Sözel... Bilmek yetmez doÄŸru yorumlayın

Güncelleme Tarihi:

Sözel... Bilmek yetmez doğru yorumlayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2019 08:00

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 15-16 Haziran’da düzenlenecek. Sınava az bir süre kalmışken, üç günlük YKS yazı dizisinde ders ders sınav stratejilerini uzmanlara sorduk. İlk gün sosyal bilimler, felsefe grubu, edebiyat ve Türkçe; ikinci gün matematik, son gün ise fen bilimlerinde adayların dikkat etmesi gerekenler yer alacak. Eğitimcilere göre, sözelde başarının sırrı bilgi kadar yorumlama yeteneğine sahip olmaktan da geçiyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Adaylar, iki oturum halinde düzenlenecek Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi’ne (YDT) 15-16 Haziran’da girecek. Bu yıl TYT’ye 2 milyon 446 bin 51, AYT’ye ise 1 milyon 985 bin 689 aday başvurdu. Başarıyı yakalamak için son haftaların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini uzmanlara sorduk. YKS yazı dizisinin ilk gününü sosyal bilimler, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi, edebiyat ve Türkçe derslerine ayırdık. İkinci günde matematikte, üçüncü günde ise fen bilimlerinde başarılı olabilmek için uygulanması gereken stratejilere yer verdik. TYT ve AYT’de 150 ve 180 barajlarını aşmak için kaç net yapılması gerektiğini de araştırdık. Ayrıca adayların sınav stresiyle başa çıkmak için yapması gerekenleri de uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

Eğitimcilere göre, özellikle sosyal ve eşit ağırlık puan türünde tercih yapacak adaylar için kritik olan sözel alanlarda, bilgi kadar yorumlama gücü de öne çıkıyor. TYT ve AYT toplamında 140 soru bu derslerden geliyor. Eğitim uzmanı Onur Soğuk, ders ders test stratejilerini paylaştı. Özetle başarının anahtarı edebiyatta ezberlememekten geçerken tarihte yorumlayabilmek, coğrafyada harita okuyabilmek önemli. Felsefede kavramlara hakimiyet, din kültürü ve ahlak bilgisinde ise terimleri bilmek gerekiyor. Soğuk, şunları öneriyor: 

EDEBİYAT EZBER DEMEK DEĞİL
Öğrenciler, edebiyat dersini ezber olarak görebiliyor. Ama bu yanlış bir yaklaşım. Sadece yazar eser ismi ezberleyerek başarılı olunamaz. Edebiyat dersinde yapılması gerekenler dönem özelliklerini iyi öğrenmek, belli başlı yazarlar üzerinde yoğunlaşmak ve genel edebiyat bilgilerini başta şiir bilgisi olmak üzere tekrar etmek. Tüm yazar ve eserleri ezberlemeye çalışmak kafanızı karıştırabilir. Bu da sınavda soruyu yanlış yanıtlamanıza neden olabilir.

TARÄ°HTE BÄ°LGÄ°LERÄ°NÄ°ZÄ° TAZE TUTUN
Geçen yıl yapılan değişiklikle tarih sadece sözelciler değil, eşit ağırlıkçılar için de önemli hale geldi. TYT’de 5, AYT’de ise eşit ağırlıkçılar için 10, sözelciler için 21 soru bu alandan. TYT’de daha çok yorumlamaya dayalı, AYT’de daha bilgi ağırlıklı sorular geliyor. TYT için kalan sürede bol miktarda soru çözün. Tarih bilgisiyle beraber yorum gücünüzü de geliştirin. TM ve TS puan türleri için önemli olan AYT tarih kısmı ise bilgiyi sorguluyor. Bunun için kalan sürede bilgi eksikliklerinizi kapatacak yoğun bir tekrar programı uygulayın. Yıl içerisinde tuttuğunuz ders notlarını tekrar edin.

