Sınavda tam yapanların sayısı artabilir

Güncelleme Tarihi:

Sınavda tam yapanların sayısı artabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 11:21

Perşembe ve cuma günü yapılan Merkezi Sistem Ortak Sınavı’nın aslında velilerin de, öğrencilerin de beklediği kadar stresli geçmediğini gözlemledim. Geçen yıla göre öğrenciler de veliler de daha rahattı.

Haberin Devamı

Sınavda yarım saatlik dinlenme aralıkları gayet iyi. Ancak, bu aralıkta veliler her ne kadar çocukların sınavla ilgili konuşmaması gerektiğini sık sık tembihleseler de sınavı değerlendirenler yine de vardı. Sınavı iyi geçirenler, geçirmeyenlere göre duygularını dile getirdiği için az da olsa olumsuz etkilemiş olabilir. Ama, velilerin de pek rahat durduğu söylenemez. Sınavdan çıkan çocuklarına klasik “Nasıl geçti?” sorusunu yöneltmeden duramadılar.
Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar bunun normal yazılılardan farklı olmadığını söylese de veliler o gün okulda, çocuklarının yanında olmayı tercih etti. Yani normal sınav dışına ne olursa olsun çıktı. Üst düzey yönetici de, oto tamircide çalışan bir veli de o gün çocuğuna destek vermek için okulda bulundular. Çocuklarının geleceklerini etkileyen sınav gününde heyecanlarına pek de engel olamadılar. Aralarından bazıları “Ne kadar sistem değişse de, sınav onların hayatını değiştirecek, o yüzden önemini kaybetmedi bizim için” dediler.
Ayrıca polislerin çok ortada olmaması, sıkı kontrollerin yapılmaması iyiydi. Öğrenciler kendi sınıflarında arkadaşlarının olduğu ortamda sınava girdiler, ancak öğretmenleri farklıydı.
Genel olarak adaylar rahattı, aileler her zamanki gibi onlardan da stresliydi.
Her iki günkü oturumda da sorular genel olarak kolay geçti. Büyük ihtimalle Bakanlık, her iki oturumdaki sınavlarda da artık sınav günlerinin “kabus” olmasının önüne geçmek için bu yöntemi uyguladı. Önümüzdeki günlerde de bu böyle sürer mi belli değil.

Haberin Devamı

Soruları değerlendiren uzmanlar, geçmişte olduğu gibi yani SBS’ye ilk geçişteki gibi onlarca, hatta yüzlerce tam yapan öğrencinin çıkacağını, Amerikan Robert Lisesi ya da Galatasaray Lisesi gibi okulların önünde yine yığılma yaşanacağı endişesindeler.
Bu arada sınav öncesi mağduriyet yaşayacağı endişesini taşıyan azınlık okulu öğrencileri mutlu. Çünkü, din kültürü soruları en zor sorulardı. Eğer kolay olsaydı mağdur olacaklardı. Zor olduğu için avantajlı hale geldiler. Yine de kesin sonuç söylemek zor. Genel başarıya göre sonuç belirlenecek.

Haberin Devamı

Bu arada merak eden veliler için hatırlatmakta yarar var. Sonuçlar Ocak’ta açıklanacak. Ancak, öğrencinin sıralaması büyük ihtimalle olmayacak. Evlere duyuru yapılmayacak. Sadece veliler e-okul üzerinden çocuklarının puanlarını ve doğru yanlış sayılarını görebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!