Sınavın seçici testi matematik

Güncelleme Tarihi:

Sınavın seçici testi matematik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 01:16

Uzmanlar, öğrencilerden aldıkları bilgilerle testleri değerlendirdi. Buna göre, matematik yoruma dayalı ve uzun paragraf soruları nedeniyle zaman sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Türkçe’de bol kitap okuyan, yorumlama gücü iyi aday öne geçecek. Soruların bu yıl ilk kez uygulanan Liselere Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) tarza benzediği belirtildi.

Haberin Devamı

Bilfen, Fen Bilimleri ve Kültür Eğitim Kurumları uzmanları ile Hocalara Geldik Platformu’ndan Vural Aksankur’un yorumları şöyle:

TÜRKÇE

Orta zorluktaydı. Yazım kurallarından üç soru olması dikkat çekici. Paragraf sorularında, zaman baskısı işleri zorlaştırmış olabilir. Anlam soruları uzunluk ve yoğunluk bakımından okuma alışkanlığı olmayan öğrencileri zorladı. Türkçe her zamanki gibi hızlı okuyabilen, doğru anlayabilen ve doğru çıkarımlarda bulunabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Dil bilgisi soru sayısının arttığı ve öğrencilerin belli konularda yeterliliklerinin sınandığı görüldü. Bol kitap okuyan ve yorum gücü iyi olan aday, özellikle dikkat gerektiren paragraf sorularında daha avantajlı oldu. Anlama dayalı sorular yine ağırlıktaydı. ‘Ögeler’ konusuyla ilgili üç soru olması sınavın sürpriziydi.

MATEMATİK

Haberin Devamı

YGS’lerde sorulardan farklı olarak yeni nesil dediğimiz; okuduğunu anlama, yorum yapma ve işlem yeteneği gerektiren şekilli sayısal yetenek sorularından oluştu. Çok fazla bilgi istemeyen ama verileni yorumlayıp çıkarım yapılmasını hedefleyen tarzdaydı. Soruların kavranması daha güç olduğundan, çözümü zaman alıcıydı. Uzun metinli ve çok işlemli olduğundan genel olarak adaylar süre sıkıntısı yaşadı. Zor olmasa da sınavın seçici testlerinden birisi. Geometri soruları şekilli ve öğrencinin daha fazla analiz yapmasını gerektirdi. Şekil ve metin arasındaki ilişkiyi görmek gerektiği için zaman alıcıydı. Matematik ve özellikle geometride formüllerin verilmesi şaşırtıcı. Bu, bir yenilik. Öğrencinin artık formül bilgisiyle değil, yorumlama gücüyle sınandığını gösteriyor.

FEN BİLİMLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ)

Fizik, günlük hayata dair temel kavramları irdeleyen ve müfredat dahilinde açık, anlaşılır sorulardan oluştu. ‘Kırılma’ sorusu ayırt ediciydi. Dikkatli bir öğrencinin çok rahatlıkla yapabileceği sorulardı. Biyoloji, örnek olarak açıklanan TYT sorularındaki gibi 9 ve 10’uncu sınıf üniteleriyle sınırlandırıldı. Zorluk derecesi beklediğimiz düzeyde ve ortalama bir öğrenci de soruları rahatlıkla yanıtlayabilir. ‘Biyom’ ve ‘Kalıtım’ soruları analiz, diğer dört soru temel bilgi düzeyinde. Kimya soruları bilgi ağırlıklı, işlemden uzak olarak değerlendirilebilir. 2017 YGS sorularına göre biraz daha seçiciydi.

Haberin Devamı

SOSYAL BİLİMLER (TARİH, COĞRAFYA, FELSEFE, DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ)

Düzenli ve planlı tarih çalışan için sorular yapılabilecek zorluktaydı. YGS’de çıkan soru tarzlarıyla benzerdi. Genel olarak tarihi kavramlar, dönem ve harita bilgisinin yorumlanması üzerine kurgulanmış, paragrafı doğru okumaya dayalıydı. Coğrafyada bir mekan olarak dünyayı tanıma soruları vardı. Müfredata uygun, kavram düzeyinde çok zor olmayan, kolay yapılabilir, net ve anlaşılır nitelikteydi. Önceki sınavlara benziyor. Nüfus ve doğal afetlerle ilgili iki soru yoruma dayalı ve basitti. Bir basit soru ise coğrafyanın alt bilim dallarından olan klimatolojiyle ilgiliydi. Türkçe ve fen bilgisi testlerinde de coğrafya içerikli sorular yer aldı.

Haberin Devamı

Felsefede, bilgiyi ölçen bir soru olsa da geneli yoruma dayalıydı. Sorulardaki kişi isimleri ve kavramlar önyargı oluşturup zor algılanmasına sebep olacak nitelikteydi. Paragraflar çok uzun değildi. Felsefe bilgisi çok iyi olmayan öğrenciler zorlanmış olabilir. Önceki yıllardaki gibi sosyal bilimlerin geometrisi olmaya devam etti. 2017 YGS sorularına oranla din bilgisi, öğrencileri zorladı.

BAKMADAN GEÇME!