Haberin Devamı

FELSEFEDE KAVRAMLARI ÖĞRENİN
TYT’de beş felsefe sorusu var. Bunlar her ne kadar klasik Türkçe paragraf sorusu gibi görünse de bu metinleri anlayabilmek için felsefi kavramlar ve doktrinleri bilmek gerekiyor. Bu nedenle kalan sürede çözdüğünüz sorular üzerinden de bu kavramları öğrenin. AYT felsefe grubunda felsefeyle beraber psikoloji, mantık, sosyolojiden toplam 12 soru yöneltiliyor. Felsefe soruları daha çok yorum becerilerini ölçerken sosyoloji, mantık, psikoloji kısmında bilgiye dayalı sorular yer alıyor. Bu üç alanda yoğun bir konu çalışması ve tekrarı yapın. Sınav esnasında ise felsefe grubu sorularını dikkatli okumaya özen gösterin. Soru kökünü dikkatle okuyun. Yakın şıklarda metinde gerçekten ne anlatıldığına dikkat edin.

Haberin Devamı

COĞRAFYADA HARİTA BİLGİSİ ÖNEMLİ
Coğrafya demek, harita demek. Başarılı olmak isteyen öğrencilerin harita bilgilerinin çok iyi olması gerekiyor. Bunun için kalan sürede mutlaka hem Türkiye hem dünya haritasını gözden geçirin, haritalarla haşır neşir olun. Mümkünse odanıza haritalar asın ve bunları inceleyin. Grafik yorumlama da önemli bir beceri. Çok sayıda grafikli soru çözerseniz, avantaj sağlayabilirsiniz. AYT daha bilgi ağırlıklı olduğundan çıkabilecek konularla ilgili yoğun tekrar yapın, bol soru çözün.

DİN KÜLTÜRÜ YORUMA DAYALI
TYT’de din soruları daha çok yoruma dayalı. Yine de bazı terimler bilinmeli. Son dönemde çözdüğünüz TYT denemeleri üzerinden bu kavramları öğrenmeye çalışın ve not alın. Sözelcileri ilgilendiren AYT kısmında ise zorlayıcı din soruları çıkabiliyor. Bilgiye dayalı genel tekrar yapın.

Haberin Devamı

BAŞARIYI ARTTIRMAK İÇİN 12 İPUCU

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, test esnasında netleri yükseltmenin yollarını paylaşıyor. Türkiye’nin ölçme değerlendirme alanında önemli isimlerinden Prof. Dr. Gelbal, sınavda başarılı olmak için iyi bir hazırlık sürecinin önemli olduğunu ancak test esnasındaki stratejinin etkisinin de unutulmaması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Gelbal, testte başarıyı arttırmak için 12 yöntemi şöyle sıralıyor:

1- UYKUNUZU İYİ ALIN: Uykunuzu mümkün olduğunca düzene sokmalısınız. Sadece sınav akşamı değil, sınavdan birkaç gün önceden erken yatmaya alışarak yeterli uyku aldığınızdan emin olun. Çünkü uykusuzluk dikkat dağılmalarına neden olabilir.

Haberin Devamı

2- ÖNCE SORU KÖKÜNE BAKIN: Öncelikle soru kökünü okuyun. Eğer soruda ne istenildiğini bilirseniz, verilen metni veya şekli daha analitik bir gözle inceleyerek cevabı bulmaya odaklanırsınız. Önce verilen metni okuyup sonra ne sorulduğuna bakmak ve ardından tekrar metni okumak, sınav zamanının etkili kullanılmasını engeller.

3- ÇOK HIZLI OKUMAYIN: Soruları dikkatlice okuyup cevaplamanız sınav süresini etkili kullanmanıza yardımcı olur. Soru başına düşen süreyi azaltmak için gereğinden fazla hızlı okumak, dikkatsizce hatalar yapmaya neden olabilir. Genel olarak ayrılan ortalama süreye göre sorulara zaman ayırmaya çalışın.

