Rektörlükte 3 yıl profesörlük şartı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Rektörlükte 3 yıl profesörlük şartı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 23:04

13 Eylül’de Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre rektörlük için üç yıl profesörlük şartı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Öğretim elemanı kadroları atamaları da Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği esaslara göre üniversitelerce yapılacak. Ayrıca kadro, pozisyon ve görevlerin boşalması halinde YÖK Başkanı tarafından vekaleten rektör görevlendirmesi de yapılabilecek. Bu görevlendirmeler, aynı gün Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

‘Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Buna göre öğretim elemanı kadrolarına atamalar; üniversitedeki program ve öğrenci sayısı ile kurumun eğitim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak, norm kadro yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumu tarafından yapılacak. Norm kadro yönetmeliği 60 gün içinde yürürlüğe konulacak. Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar üniversiteler, atama yetkisini yönetmeliğin yürürlüğe girmesini beklemeden kullanabilecek.

YÖK BAŞKANI REKTÖR SEÇEBİLECEK
Rektör görevlendirmeleriyle ilgili bir hüküm de kararname de yer aldı. Kadro, pozisyon ve görevlerin boşalması halinde YÖK Başkanı tarafından vekaleten rektör görevlendirmesi yapılabilecek. Bunlar aynı gün Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

Rektörlerin, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanacağını belirleyen ilgili hükümden ‘en az üç yıl’ ibaresi de çıkarıldı. Rektörler profesörler arasından atanacak. TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyeliklerine yapılacak atamalarda da kamuda en az beş yıllık hizmeti bulunma koşulu aranmayacak.

Öğretim elemanlarının da üniversiteler tarafından atamaları yapılacak.

6 GÜNLÜĞÜNE DE KALDIRILMIŞTI
9 Temmuz’da yayımlanan 703 nolu KHK ile rektörlerin profesör olması şartı kaldırılmıştı. 15 Temmuz’da ise Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre rektörler en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak şartı geri getirildi. Bu değişikliğin İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ın atanabilmesi için yapıldığı iddia edildi. Çünkü 2017’de profesör olan Aydın, ‘üç yıl profesör olarak görev yapma’ şartını taşımıyordu. Değişikliğin ardından Prof. Dr. Aydın, 14 Temmuz’da İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa rektörlüğüne atandı. 2013-2017 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde farklı birimlerde yöneticilik yapan Prof.Dr. Aydın, 15 Mayıs’tan itibaren rektör oluncaya kadar rektör yardımcısı idi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!