Roman çocuklara 97 bin Avro hibe

Güncelleme Tarihi:

Roman çocuklara 97 bin Avro hibe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2013 13:12

Türkiye'de, Roman derneklerinin aldığı en büyük proje olan AB destekli "Kocaeli'de Roman Çocuklarının Eğitim Hayatına Entegrasyonu" projesi kapsamında, kentte Roman çocuklarının eğitim hayatından uzaklaşmasını önlemek amacıyla çalışmalar gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi AB Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün, Avrupa Roman Hakları Merkezi, Kocaeli Valiliği, Roman Dernekler Federasyonu ve İzmit Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüğü "Kocaeli'de Roman Çocuklarının Eğitim Hayatına Entegrasyonu" konulu projeye, AB'den 97 bin Euro destek verildi.

Sekapark'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Proje Koordinatörü Muzaffer Sabur, proje kapsamında "Roman çocuklarına bir ayrımcılık yapılıyor mu?" sorusuna yanıt arayacaklarını söyledi.

İlk aşamada akademik boyutta 3 ay sürecek bir çalışma yapacaklarını, hem roman ailelere hem de diğer ailelere çeşitli sorular sorulacağını anlatan Sabur, birliktelik kültürü, demokrasi ve insan hakları konularında eğitimler verileceğini belirtti.

Sabur, çalışmanın 18 ay süreceğini söyleyerek, "AB Demokrasi ve İnsan Hakları Hibe Programı' kapsamında alınan bu destekle Romanların yoğun olduğu İzmit Yeni Mahalle Zafer Ortaokulu'nu pilot okul seçtik. Burada 'Romanlara bir ayırım yapılıyor mu?', 'Roman çocuklar okuldan ayrılıyorsa ve ayakkabı boyacısı oluyorsa, bunda sadece Romanların kültürü mü suçlu, yoksa bizler mi suçluyuz' konusunda araştırma yapacağız" diye konuştu.

Macaristan'da kurulan Avrupa Roman Hakları Merkezi ile ortak hareket edeceklerini ve Avrupa'da, Romanların yaşadığı sorunları bilimsel olarak araştıracaklarını dile getiren Sabur, orada bu sorunların nasıl çözüldüğü konusundaki cevapları, Kocaeli'de hayata geçireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Sorunlarını tiyatro ile anlatacak

Proje çerçevesinde Roman tiyatrosunun kurulacağını belirten Sabur, Romanların kendi gözüyle kendi tiyatrolarıyla yaşadıkları sorunları aktaracaklarını anlattı.

Sabur, Roman çocuklarından oluşan bir orkestra kurarak müzik dinletileri gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Proje kapsamında, Türkiye ve yurt dışından akademisyenler ve sosyologların katılacağı büyük bir Roman çalıştayı yapılacak. Roman çocukların eğitimden uzaklaşmalarının nedenlerinin araştırılacağı makalelerin okunacağı çalıştay olacak. Kısa filmler çekilecek. Roman çocuğunun hayatının anlatılacağı bu filmler televizyonlarda ve belgesel kanallarında yayınlanacak. 'Bir Roman çocuğu eğitim hayatından ne zorluklar yaşıyor' Biz onun gözüyle olaya bakmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında AB'den 97 bin avro destek aldıklarını söyleyen Sabur, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de 10 bin avro katkı sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

Sabur, okullarda demokratik bir toplum oluşturmak, demokrasi bilincini okullara yerleştirmek ve birlikte yaşama kültürünü oluşturmayı amaçladıklarına dikkati çekerek, pilot uygulamanın başarılı olması durumunda bu çalışmayı diğer okullara da yayacaklarını bildirdi.

Projenin Türkiye'ye örnek olacağını düşündüklerini anlatan Sabur, "Bu, Türkiye'de Roman derneklerinin aldığı en büyük projedir. Bunun dışında Kocaeli Roman Derneği bünyesinde 'Roman Hakları Danışma Merkezi' kurulacak. Romanlar, buraya başvurarak hem haklarını öğrenecekler hem de sorunlarını paylaşarak çözüm önerileri alabilecekler" dedi.

Romanlar artık AB projesi uygular hale geldi

Haberin Devamı

Türkiye Romanlar Konfederasyon Başkanı Ahmet Çokyaşar da "Romanlar, uzun yıllar dışlanmış olduğu bir dönemden, Avrupa Birliği (AB) projesi yapar duruma gelmiştir" diye konuştu.

Roman çocuklarının daha iyi şartlarda yetişmesi ve yarın topluma faydalı olabilmesi için herkesin bu konuda görev üstlenmesi gerektiğini anlatan Çokyaşar, Romanların, devletine ve milletine bağlı insanlar olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!