Sözleşmeli çalıştıkları süre zorunlu hizmetten sayılacak

Güncelleme Tarihi:

Sözleşmeli çalıştıkları süre zorunlu hizmetten sayılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 12:04

Milli Eğitim Bakanı Avcı, "Zorunlu hizmet mağduru olarak kendilerini tanımlayan öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak çalıştıkları süreler de zorunlu hizmetten sayılacak. Öğretmenlerin yer değiştirme sürelerinin hesaplanmasında bu yıl 31 Aralık esas alınacak. Sınıf öğretmenlerinden branşa geçen öğretmenlerimizin tekrar sınıf öğretmenliğine dönmek isteyenlere yeni atanacak öğretmen arkadaşlarımızın haklarını çok fazla zedelemeyecek şekilde onlara bir kontenjan açmaya çalışıyoruz. Tüm öğretmenlerimize, velilerimize, öğrencilerimize sağlıklı huzurlu ve mutlu yaz tatili diliyorum" dedi. Bakan Avcı ayrıca okullarda serbest kıyafet uygulaması ile ilgili de "Serbest kıyafet seçim yelpazesinin içerisinde forma da olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gölbaşı’ndaki Hacılar İlkokul ve Ortaokulu’nda öğrencilere karne dağıttı. Avcı, okulun öğretmenler odasında yaptığı açıklamada, karne günü olması nedeniyle herkesin, öğrencilerin heyecanlı olduğunu düşündüğünü ancak kendisinin ve Milli Eğitim camiasının daha heyecanlı olduğunu söyledi. Tüm öğrenci ve öğretmenlere yaz tatilinin hayırlı olmasını dileyen Avcı, "Yahya Kemal’e Ankara’nın nesini çok seviyorsun demişler, İstanbul’a dönüşünü demiş ya. Okulun en çok nesini seviyorsunuz, tatile gidişini" diye espri yaptı.

Güzel bir ders yılı geçirildiğini ifade eden Avcı, yeni düzenlemeler nedeniyle zorlanılan alanlar olduğunu, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin bu düzenlemelerden kaynaklanan geçici sıkıntıları çözümlemede gösterdikleri sabır, dirayet ve başarı için kendilerine teşekkür etti.

Haberin Devamı

Gelecek yıl bu sorunların büyük kısmını biraz daha halletmiş olarak, daha rahat bir ders yılı yapılacağını belirten Avcı, zaman içinde sistemin oturacağını söyledi. Tüm öğretmenlerden yeni eğitim sistemine ilişkin görüşlerini, önerilerini internet üzerinden kendilerine iletmelerini isteyen Avcı, el birliğiyle eğitimi bugünkü düzeyinden daha ileri düzeye hep birlikte taşınacağını söyledi.

Düzenlemeler nedeniyle bazı okullarda, dersliklerde sıkıntılar yaşandığını aktaran Avcı, velilerin de bu konularda anlayışlı olduğunu belirterek onlara da teşekkür etti.

Avcı’dan velilere: Çocukları üzmeyin

Velilere bazı çocukların karnelerindeki notlarının beklentileri karşılamayabileceğini ifade eden Avcı, karnelerin bir anlamda çocukları motive etmek için düzenlenen belgeler olduğunu, tartışılmaz belgeler olmadığını o nedenle çocukları üzmemeleri gerektiğini söyledi. Avcı, "Öğretmenlerimizin bunları velilerle ilişkilerinde hatırlattıklarını biliyorum ama bir kere de biz hatırlatalım ki öğrencilerimiz rahat bir yaz tatili geçirsinler ve gelecek yıla daha iyi motive olmuş şekilde gelsinler. O nedenle tüm öğretmenlerimize, velilerimize, öğrencilerimize sağlıklı huzurlu ve mutlu yaz tatili diliyorum. Bu vesileyle yarından itibaren üniversite sınavları başlıyor biliyorsunuz. Lisans Yerleştirme Sınavı’na girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Yaz tatiline giden öğretmenler küçük de olsa çam sakızı, çoban armağanı bir iyi haber de bekliyor olabilirler" diyen Avcı, öğretmenlerin yer değiştirme sürelerinin hesaplanmasında bu yıl 31 Aralık’ın esas alınacağını belirtti. Avcı, şöyle devam etti:

"Bununla birlikte zorunlu hizmet mağduru olarak kendilerini tanımlayan öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak çalıştıkları süreler de zorunlu hizmeten sayılacak. Dolayısıyla bu konularla ilgili öğretmen arkadaşlarımızı rahatlatacak düzenlemeler yapmış oluyoruz. Yer değiştirme amaçlı olarak alan değiştirmiş olan arkadaşlarımızın bulundukları yerlerde tekrar eski alanlarına geçmesi zor görünüyor. Çünkü, olan kadrolar ve önümüzdeki aylarda yapılacak sınavlarda buralar için yeni başvurular olacak ama özellikle sınıf öğretmenlerinden branşa geçen öğretmenlerimizin tekrar sınıf öğretmenliğine dönmek isteyenlere yeni atanacak öğretmen arkadaşlarımızın haklarını çok fazla zedelemeyecek şekilde onlara bir kontenjan açmaya çalışıyoruz. Ama sınıf öğretmenliği kadrosuna atanmak için bekleyen çok sayıda aday öğretmenimiz var. Dolayısıyla sınıf öğretmenlerinden branş değiştirmiş olanlar tekrar bulundukları yerlerde tümüyle herhangi bir koşul aranmaksızın sınıf öğretmenliğine dönerlerse o zaman bizim bu sene hiç sınıf öğretmeni almamamız lazım. O kadrolar o zaman onlara tahsis edilmiş olacak. Bu iki şey arasında bir denge hem yeni alacağımız sınıf öğretmeni adaylarının haklarını çok fazla zedelemeyelim, onarı fazla kısıtlamayalım ama yeni geçtikleri branşlarda çok mutsuz ve başarısız olan sınıf öğretmeni arkadaşlarımızın belli bir kontenjan dahilinde belli bölgelerde kendi sınıf öğretmeni alanlarına dönmesi için çalışma yapıyoruz."

