Şurada komisyonlar bugün çalışmalarını tamamlayacak

Güncelleme Tarihi:

Şurada komisyonlar bugün çalışmalarını tamamlayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 12:05

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, 19. Milli Eğitim Şurası'nda 4 gün boyunca yürütülen çalışmaları, komisyonlarda ele alınan konuları değerlendirdi.

Haberin Devamı

Karip, "Üyelerimiz, çok yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Çok faydalı, pozitif sonuçlar aldığımız öneriler ortaya koyuyorlar. Gruplar, çalışmalarını belli bir aşamaya kadar getirdiler. Fakat bugün (5 Aralık) saat 18.00 itibarıyla çalışmalar tamamlanacak ve öneriler Genel Kurul'a sunulmak üzere teslim edilecek" dedi.

Emin Karip, komisyonda görüşülen eğitim fakültelerine mülakatla öğrenci seçimiyle ilgili, "Bu konunun gündeme gelmesi ve farklı görüşlerin ortaya konması gayet doğal. Bu görüşler üyeler tarafından dile getirildi, komisyonda görüşüldü, tartışıldı. Ama henüz bu konuyla ilgili bir karar oluşmuş değil" değerlendirmesinde bulundu.

Şuraya katılan öğrencilere, öğretmenlere ve tüm üyelere teşekkür eden Karip, "Çok yoğun bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Çok faydalı, pozitif sonuçlar aldığımız öneriler ortaya koyuyorlar. Bugün (5 Aralık) itibarıyla gruplar, çalışmalarını belli bir aşamaya kadar getirdiler. Fakat bugün (5 Aralık) saat 18.00 itibarıyla çalışmalar tamamlanacak ve öneriler Genel Kurul'a sunulmak üzere teslim edilecek" diye konuştu.

Karma eğitim gündeme alınmadı

Okul güvenliği komisyonunda "karma eğitime" ilişkin bir önerinin kabul görmediğinin anımsatılması ve komisyon çalışmalarına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Karip, şöyle konuştu:
"Bu sadece karma eğitim konusu değil. Bu konu hep ön plana çıktı. Belki bütün bu tartışmalar içinde ama bu okul güvenliği çalışma grubunun tartışmalarının sadece, belki 5-10 dakikalık bir kısmında, üyelerden bazılarının görüş belirtmesi şeklinde gerçekleşti. Şuranın gündemi dışında yer alan bir konu olduğu için gündeme alınmadı. Ama bunun dışında da zaman zaman üyelerin ifade ettiği, görüşülmesini teklif ettikleri konular vardı. Bu konuların hiçbiri şura gündemi içinde yer almadığından oylamaya sunulmadı ve bir tavsiye kararı da oluşturulmadı."

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, ders saatlerinin azaltılması yönündeki bir tavsiye kararının öğrencilerin önerisi üzerine kabul edilmesini de değerlendiren Karip, öğrencilerin görüşlerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Alınan kararların en çok öğrencileri etkileyeceğine işaret eden Karip, "Aslında onların geleceği için bu konuları görüşüyoruz. Bu konuları biz yetişkinler olarak oturup kararlaştırmak yerine öğrencilerimizle birlikte değerlendirmek istiyoruz. Öğrencilerimiz de burada görüşlerini açık yüreklilikle ifade ediyorlar ve çok güzel fikirler ortaya koyuyorlar. Haftalık ders saatleriyle ilgili görüş de bu fikirlerden biriydi. Grupta büyük bir memnuniyetle kabul gördü" dedi.

"Rotasyona ilişkin tavsiye kararı beklemiyoruz"

Öğretmen niteliğinin arttırılması komisyonunda eğitim fakültelerine öğrenci alımında mülakatla seçim yapılmasına ilişkin bazı önerilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine Karip, komisyonda öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarına öğrenci seçimini de içeren konuların görüşüldüğünü anlattı.

Komisyonda üyelerin farklı görüşlerini dile getirdiğini söyleyen Karip, "Bu konunun orada gündeme gelmesi ve farklı görüşlerin ortaya konması gayet doğal. Bu görüşler üyeler tarafından dile getirildi, komisyonda görüşüldü, tartışıldı. Ama henüz bir karar oluşmuş değil" şeklinde konuştu.

Karip, komisyonda, eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirmenin nasıl gerçekleştirileceği, öğretmen adaylarının nasıl seçileceği ve hizmet içinde nasıl geliştirilecekleri konuların da ayrıntılı bir şekilde görüşüldüğünü belirtti.

Öğretmenlerin rotasyonuna ilişkin konunun da yine aynı komisyonda ele alındığının ifade edilmesi üzerine Karip, "Rotasyonun burada niteliğin arttırılmasına yönelik doğrudan ilişkili olarak ele alınmadı. Burada farklı sivil toplum kuruluşları görüşlerini dile getirdiler ve kendi düşüncelerini ifade ettiler. Ama buradan rotasyonla ilgili bir tavsiye kararı çıkmasını beklemiyoruz. Çünkü burada esas konu, öğretmen niteliklerinin nasıl arttırılabileceği konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim yöneticilerine yüksek lisans ve doktora eğitimi


Eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılmasını konu alan komisyonun çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine de Karip, tüm komisyonları izlediğini söyledi.

Aynı anda tüm komisyonlarda bulunma imkanı olmadığından tüm komisyonlarda görüşülen hususları ayrıca tutanaklardan tek tek incelediğini dile getiren Karip, "Bu komisyonda, okul yöneticileri için yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmesi tartışılan konulardan biriydi. Bunun bir ön şart olması değil de ama bir artı olarak değerlendirilmesi hususu ağırlıklı olarak ele alındı. Bu konuda da farklı görüşler vardı. Tartışılan konulara son hali verilecek. Dolayısıyla yarın (bugün) akşam itibarıyla biraz daha net o gruptan çıkan önerileri görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!