Rektörden dijital dönüşüm kitabı

Güncelleme Tarihi:

Rektörden dijital dönüşüm kitabı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2018 17:33

Hızla gelişen teknolojinin eğitimi dönüştürme gücü de her geçen gün artıyor. Akademisyenler, bu dönüşüme ayak uydurmak için çalışıyor. Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Dijital Dönüşüm kitabıyla bu süreci ve yapılabilecekleri anlatıyor.

Haberin Devamı

Teknoloji artık eğitimin olmazsa olmazlarından. Özellikle üniversitelerde eğitimin önemli araçlarından biri olarak kullanılıyor. Fenerbahçe Üniversitesi’nin Rektör Vekili ve Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Dijital Dönüşüm kitabında tam da bunları anlatıyor.

21’inci yüzyıl dünyasında insanlığın doğru işler yapma konusundaki isteği ve becerisinin bilim ile teknoloji çağında daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Büyükuslu, şunları söylüyor:
“Bilimin, araştırmanın ve bilgi üretiminin dijital teknolojiye, dijital teknoloji devriminin de üretim hayatımızı ve sosyal örgütlenmemizi derinden etkileyen yenilikçi (inovatif) ürünlere dönüştüğü bu sürecin tamamını dijital dönüşüm olarak tanımlıyoruz. Konvensiyonel üretim modelleri ve tüketim alışkanlıklarını kökten değişime zorlayan dijital dönüşüm zamanının en önemli parametreleri inovasyon, girişimcilik, endüstri 4.0, toplum 5.0, sosyal inovasyon ve yeni üretim, kalkınma, büyüme ve sermaye birikim modelinin muhtevesanı oluşturan yapay zeka -ıot-büyük veri (bıg data)-öğrenen makine-derin öğrenme- temelinde şekillenen dijital dönüşüm devrimi. İlkel avcı toplumdan tarım toplumuna, tarım toplumundan endüstri toplumuna, endüstri toplumundan bilgi toplumuna ve nihayetinde insanlığın geldiği noktada akıllı topluma geçişin stratejik tüm aşamalarının yaşadığımız baş döndürücü dijital dönüşüme dayalı olarak yeni ekonomik, sosyal, kültürel küresel değişim ve global güç ağları ve ilişkileri ile örüldüğünü gösteriyor. Yeni küresel dijital dönüşüm düzenindeki ekonomik gelişmeyi ve sosyal ilerlemeyi bu sefer bilim, teknoloji ve ar-ge yatırımları sürüklüyor. Söz konusu transformasyonun en önemli aktörleri dijital devlet-dijital kapital (sermaye) ve dijital emek olarak karşımıza çıkıyor. Bulut bilişim (iletişim), internet tabanlı gelişim, çevre teknolojileri, akıllı sistemler, alternatif enerji, elektrikli araçlar, sürücüsüz otomobiller, robotlar, medikal teknoloji yatırımları üretimin ve hizmet sektörünün hızla dijitalleşmesine neden oluyor.”

Haberin Devamı

Dijital dönüşüm çağını yakalayabilen ülkelerin, geleceğin liderleri olacağını vurgulayan Prof. Dr. Büyükuslu, “Bu ekonomik ve sosyolojik toplumsal dönüşüm aynı zamanda yüksek nitelikli insan kaynağını ve dijital yetenek düzeyini öngörüyor. Devletin en üst düzeyde yeniden örgütlenmesinde stratejik rol oynayan dijital dönüşüm ofislerinden yükseköğretime, üniversitelerden liselere kadar en önemli konusu olan ‘dijital dönüşüm’ kitabının, özellikle çalıştığı kurumlarda ve şirketlerinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen yöneticilere ve profesyonellere çok önemli bir referans kitabı olacağı düşüncesindeyim” diye konuşuyor.

BAKMADAN GEÇME!