vurgulayarak, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

13 BİN SURİYELİ ÖĞRETMEN EĞİTİM VERİYOR

Türkiye’de 6-18 yaş arasında eğitim çağında 836 bin çocuk var. 2012’den itibaren ülkemize gelmeye başladıklarında “Biz kısa sürede dönecekler” diye düşünüyorduk. Ancak Suriye’deki kriz gittikçe derinleşiyor. Bu bir paradigma değişikliği gerektiriyordu. 2015-2016’dan itibaren bunu yaptık. Şu anda geçici eğitim merkezleri ve okullarımızda Suriyeli sığınmacıların eğitimleri devam ediyor. Geçici eğitim merkezlerimizde 13 bin 100 Suriyeli öğretmen çalışıyor. Bunlar MEB’den ücret alıyor. Bu merkezler ağırlıklı olarak Suriye sınırındaki illerde yoğunlaşıyor. Ancak Türkiye’nin 81 ilinde bulunuyorlar.

OKULLARIMIZA 172 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR

Şu an itibariyle geçici eğitim merkezlerinde 326 bin, okullarımızdaysa 172 bin Suriyeli öğrenci eğitim alıyor. 30 bin civarından kimlik numarası dolayısıyla resmiyete sokamadığımız bir kitle söz konusu. Tüm bunları topladığımızda 538 bin rakamına ulaşılıyor. Ayrıca üniversitelerdeki Suriyeli öğrenci sayısı ise 13 bin 662. Suriyeli öğrencilerin denklik işlemleri için de YÖK ve çeşitli STK’lar bünyesinde çalışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

ARAPÇA EĞİTİM VERİYORUZ

Suriyeli öğrencilerin Türkiye’de en azından 5-10 yıl daha kalması bekleniyor. Bu süreçte onların ülkeleriyle kültür bağlarını sürdürmeleri için seçmeli Arapça eğitim veriyoruz.

DERSLİK SAYISINI ARTIRACAĞIZ

Suriyeliler gelmeden önce de derslikler konusunda, özellikle ülke içi göçlerden dolayı sıkıntılar yaşıyorduk. Bu sorunu nitelikli bir şekilde 81 ilde ivedilikle çözmek için toplantılar yapıyoruz. Gerekli bütçe için çaba içindeyiz.

FİNLANDİYA KADAR ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR

Bugün Türkiye’de Finlandiya’daki toplam öğrenci kadar bir nüfus eğitim alıyor. Avrupa Birliği 500 bin mülteci dendiğinde kendi değerlerini bir kenara bırakma noktasına geliyor.

Haberin Devamı

AÇIK LİSE İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ayrıca Suriyeli öğrencilerin açık lise ders ve kredi eksiklerini kapatmaları için çalışmalar sürüyor. Gençler buraya kaydolarak eksikliklerini kapatabilecek.

GEREK MEB GEREK MAARİF VAKFI İMKANLARINI SEFERBER EDECEK

Malumunuz hem tarihten gelen sorumluluklardan dolayı hem de kendi gerçekliklerimizden ve güvenlik kaygılarımızdan dolayı ülkemiz şu anda Suriye sınırları içerisinde birtakım tedbirler alıyor. Kamplarda ve bir şekilde kendi imkanlarıyla 3 milyona yakın yine Suriye içerisinde sığınmacı var. Kuruluşlar bizden destek istiyor. Orada da çalışmamız var. Bundan sonraki süreçte mümkün oldukça Suriye içerisindeki savaştan kaynaklanan hareketlilik sınırlarımızın içinde değil ama sınırlarımızın hemen yanı başında oluşturulan ortamlarda gerçekleştirilecek. Biz de gerek MEB gerek Maarif Vakfı olarak elimizden geldiğince kendi imkanlarımızı bu konuda seferber edeceğiz.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!