Erdoğan Teziç hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Teziç hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 12:06

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı, Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hayatını kaybetti. Anayasa profesörü olan Prof. Dr. Teziç, aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi rektör yardımcılığı ve rektörlüğü, Galatasaray Lisesi müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştu.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı, Anayasa profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hayatını kaybetti. YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, kalbinde stent takılı olan Prof. Dr. Teziç, 21 Nisan Cuma günü rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Kalp kaslarında zayıflama olduğu öğrenilen profesör, 23 Nisan Pazar günü vefat etti.

ABD’DEKİ OĞLU BEKLENİYOR

Erdoğan Teziç’in ABD’da bulunan oğlu Kerem Teziç’in haberi alır almaz Türkiye’ye gelmek için yola çıktığı, geliş durumuna göre Teziç’in cenaze töreninin Salı ya da Çarşamba günü yapılacağı öğrenildi. İki oğlu bulunan Erdoğan Teziç’in Türkiye’de yaşayan diğer oğlu ve gelininin İstanbul’daki ÿevlerinde taziyeleri kabul ettikleri öğrenildi.

SON KEZ HAKKI DEVRİM’İN CENAZESİNDE

Erdoğan Teziç kameralar tarafından son kez Haziran ayında Gazeteci Hakkı Devrim’in cenazesinde görüntülenmiş mikrofonlara son kez o cenazede konuşmuştu.

Haberin Devamı

YÖK eski Başkanı olan Prof. Dr. Teziç, 2003’te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK Başkanlığı’na atandı. 2007’de ise YÖK Başkanlığı görevinden emekli oldu. Anayasa profesörü olan Teziç, aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi rektör yardımcılığı ve rektörlüğü, Galatasaray Lisesi müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştu.

'HOCALARIN HOCASI’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.  M. A. Yekta Saraç, sosyal medya hesabından Prof. Dr. Teziç için baş sağlığı mesajı yayımladı. Saraç mesajında, “Eski YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. E. Teziç Hocanın ölüm haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah’tan rahmet, değerli ailesine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da sosyal medya hesabından “Hocaların hocası, tanımaktan onur duyduğum büyük hukukçu Prof. Dr. Erdoğan Teziç’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Allah rahmet eylesin” diye yazdı. Galatasaray Spor Kulübü’nde yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesi, voleybolda Galatasaray ve Türk Milli Takımı’nın unutulmaz kaptanı, Galatasaray camiasının önemli isimlerinden Prof. Dr. Erdoğan Teziç’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Teziç’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Galatasaray Camiası’na başsağlığı diliyoruz.”

Haberin Devamı

Erdoğan Teziç hayatını kaybetti

Prof. Dr. Erdoğan Teziç kimdir?
İstanbul Fatih’te 1936 yılında doğan Erdoğan Teziç, 1955 yılında Galatasaray Lisesi’nden, 1959 yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1952 yılında Galatasaray Lisesi’nde voleybola başlayan Teziç, aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü voleybol takımında da yer almaya başladı. 1958’de takım kaptanı olarak Prag Avrupa Voleybol Şampiyonası’na ve 1959 Beyrut Akdeniz Oyunlarına katılarak 29 kez milli oldu. Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktorasını yapan Teziç, daha sonra mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Dr. Asistan olarak göreve başladı. Teziç, 1970 yılında vatani görevini yaparken doçent oldu. 1980 yılında Anayasa Hukuku profesörü olan Teziç, uzun bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Galatasaray Lisesi Müdürlüğü (1992-2000), Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunan Prof. Dr. Teziç, 1993-2000 yılları arasında da TBMM Başkanlığı Hukuk Danışmanlığı’nı yürüttü. 2000 yılında Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü görevine atandı. Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olan Teziç’e, Fransa Cumhurbaşkanı tarafından 1999 yılında “Officier de L’ordre National du Mérite” ve 2004 yılında da “Commandeur de la Légion d’Honneur” Liyakat Nişanı verilmiştir. Ancak bu Nişanı, 2006 yılında sözde Ermeni soykırımındaki tutumu nedeniyle Fransa’ya iade etmiştir. Ayrıca Teziç’e, 2004 yılında Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi tarafından akademik çalışmalarından ve Fransız dili ile öğretim yapan Galatasaray Üniversitesi’nin gelişmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı fahri doktor (Docteur Honoris Causa) unvanı verildi. Teziç, Paris I Üniversitesi’nin nadir olarak verdiği bu unvanı alan ilk Türk olmuştur. 2003 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na atanan Teziç, görev süresinin dolmasıyla 2007 yılının Aralık ayında görevden ayrılmıştır. Anayasa Hukuku alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını bulunan Teziç’e, 2005 yılında Bulgaristan Varna Üniversitesi tarafından da fahri profesör unvanı verilmiştir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!