QS’in Yükselen Avrupa listesinde 16 Türk üniversitesi

Güncelleme Tarihi:

QS’in Yükselen Avrupa listesinde 16 Türk üniversitesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 09:50

QS’in ‘Yükselen Avrupa ve Merkez Asya 2015-2016’ sıralamasına Türkiye’den 16 üniversite girdi. En başarılı Türk üniversiteleri 11’inci sırada yer alan Bilkent ve Orta Doğu Teknik oldu. Listenin tepesine ise, Rusya’nın, Mihail Gorbaçov gibi birçok önemli mezuna sahip Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi yerleşti.

Haberin Devamı

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Yükselen Avrupa ve Merkez Asya En İyi Üniversiteler 2015-2016’ sıralamasını Boğaziçi Üniversitesi’nde açıkladı. Bu yıl ikincisi yapılan listede 150 üniversite yer aldı. Türkiye, sıralamaya 16 üniversiteyi sokmayı başardı. Ancak ilk 10’a hiçbir Türk üniversitesi giremedi. Türkiye’den 12 üniversite ilk 100’de yer alırken, en iyi dereceleri 11’inciliğe yerleşen Bilkent ve Orta Doğu Teknik üniversiteleri elde etti.
Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan törene QS’in Doğu Avrupa ve Merkez Asya Direktörü Zoya Zaitseva katıldı. Zaitseva Türk üniversitelerinin bölgedeki durumunu Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
“Bu listede 16 üniversite yer aldı. Türkiye, Rusya’nın ardından ülke bazında sıralamada ikinci sırada. Doğu Avrupa yükseköğretimde önemli bir atılım içerisinde ve Türkiye de bölgede parlayan bir yıldız olarak nitelendirilebilir. Türk üniversitelerinin puan kaybettiği alan özellikle bölge üniversitelerinde akademisyenlerle yapılan intiba anketleri oldu. Türkiye, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da daha iyi tanınıyor, ancak sıralama yapılan bu bölgede bilinirliği bir nebze daha düşük. Bu da ona puan kaybettirdi” dedi.
QS, bu sıralamada, üniversiteleri akademik intiba, öğrenci-fakülte oranı, araştırma etkisi, uluslararası görünüm gibi kriterlere göre sıraladı. Türk üniversiteleri arasında ilk sırayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilkent Üniversitesi 11’inci sıraya yerleşerek kaydetti. Onları Sabancı Üniversitesi 14, Koç Üniversitesi 15, Boğaziçi ve İstanbul üniversiteleri 17’inci sıra ile takip etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 30’uncu, Hacettepe Üniversitesi ise 34’üncü olarak ilk 50’de yer almayı başardı.
Sıralamada ilk sırada Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi yer aldı. İkinci sıraya yine Rusya’dan Novosibirsk Devlet Üniversitesi yerleşti. Üçüncü ise Çek Cumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi oldu

Haberin Devamı

Listede temsil bazında sırlamada Rusya en başarılı ülke olurken Türkiye ikinci, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ise üçüncü sırada yer aldı.
Sıralamaya Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 20 ülkedeki üniversiteler katıldı.

Haberin Devamı

Kaliteye önem vermeliyiz

Prof. Dr Sezer Şener Komsuoğlu (YÖK Başkan Danışmanı)
Sayıdan daha çok kaliteye yönelmeliyiz. Kaliteli yayın yapmalıyız. Üniversitede öğretim üyesi sayısı ve öğrenci sayısına böldüğümüzde ortaya çıkan oranı ele almayız. Üniversitelerimizde kayıtlı çok öğrenci görünüyor. Ancak bunlar devam etmiyorlar. Bu durum bizi sıralamalarda zor durumda bırakıyor. Bu listeler bizi daha iyi gitme konusunda motive ediyor. YÖK Başkanı Prof. Dr Yekta Saraç’a yükseköğretimde kaliteye ulaşma konusunda çalışmalarını sürdürüyor, kalite kurulu da bu fikirde doğdu.

Bambaşka bir liste çıkmış ortaya

Prof. Dr. Taner Bilgiç (Boğaziçi Üniversitesi Akademik İşler Koordinatörü)
Gelişen Avrupa ve Orta Asya üniversiteleri sıralandı. QS’in diğer sıralamalarına göre burada farklı ağırlıklar kullanıyor. Çünkü bu bölgede yeterince İngilizce yayın yapılmadığı düşünülüyor. Dolayısıyla onun yerine webde görünürlükle ilgili kriterler yer aldı. Anketlerin ağırlığı artırıldı. Bambaşka bir set ağırlıkla başka bir liste çıkmış ortaya. Bu da her sıralama gibi üniversitenin bir parçasını gösteriyor. Bu da onlardan bir tanesi.

Haberin Devamı

Türk üniversitelerinin sıralaması

11-Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
11-Bilkent Üniversitesi
14-Sabancı Üniversitesi
15-Koç Üniversitesi
17-Boğaziçi Üniversitesi
17-İstanbul Üniversitesi
30-İstanbul Teknik Üniversitesi
34-Hacettepe Üniversitesi
56-Ankara Üniversitesi
73-Ege Üniversitesi,
83-Gazi Üniversitesi
91-Dokuz Eylül Üniversitesi
111-120-Çukurova Üniversitesi
111-120-Atatürk Üniversitesi
131-140-Akdeniz Üniversitesi
131-140 İstanbul Bilgi Üniversitesi

İlk 10

1-Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi/Rusya
2-Novosibirsk Devlet Üniversitesi/Rusya
3-Charles Üniversitesi/Çek Cumhuriyeti
4-Tartu Üniversitesi/Estonya
5-St. Petersburg  Devlet Üniversitesi/Rusya
6-Varşova Üniversitesi/Polonya
7-Jagiellonian Üniversitesi/Polonya
8-Prag Teknik Üniversitesi/Çek Cumhuriyeti
9-Masaryk Üniversitesi/Çek Cumhuriyeti
10-Moscow Instıtute of Physics and Technology State University/Rusya

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!