Sınav gelecek için sadece bir durak

Güncelleme Tarihi:

Sınav gelecek için sadece bir durak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 09:25

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran Cumartesi saat 09.30’da başlayacak. Bu sınavla, dört yıllık eğitim hayatınızın geleceğini belirleyecek soruları cevaplayacaksınız. Sizleri okul ortamında gözlemliyorum, sınav yaklaştıkça kafanızda beliren “acaba hazır mıyım” sorusunu, hafif hafif kaygılanmalarınızı görebiliyorum. Okuldaki sınavlarda yaşadığınız duyguların bir benzerini yaşıyorsunuz aslında ve kesinlikle biraz kaygı sınava odaklanmanız için gerekli.

Haberin Devamı

Bütün eğitim hayatınız aslında bir hedefe ulaşmayı içeriyor. Bu hedef, sizi mutlu edecek bir meslek ve bunun etrafında kümelenen yaşantılardan oluşuyor. Eski dönemlerde hedefler doktor, mühendis, avukat gibi klasik meslekler zirveye konularak belirleniyordu ve bunun için sınavlarla dolu bir yolu geçmek gerekiyordu. Şu anda 8’inci sınıfta olan sizlerin meslek hayatına gireceği 2026 yılı ve sonrası için hedef belirlemeler ise daha spesifik ve çok yönlü olmak zorunda. Örneğin; “ben avukat olmak istiyorum” cümlesi yerine, “dijital suçlar alanında uzmanlaşmış bir avukat olmak istiyorum” ya da “doktor olmak istiyorum” yerine “robotik cerrahi alanında ilerlemek istiyorum” gibi hedef cümleleri kuracaksınız.

GELECEKTE ‘ÇOK YÖNLÜ’ KİŞİLER KAZANACAK
İş dünyasının ve 2020’li yılların istediği insan prototipi ‘çok yönlülükten’ geçecek. Yabancı dillerden İngilizceyi bilip yanına bir yabancı dili daha ekleyen, sivil toplum kuruluşlarında vakıflarda sosyal sorumluluk projelerinde yer alan, robotik ve kodlama alanlarında bilgi sahibi, dünyayı mesleğiyle ilgili gezen ve yeniliklerin hızına yetişen, mesleğin gerektirdiği stajları ve pratiği kazanan, entelektüel ve kültürel gelişimine önem veren kişiler olmaya çalışacaksınız. Bu geleceğe dönük paragrafı 2 Haziran’da gireceğiniz lise sınavının sadece bir durak olduğunu görmeniz için gerekliydi. Kendinizle ve geleceğinizle ilgili çizmeniz gereken çerçeve aslında gayet açık ve ulaşılabilir özellikler taşıyor. Şimdi günümüze dönebiliriz gençler...

Haberin Devamı

SON HAFTA YENİ KONU ÇALIŞMAYIN
Sınav öncesindeki son günlerde aklınıza hazır olup olmadığınızla ilgili birçok olumsuz düşünce gelebilir. Bu gibi düşüncelerin yerine kendinize güvenmeyi ve sınav hazırlık sürecinde neleri doğru yaptığınızı düşünmeniz, kendinizi motive etmeniz yararlı olabilir. Sınavdan bir hafta önce yeni konu çalışmasına son vermelisiniz. Daha çok pratik ve hatırlatıcı notlara göz atabilirsiniz. Son hafta sınavla benzer koşullar altında en az iki deneme testi çözmeniz sınav ritmini yakalamanız için yararlı olabilir. Yeni uygulanacak bir sınav olduğu için geçmiş yılların sorularını bulamasanız da ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), SBS (Seviye Belirleme Sınavı), OKS (Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı) gibi benzer nitelikteki sınavların sorularına bir göz atmanız yararlı olabilir. LGS’ye gireceğiniz okulu öğrendikten sonra mutlaka okulu görmeye gidin. Mümkünse okulun içini gezip sınava gireceğiniz sınıfı ve sırayı da görün.

Haberin Devamı

STRESTEN UZAK DURUN
Dinlenmiş bir beden ve sakin bir zihinle LGS’ye girmeniz başarınızı doğrudan etkileyen unsurlardır. Sınav öncesi yorulmanıza neden olacak faaliyetlerden kaçının. Sizi strese sokan kişilerden ve durumlardan uzak durun. Bir gece önce, sınava götürmeniz gerekenleri hazırlayın. Sınav sırasında rahat etmenizi sağlayacak spor kıyafetler giyin.  Sınavdan önceki gece her zamanki uyku düzeninizle uyumanız ve sınav sabahı güzel bir kahvaltı ile güne başlamanız sizi sınava bedensel ve zihinsel yönden olumlu yönde hazırlayacaktır.

SADECE KİTAPÇIĞINIZA ODAKLANIN
LGS’den önce kişisel ihtiyaçlarınızı giderin. Sınavda size verilen kitapçığı ve optik formları kontrol ederek gerekli imza ve kodlamaları yapın. Salondaki diğer öğrencilerle ilgilenmeniz dikkatinizi dağıtabilir, bu nedenle sadece kendi kitapçığınıza odaklanın. Soruları çözmeye en iyi olduğunuz dersten başlamanız motivasyonunuz açısından yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

SORU KÖKLERİNE DİKKAT
Test çözme tekniklerinde en önemli noktalardan biri soru köklerini dikkatli okumaktır.  Soru sizden neyi bulmanızı istiyorsa onu bulmaya çalışın. Bazı sorular sizi uğraştırabilir, bunlarla uzun süre vakit kaybetmeyip turlama yaparak tekrar bu sorulara dönüş yapın Bazı soruların uzun olması veya karmaşık şekillerde olması sizi ürkütebilir; fakat genelde sınavlardaki en kolay sorular ipucu fazlalığı nedeniyle bunlar oluyor.

ÜÇ YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK
Optik forma kodlamayı sayfa sayfa veya tek tek yapabilirsiniz. Kodlama işlemini sınavın sonuna bırakmayın. Sınavın son dakikalarında kaydırma riskine karşı tüm cevapları kontrol etmelisiniz. Yeni sınav sisteminde üç yanlış sorunun bir doğru cevabı götürmesi nedeniyle hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakın. Sınav sırasında sürekli saate bakmamanızı, sınavın sonuna dek sınıfta durmanızı tavsiye ederim. Gireceğiniz sınavlar arasında verilen molada çıktığınız sınavla ilgili konuşmayın.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN, İNSANİ DEĞERLERİNİZİ PUANLAMAYACAĞIZ
Sizlere birçok öneride bulundum, şimdi de klişe gelebilecek cümlelerle yazımı sonlandıracağım. Sınav sadece temel derslerdeki başarınızı ölçecek ve bazılarınızı nitelikli liselere yönlendirecek. Bazılarınız için kariyer yolu kısalacak, bazılarınız ise daha uzun bir yoldan hedeflerine yürümeye devam edecek. Sınav sisteminin özeti de bu aslında, sonuçta hedefleriniz sabit sadece mesafeler farklı olacak. Kaybettiğiniz bir şey yok. Sınavla asla ve asla sizin insani değerlerinizi, kişiliğinizi, yüreğinizde taşıdığınız güzellikleri ve tertemiz çocukluk hayallerinizi puanlamayacağız. Ülkemizi gururlandıracak ve bizleri mutlu edecek çocuklar olmanız dileğiyle hepinize başarılar diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!