Prof. Dr. Fuat Sezgin, okullarda anılacak

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Fuat Sezgin, okullarda anılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2019 14:31

MEB tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 2019'un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' ilan edilmesinin ardından, Sezgin'in okullarda anılması için düzenlenecek etkinlikler planlandı. Etkinliklerin öğrenci, öğretmen ve velilerce takip edilebilmesi için internet sayfası hazırlanarak kullanıma açıldı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) illere '2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' etkinlikleriyle ilgili yazı gönderdi. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019'un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' ilan edildiği anımsatılan yazıda, İslam bilim tarihinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve Sezgin'i yeni nesillere doğru şekilde anlatmak amacıyla tüm kamu kurum ile kuruluşlarının destek ve katkısıyla çalışmalar yapıldığı belirtildi. Yazıya göre, bakanlık tarafından yürütülecek çalışmalara yönelik Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Kırıkkale Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalandı.

Prof. Dr. Sezgin ve çalışmalarını ulusal, uluslararası düzeyde tanıtmak, bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan bilim insanları, hayatları, eserleri ve sonraki asırlara etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla, imkânları uygun okullarda gerçekleştirilmesi için etkinlikler planlanarak, öğrenci, öğretmen ve velilerin takip edebileceği 'http://fuatsezgin.meb.gov.tr' internet sayfası açıldı.

Haberin Devamı

ETKİNLİKLER YIL BOYU SÜRECEK
Okullarda etkinlik önerileri, imkânlar ölçüsünde, öğrencilerin ilgi ve becerileri dikkate alınarak yıl boyunca düzenlenecek. Bu kapsamda, öğrenci, öğretmen ve akademisyenler tarafından sunum, panel, söyleşi, konferans gibi etkinlikler gerçekleştirilebilecek. Etkinliklerde 'Bir Bilim İnsanı Olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin', 'İslam Bilim Tarihi', 'Müslüman Bilginler ve Bilim Tarihindeki Yeri ve Önemi', 'Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi', 'Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Çalışmaları ve Eserleri', 'Kadim Medeniyetimizde Eğitim ve Bilim Kurumlan', 'Fuat Sezgin'e Göre Dünya Bilim Tarihinde İslam Biliminin Rolü', 'İslam'ın Temel Kaynaklarında Bilim', 'Son Dönem İslam Bilim ve Düşünce Çalışmaları', 'Müslüman Bilim Adamlarının Batıya Etkileri', 'İslam Kültür ve Medeniyetinde Çığır Açan İcatlar ve Mucitler', 'İslam Dünyasındaki Bilimsel Gelişmelerin Toplumsal Değişime Etkisi', 'Bir Eğitimci Olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin', 'Öğretmenlerin Geleceği İnşa Etme Sürecinde Bilimler Tarihinin Katkısı' gibi konu başlıklarından yararlanılabilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN VE VELİ KATILIMI TEŞVİK EDİLECEK
Bu kapsamda, okullardaki bilimsel etkinlikler 'Prof. Dr. Fuat Sezgin' anısına düzenlenebilecek. Kütüphane, laboratuvar, derslik gibi uygun alanlara 'Prof. Dr. Fuat Sezgin' adı verilebilecek. Sezgin'in biyografisi öğrencilerle paylaşılıp, ilgili videolar 'http://www.ibtav.org/videolar' adresinden izlenebilecek. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ziyaret edilebilecek veya 'http://www.ibttm.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal turlar gerçekleştirilebilecek.

Okulların uygun alanlarında konuya yönelik köşeler oluşturulabilecek, panolar hazırlanabilecek. Okul bahçesinde veya başka uygun alanlarda ağaç dikilebilecek, hatıra ormanı oluşturulabilecek. 'Müslüman Bilginler Atlası' hazırlanabilecek ve sergilenebilecek. Prof. Dr. Fuat Sezgin, İslam bilim tarihi, kültür ve medeniyetiyle ilgili kitaplar ve diğer yayınlar kütüphanelere kazandırılabilecek ve öğrencilere okutulabilecek. Sezgin ile ilgili medyada yer alan haber, röportaj ve görseller derlenerek sergilenebilecek. Okul dergisi, gazetesi gibi çalışmalarda 'Prof. Dr. Fuat Sezgin' özel sayıları hazırlanabilecek veya tema olarak işlenebilecek. Bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan bilim insanlarının biyografileri ile bilim uğrundaki çabalarını konu edinen tiyatrolar sergilenebilecek. Okulların internet sayfalarında konuyla ilgili yapılan etkinliklere yer verilebilecek. Prof. Dr. Sezgin ile bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan bilim insanlarına, yaptıkları çalışmalara, öğretim programlarının ilgili kazanımları işlenirken yer verilebilecek. Resmi ve özel temel eğitim ile ortaöğretim kurumlarında bu etkinliklerden uygun görülenler düzenlenecek. Etkinliklere öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımı teşvik edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!