Sınavda “büyüteç” talebine ombudusman çözüm oldu

Güncelleme Tarihi:

Sınavda “büyüteç” talebine ombudusman çözüm oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 16:09

Görme engelli bir öğrenci, ÖSYM'nin sınavlarda elektronik büyüteç kullanmasına için vermemesi üzerine Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu. Kurumun aldığı tavsiye karara uyan ÖSYM, kuruma mağduriyetin giderildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

KDK'dan yapılan yazılı açıklamada, görme engelli öğrenci İ.S.K'nın, yüzde 63 görme engelli olması ve yazıları ancak elektronik büyüteç ile okuyabilmesi nedeniyle ÖSYM'den elektronik büyüteç kullanmasına izin verilmesini talep ettiği belirtildi.

ÖSYM'nin bu talebi reddederek, bunun yerine okuyucu veya işaretleyici temin etme gibi bir çözüm getirdiği ifade edilerek, İ.S.K'nın bunu yetersiz bulduğu, özellikle Türkçe ve Matematik gibi alanlarda sadece dinleyerek başarılı olmasının mümkün olmadığını belirttiği ifade edildi.

Açıklamada ÖSYM'nin büyüteç talebini güvenlik nedeniyle reddettiği ifade edilerek, öğrencinin sorunun çözüme kavuşmaması üzerine KDK'ya başvurduğu belirtildi.

“ÖSYM: Hiçbir adayın talebi kabul edilmedi”

Şikayeti inceleyen KDK'nın, ÖSYM'den konu hakkında bilgi istediği ifade edilerek, ÖSYM'nin kuruma gönderdiği cevap yazısında “kılavuz hükümlerinde, sınavda gereksinim duyan engelli adayların, kullanmak istedikleri gereçlerin sağlık raporunda ve dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtilmiş olması ve aynı zamanda söz konusu raporun ÖSYM'nin ilgili komisyonunca kabul edilmesi gerektiğinin” belirtildiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, ÖSYM'nin 2014 "Sınava Getirilebilecek Araç ve Gereçler" kısmında her ne kadar "elektronik büyüteç" ifadesine yer verilmiş olsa da uygulamada sınav güvenliği nedeniyle bugüne kadar hiçbir adayın elektronik büyüteç kullanma talebinin kabul edilmediğini ifade ettiğine yer verildi.

“Sınav güvenliği sağlanabilir”

Açıklamaya göre, şikayeti ele alan Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, Türkçe ve Matematik alanlarında uzman okuyucu temin edilse bile, bunun sınavda engelli adayın kendisini rahat hissetmesini ve sınava konsantrasyonunu sağlamasını güçleştireceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ömeroğlu, şikayetçinin sınavlarda elektronik büyüteç kullanma talebinin sınav güvenliği nedeniyle reddedilmesi işleminin hukuka uygun olduğunu belirtirken, kötüye kullanma konusunda sınav güvenliğinin sağlanabileceğini ifade etti.

“ÖSYM bir sınav sistemi üzerinde çalışıyor”

Kendi temin ettiği veya idarenin temin edeceği elektronik büyütecin sınavda kullanılmasına izin verilmesi hususunun hakkaniyet gereği olduğunu belirten Ömeroğlu, ÖSYM'ye tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

Açıklamada şöyle denildi:
“Tavsiye kararının ardından 30 gün içeresinde karara ilişkin görüşünü KDK'ya iletmek zorunda olan ÖSYM, engelli adaylarla ilgili engel durumlarını daha detaylı ele alan ve tüm engel grupları için düzenlenecek olan bir sınav sistemi üzerinde çalışmalarının devam ettiğini, 2015 yılında bu sınavların denemelerinin yapılması ve akabinde uygulamaya alınmasının hedeflendiğini ifade ederek mağduriyetin giderildiğini KDK'ya bildirdi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!