Sınav Çetesi’nin yargılanmasına başlandı

Güncelleme Tarihi:

Sınav Çetesi’nin yargılanmasına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 11:49

Başarılı kişileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi" ile, öğrencilerin yerine sınava giren sanıkların yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

396 yıl hapis isteniyor

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 22 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katıldı.
"Suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Mehmet Kenan Ö, aylık gelirinin ne kadar olduğu sorusuna 200 ile 300 bin lira olduğu yanıtını verdi.

Kenan Ö, savunmasında 2010 ve 2011 yıllarında iki kişinin yerine sınava girdiğini, bunun dışında 10 kişiyle irtibata geçerek başkalarının yerine sınava girmelerini sağladığını söyledi. Bütün bu işleri tek başına yaptığını, kimseyi tehdit etmediğini, zorla sınava girmesini sağlamadığını, yaptıklarından dolayı pişman olduğunu dile getirdi.
Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen diğer sanıklar da sınavlar için aracılık ettiklerini itiraf ederken, herhangi bir örgütün var olmadığını söylediler.

Haberin Devamı

İddianamede "joker" tabir edilen ve para karşılığı başkalarının yerine sınava girdiği ileri sürülen tutuklu sanıklardan Ali İ. de, 7 çocuklu bir ailenin ferdi olduğunu, babasının çiftçilik yaptığını, kendisinin de Ege Üniversitesi'nde öğrenim gördüğünü anlattı. Ancak 550 liralık kirasını ödemekte güçlük çektiğini, Kenan Ö'nün bu parayı çıkarıp kendisine verdiğini ve "Senin de bir gün bize iyiliğin dokunur" diyerek bu parayı almaya ikna ettiğini belirtti.

2010 yılında Kenan Ö'nün bir akrabasının sınavlarda başarısız olduğunu söyleyerek, onun yerine sınava girip giremeyeceğini sorduğunu, yaptığı iyilikler karşılığında kendisini borçlu hissetmesi nedeniyle bunu kabul ettiğini ifade eden Ali İ, şunları dile getirdi:
"Çok pişmanım. 14 aydır tutukluyum. Kamu vicdanını zedeledim. Hak kaybına uğrayanlardan binlerce özür diliyorum. 14 aydır bunların muhasebesini yapıyorum. Tahliyemi talep ediyorum."

Sanık Mehmet Ali B. de ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınavlara girdiğini ancak hiçbir örgüte üye olmadığını, böyle bir örgütün varlığından haberdar dahi olmadığını, 14 aydır tutuklu bulunduğunu, bunun bedelini çok ağır şekilde ödediğini, yaptığı hatadan dolayı ailesinin yüzünü kara çıkardığı için çok pişman olduğunu söyledi.

Operasyon

Haberin Devamı

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl temmuz ve kasım aylarında sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirildi. Aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki sorgularının ardında adliyeye sevk edilen zanlılardan 22'si tutuklanarak cezaevine konuldu.
Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Ö. hakkında "suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl , 22'si tutuklu 60 sanık hakkında ise 5 ile 12,5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!