4- İNATLAŞMAYIN: Sınavda zor ve kolay sorular yer alacak. Bir kez okuyup zorlandığınız sorularda, inatlaşıp gereğinden fazla zaman ayırmayın. Devamında daha az süre ayırarak cevaplayabileceğiniz sorular da bulunabilir.

5- ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN: Bu, diğer adaylarla bir yarışma sınavı. Cevaplanan doğru sayılar, grup ortalaması ve standart sapmasıyla birlikte puanlara dönüştürülür. Zorlandığınız sorular sadece size değil, herkese öyle gelecektir. Bu nedenle ümitsizliğe kapılmayın ve sonuçları bekleyin.

Â

Sözel... Bilmek yetmez doğru yorumlayın

6- ŞANSA BIRAKMAYIN: Şans başarısı, çoktan seçmeli maddelerden oluşan sınavlarda hep vardır. Bunun puanlara girmesi bir hata. Bu nedenle özellikle seçme sınavlarında şans başarısını ham puanlardan arındırma yoluna gidilir. Soruları şansla cevaplamayın. Ancak sorunun seçeneklerinde eleme yaptıysanız, kalan şıklar arasından birini tercih edebilirsiniz.

7- İŞARETLERKEN DİKKAT EDİN: Her soruyu öncelikle test kitapçığı üzerine işaretleyin. Makul bir sürede cevap kâğıdına işaretleme yapmayı unutmayın. Cevaplar kâğıda işaretlenirken sınav stresiyle birlikte kaydırma yapılabilir. Bu, neredeyse bütün doğru bildiğiniz soruların yanlış cevaplanmasına neden olabilir. Cevaplamayı dikkatli yapın.

8- İLK CEVAPLARA GÜVENİN: Sınavın ilk zamanlarında dikkatiniz en üst düzeyde olacak. Bu süre içerisinde verdiğiniz cevaplara güvenin. Sınav bittikten sonra tekrar baktığınızda zihinsel yorgunluk da başladığı için çoğu zaman doğru yanıt silinerek yanlış şık işaretlenebiliyor.

9- ÖNYARGIYLA YAKLAŞMAYIN: Sorulara karşı önyargılı olmayın. Uzun soru genellikle atlanır ve başkasına geçilir. Oysa uzun olan daha kolay olabilir. Her soru için makul süre verildiğinden hepsini okuyup cevaplamaya çalışın.

Sözel... Bilmek yetmez doğru yorumlayın

10- ERKENDEN SINAV MERKEZİNE GİDİN: Sınav sabahı herkes için curcuna olur. Sınav salonuna giderken kırmızı ışıkların süresi hep daha uzun gelir. Herkes yolumuzu engelliyor gibi algılarız. Bunlar yaşadığımız stresin birer göstergesi. Bu nedenle sınav için verilen saatte merkezde olacak şekilde erkenden yola çıkın. Bazen aynı isimde iki farklı okulda sınav yapılabilir. Aynı isimle başlayan ilkokul, ortaokul ya da lise karıştırılabilir. Buna dikkat edin.

11- ZAMANI UNUTMAYIN: Her salonda zamanı gösterecek saatler yer alır. Cevapladığınız soru sayısıyla kalan zamanı iyi ayarlamanız gerekir. Zaman yetersizliği nedeniyle cevap veremediğiniz soru kalmasın.

12- KAVRAMI ŞIKTA GÖRÜNCE ACELECİ OLMAYIN: Soruları okuyup ne denilmek istenildiğini iyi anlamaya çalışın. Bazen doğru olmayan seçenekler içerisinde, verilen metinde geçen aynı kavram yer alabilir. Onu gördüğünüzde hemen işaretlemeyin. Bu güçlü bir çeldirici de olabilir.

YARIN: Matematikte sürprizlere hazırlıklı olun

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!