Haberin Devamı

Eleştiriler çok da haklı değil

Bir gazetecinin 4+4+4 eğitim sisteminde çocuklara okuma yazma öğrenmeden karne verildiği yönündeki iddialara ilişkin sorusu üzerine Avcı, "Biz onların hepsini tek tek masaya yatırıyoruz. Sadece bugün değil, yaz tatilinde değil, bundan önce de çeşitli aralıklarla biz bu çalışmaları yapıyoruz. Sadece 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili değil. Milli Eğitim geleneğinde yapılan her düzenlemenin geri dönüşleri periyodik araştırmalarla kontrol edilir. Dolayısıyla bunlar da bugünden sonra yapılacak çalışmalar değil, bugünden sonra da yapacağımız şüphesiz çalışmalar var, işler var ama biz bunları ilk günden itibaren zaten yapıyoruz ve yaptığımız çalışmalar, değerlendirmeler de gösteriyor ki bu eleştiriler çok da haklı eleştiriler değil" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Yönetici atamalarına ilişkin soru üzerine de Avcı, ona ilişkin duyuruların yapıldığını ve geri dönüşlerin alındığını söyledi. Bir gazetecinin neden dolma kalemini ceketinin ön cebine koyduğunu sorması üzerine de Avcı, bunun eski öğretmen geleneğini tekrar diriltme girişimi olduğunu ifade etti. Eskiden öğretmenlerin, okul müdürlürinin ceplerinde devamlı dolma kalemle gezdiğini anlatan Avcı, "Biz de öğretmen olduğumuz belli olsun diye kalemlerimizi tekrar mendil cebimize takmaya başladık" dedi.

Serbest kıyafette forma da olabilir

Avcı, serbest kıyafete ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
"Serbest kıyafet demek öğrencilerin, velilerin ne giyeceklerine kendilerinin karar vermesi. Dolayısıyla serbest kıyafet seçim yelpazesinin içerisinde forma da olabilir. Yani öğrencilerimiz, daha doğrusu velilerimiz, okul aile birliklerimiz kendi aralarında anlaşırlar ve derlerse ki biz önümüzdeki ders yılında çocuklarımızı şöyle bir formayla okula gönderelim. Kendi serbest hür iradeleriyle kimsenin dayatması olmaksızın böyle bir tercihte bulunurlarsa bu da serbest kıyafet seçeneklerinin içerisindedir. Serbest kıyafet demek illa her birinin ayrı ayrı farklı kıyafetler giymesi anlamına gelebileceği gibi özgürce birlikte kararlaştırdıkları başka serbest kıyafet olabilir. Bu da forma olabilir. Yani veliler ki özellikle kız çocuğu anneleri bu konularda bize çok yoğun taleplerde bulunuyorlar. Formayla çocuklarımız daha rahat ediyorlardı. Her gün ayrı bir kıyafet seçme tartışması yapıyoruz diyorlar. Dolayısıyla veliler anlaşırlarsa kendi aralarında bu serbest kıyafetten geri adım anlamına gelmez, tam tersine serbest kıyafet seçeneklerinin genişlediği, zaten var olan bir genişliğin duyrulduğu anlamına gelir. Bu seçeneklerin içerisinde forma seçimi de vardır. Yeterki veliler belli bir konuda kendi aralarında anlaşsınlar ve çocuklarının önümüzdeki dönem ne giyeceklerine kendileri karar versinler. Böyle bir karar verdikleri takdirde kimsenin onlara diyecek bir şeyi olmaz."

Haberin Devamı

Özel okullarda forma tercihi yüzde 90’ın üzerinde

Bakanlığın yaptığı çalışmalarda özel okullardaki forma tercihinin yüzde 90’ın üzerinde olduğunu anlatan Avcı, özel okullardaki bu talebin devlet okullarında da görüldüğünü dile getirdi. Bu konuda bir oran olup olmadığının sorulmasına karşılık Avcı, "Yüzde 100 de anlaşmaya girer yüzde 51 de anlaşmaya girer. Kimse kimseyi zorlayamaz. Ama onu bir yönetmelik üzerinden bakıp değerlendirelim" dedi.

Avcı, okulara kayıt ücretlerine ilişkin soruyu yanıtlarken özellikle kayıt ve diploma dönemlerinde hiçbir başlık altında velilerden gönüllü de olsa herhangi bir para alınmayacağını dile getirdi. Avcı, buna uymayanlar için de gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi. Açıklamaların ardından Avcı, öğretmenlere teşekkür ederek hediyeler verdi.

Daha sonra öğrencilere karnelerini dağıtan Avcı, kurşun kalem, mp3 ile "Yürek Dede ile Padişah" ve "Serçe Kuş" isimli kitaplar hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!