Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Güncelleme Tarihi:

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2016 13:56

Binlerce adayın üniversiteli olmak için girdiği Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ikinci gün gün oturumu yapıldı. İstanbul Üniversitesi’nde LYS-1’e (Matematik) giren 43 yaşındaki Mehmet Maşuk Algemi, 23’üncü kez katıldığı sınavın sonunda “Zamanı çok iyi yetiştiremedim. 10- 15 soru boş kaldı. Ancak genel olarak sorular kolaydı” dedi. Adaylar, sorularla ilgili genel olarak zamanı yetiştirememekten yakındı.

Haberin Devamı

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Giriş Sınavı'dan (YGS) en az 180 puan alan binlerce aday, dört yıllık fakültelere yerleşmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) matematik alanında yapılan ikinci gün oturumlarına katıldı. Sabahın erken saatlerinde sınav merkezleri arasında yer alan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu’na gelen adayların heyecanlı oldukları gözlendi. Üniversitenin tarihi kapısından içeri girmek için kimlik kontrollerinden geçen adaylar, görevlilere sınava giriş belgelerini gösterdikten sonra solanlara yönlendirilirken aileleri de onlar kadar heyecanlıydı. Kimi dua etti, kimi sıcaktan korunmak için bir ağacın atına sığındı.

 

 

Haberin Devamı

Üniversite adaylarının katıldığı LYS kapsamında matematik alanında yapılan ve saat 10.00'da başlayan sınava İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Kampusu’nda katılanlar arasında 43 yaşındaki Mehmet Maşuk Algemi de vardı. 23’üncü kez sınava katıldığını anlatan Algemi “İlk kez 1991 yılında üniversite sınavına girerek İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun oldum. Bunu sene ise 23’üncü kez sınava katılıyorum. Matematik öğretmenliği yapıyor, özel ders veriyorum. Sınava girmemdeki amaç soruları görmekti. 2015 yılında sorular zordu ama  bu sınav daha kolaydı. Ama zamanı yetiştiremedim. 10-15 soru boş kaldı. Heyecan ise yaşamadım. Üç çocuğum var ama henüz sınava girecek yaşa gelemediler. Şimdiye kadar girdiğim sınavlarda henüz derece elde edemedim” diyerek duygularını anlattı.

Sorular kolaydı ama zaman yetmedi

Üniversite adayları ve veliler ise yaşadıkları süreci şöyle özetledi:

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Hande Şencan (Aday
): Sınava ikinci kez katılıyorum ama heyecanlıyım. İlk yılımda istediğim puanı elde edememiştim. Tercihte bulunmadım. Bu yıl ise jeofizik mühendisliği okumak istiyorum. Sınava hazırlık sürecinde kurslara gittim. Matematik sınavım iyi geçmedi, zamanı iyi ayarlayamadım, geometri testi de moralimi bozdu, çünkü yetiştiremedim soruları. Sınav sona erdikten sonra hatalı soru olduğunu öğrendiğimde sinirlerim bozuluyor. Çünkü o kadar emek veriyoruz ve hatalı soru çıkıyor.

Haberin Devamı

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Hasan Veznedar (Aday):
İlk kez sınava katılıyorum. Sürpriz bir soru yoktu, genel olarak sorular kolaydı. Beklediğim bir sınav oldu. İşletme okumak istiyorum.

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Burak Palabıyık (Aday):
 Sınavlarım genel olarak iyi geçti. Sorular kolaydı. Matematik ve geometri testinde çok zorlanmadım. Amacım sinema televizyon alanında eğitim almak.

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Mert İleri (Aday):
Özel bir okulda eğitim ardından ilk kez sınavlara katılıyorum. Şimdiye kadar girdiğim sınavlar kolaydı. Genel olarak iyi geçiyor. İngiliz dlii ve edebiyatı alanında eğitim almak istiyorum. Hedefim iyi bir üniversite. ÖSYM’nin bütün soruları zamanında açıklamasını istiyorum.

Haberin Devamı

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Serkan Çevik (Aday):
Sınava ikinci kez giriyorum ve çok fazla heyecanlı değilim. Sınav genel olarak kolay geçiyor, kendime de güveniyorum. Psikoloji alanında okumak istiyorum. ÖSYM sorular için komisyon kuruyor, aylar boyunca sorular üzerinde çalışıyor. Eğer bu sınavda da hatalı soru çıkarsa ÖSYM kendisini sorgulamalı.

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı

Vahide Öner (Veli):
Kızım Aslı Naz Öner’i sınava getirdim ve onun kadar heyecanlıyım. Çarpık bir sistemin içinde çocuklar sınava hazırlanıyor. Çünkü bu süreçte dershaneler kapandı, kurslar yeni açıldı. Kızımı Anadolu lisesinden temel liseye nakil yaptım. Bu süreçte zorlandı, maddi manevi bir zorluk yaşadık. Ona destek olmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Anne baba olarak onun gibi çalıştık, ona yardımcı olduk. Çocuğa uygun ortam yarattık. Ancak onun kadar stres yaşadık. Bu sistem yerine daha iyi bir model gelebilir.

Haberin Devamı

Sorulardan çok, süre sınırı adayları zorladı
Reşit Doğan (Veli): Kızım sınava katılıyor, zorlu bir hazırlık süreci geçti. Özel ders aldı. Maddi manevi külfet yaşadık. İlk kez üniversiteye hazırlandığı için  okuldaki eğitim de yeterli olmayınca takviyeye ihtiyaç duyduk. Sınava kızıma destek olmak için geldim. Ondan çok heyacanlıyım. İsteğim hukuk eğitimi alması.   

Haftaya da sınav var

LYS oturumları 25-26 Haziran'da da devam edecek. 25 Haziran’da sabah 10.00'da LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavı) yapılacak. LYS-5 (Yabancı Dil Sınavı) ise aynı gün saat 14.30'da başlayacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde olacak. Adaylar, fizik, kimya ve biyoloji testlerini cevaplayacak. 26 Haziran Pazar günü ise LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya Sınavı) düzenlenecek. LYS-3'te, Türk dili ve edebiyatı testi ile coğrafya-1 testi yer alacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!