Seçmeli Arapça tartışması

Güncelleme Tarihi:

Seçmeli Arapça tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 21:30

İlkokul 2’nci sınıftan itibaren zorunlu seçmeli ders kapsamına alınan Arapça tartışma yarattı. Bakanlık dersin değil, programın yeni olduğunu savundu. Bazı eğitimciler “Türkçeyi öğrenmeden, başka bir dilin öğrenilmesi sorunlu” dedi.

Haberin Devamı

TALİM Terbiye Kurulu’nun (TTK), 2’nci sınıflar için hazırladığı Arapça öğretim programı ve ders kitabı tartışma yarattı. Bazı eğitimciler dil eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerektiğini savunurken, bazıları da hem öğretmen sıkıntısından hem de eğitim sisteminden dolayı ikinci yabancı dil öğretiminin Türkiye’de mümkün olmadığını söyledi. 

Tartışmalara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. Talim Terbiye Kurulu’nun gelecek yıl 2’nci sınıflarda okutulacak Arapça ders kitabı ve müfredatına ilişkin açıklama yapan Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okullarda yabancı dil eğitiminin Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiğini hatırlattı. Kocabıyık, “2010 yılından itibaren Arapça okullarda zorunlu seçmeli dersler arasına alındı. Öğretmeni olan okullar, mevcut materyallerle eğitim verebiliyorlardı. Geçen yıl yabancı dil eğitimi 2’nci sınıflara indirildi. Bu kapsamda Arapça eğitimi için gerekli ders kitabı da bu yıl hazırlandı. Gelecek yıldan itibaren öğrenciler bu müfredat üzerinden eğitim alacak” dedi.

Haberin Devamı

Seçmeli Arapça tartışması

3 YABANCI DİLİN MÜFREDATI VARDI

Bakanlar Kurulu kararıyla okullarda, zorunlu seçmeli dersler arasında İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, Japonca, İtalyanca ve Arapça seçenekleri yer alıyor. Talim Terbiye Kurulu daha önce Almanca, Fransızca ve İngilizce derslerinin öğretim programlarını hazırlamıştı. Kurul, şimdiyse gelecek yıldan itibaren okutulmak üzere Arapça’nın müfredatını yayımladı. Her okul, hangi yabancı dilin eğitimini vereceğine eğitim öğretim döneminin başında öğretmen kapasitesine göre karar veriyor.


YAZMA 4’TE BAŞLIYOR

ARAPÇA dersinin öğrenme alanları 2 ve 3’üncü sınıflarda dinleme-anlama ve konuşma üzerine şekillendi. 4’üncü sınıfta ise bunlara ek olarak Arapça yazıma yer verilecek. 2 ve 3’üncü sınıflarda ailem, okul ve arkadaşlarım, sayılar, sebzeler gibi temaları bulunurken, 4’üncü sınıfa ‘Peygamberim’ konusu da eklendi. Bu tema altında Hz. Peygamber’in ailesi, soy ağacı konularının işlenmesi düşünülüyor.

Haberin Devamı


GEREKÇE: DİNİ, SİYASİ

ARAPÇA ders programının gerekçesi şöyle açıklandı: “22 ülkede yaklaşık 350 milyon nüfusun anadil olarak konuştuğu Arapça, Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği 6 resmi dilden biri. İslam ülkelerinde dini açıdan da önemli olan Arapça’nın öğrenilmesi için tarihi ve kültürel sebepler var. Arapça konuşan coğrafyanın jeopolitik ve stratejik önemi nedeniyle gün geçtikçe önem kazanması, Arapça’nın dinî sebeplerin yanı sıra ekonomik, turistik, siyasi ve ticari sebeplerle de öğrenilmesini zorunlu kılmaktadır.”


327 ARAPÇA ÖĞRETMENİ
BAKANLIK tarafından 15 Eylül’de yapılan 35 bin öğretmen ataması kapsamında en çok kadro verilen branşlar arasında sınıf öğretmenliği 4 bin 189 kontenjan ile ilk sırada, İngilizce öğretmenliği 3 bin 964 ile ikinci, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği 3 bin 819 ile üçüncü sırada yer almıştı. İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça’da yapılan atamalar ise şöyle:

Haberin Devamı


FRANSIZCA VE ALMANCA ÖĞRETMENİ YOK

EĞİTİMCİLER Almanca, Fransızca gibi diğer seçmeli dil derslerinin pratikte uygulanamadığını çünkü öğretmen eksiği olduğunu belirtiyor. Arapça için daha çok öğretmen atandığından velilerin, mecburen bu derslere yöneldiğini savunuyor. Bir sınıf öğretmeni şöyle diyor: “Bazen matematik ve İngilizce de dahil diğer derslerde öğretmen sıkıntısı olduğu için veliler bunları yazamıyor.”

‘İkinci yabancı dil bir fantezi’

Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı) : “Türkçe’yi bile zor öğreten bir eğitim sistemi içinde bir tane yabancı dili iyi öğretebilirsek bu bile büyük başarıdır. Diğer seçmeli dersler gibi bizim ikinci bir dili haftada 2 saatte öğretmemiz mümkün değil. Yabancı dil öğrenmeye çocuklar ne kadar erken yaşta başlasa o kadar iyidir ama ikinci yabancı dil öğretmek Türkiye için bir fantezidir.”

Haberin Devamı


‘İlahiyatçılar ders verecek’


Prof. Dr. Rıfat Okçabol (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi): “Daha Türkçeyi öğrenmeden Arapça öğretecekler. Bunun eğitsel açıdan bir faydası yok. Çocuk Arapça öğrenip ne yapacak? Arapça öğretmeni de yok, bu nedenle ilahiyat fakültesi mezunları okullara doldurulacak dili öğretmek için. Bizim sistemimizde yabancı dil öğretemiyoruz. Bir kere ilkokulda Türkçeyi öğretmeden, hiçbir yabancı dili öğretmemek lazım.”


‘Din Öğretimi belirledi’


Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Başkanı): “Diğer 8 dilin müfredatı, TTK’ya sunuluyor ve öyle uygulanıyordu. Fakat Arapça, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün önerisi ve talebi üzerine hazırlanıyor. Bu durumda, yabancı dil öğretimi kapsamından çıkıp din eğitimi kapsamında Arapça öğrenimine dönüşmüş oluyor.”

Haberin Devamı


‘Dil eğitimi erken başlamalı’


Latif Selvi (Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili): “Biz de çocuklarımızın yabancı dil öğretimine küçük yaşlarda başlatılmasının yararlı olacağını ve Türkiye’de çok yaşanan, dil eğitimi tartışmalarının sonlanmasını istiyoruz. Bu anlamda da eğer bunların öğretimi yapılabilirse başka dillerle ilgili de uygulamalar yapılabilir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!