Özel öğretim kurslarında ‘3 bilim’ grubuyla ilgili düzenleme yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Özel öğretim kurslarında ‘3 bilim’ grubuyla ilgili düzenleme yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 14:35

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Danıştay’ın özel öğretim kurumlarına dair genelgedeki ‘en fazla 3 bilim grubu’nda kurs açılabileceği yönündeki maddenin yürütmesini durdurmasıyla ilgili, "Karar, yönetmelikteki ilgili maddeyi yeniden düzenlememiz anlamına geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Yelkenci, dershanelerin özel okula dönüşümünü içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014'te, faal dershane sayısının 3 bin 535 olduğunu belirterek dönüşüm sürecinde bunların 2 bin 787'sinin başvuru yaptığını söyledi.     

Başvuran dershanelerden 1444'ünün temel lise, Anadolu lisesi, ortaokul, ilkokul ve okul öncesi eğitim kurumuna dönüştüğünü anlatan Yelkenci, Anayasa Mahkemesinin 12 Temmuz 2015'teki ‘okul dışı eğitim seçeneklerinin çoğaltılması’ yönündeki kararının ardından özel öğretim kurslarını tanımladıklarını, program onaylarıyla beraber de özel öğretim kurslarının açılmaya başladığını söyledi.

"Dershaneler için bu sayfa, kapanmış oldu"     

Haberin Devamı

Dershaneden dönüşen ve ilk defa açılmak üzere müracaat eden 600 kurumun özel öğretim kurs programlarının onaylandığını, 255'inin de açılış işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Yelkenci, ayrıca 750 temel liseye ait kurs programlarına da onay verildiğini belirtti.      

Anayasa Mahkemesinin kararın ardından  18 Eylül 2015'te yeni genelge yayımladıklarını hatırlatan Yelkenci, şöyle devam etti:
"Genelgenin 1'inci maddesinde, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından dershane tanımının kanunda bulunmadığını ve bu nedenle dershanelerin eğitim öğretim faaliyeti yapamayacağını anlattık. Bu süreçte mahkeme yolları denendi. Danıştay’a da bu genelgenin yürütmenin durdurulmasıyla ilgili başvuruldu. Danıştay, genelgenin 1'inci maddesindeki 'dershanelerin dönüşmesine ait düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması' talebini reddetti. Böylece Danıştay, Bakanlığımızın 'dershanelerin eğitim-öğretim faaliyeti yapamayacağı, yaptığında ise bunun izinsiz eğitim-öğretim faaliyeti anlamına gelen' genelgenin 1'inci maddesini onamış oldu. Dolayısıyla artık dershaneler için bu sayfa, kapanmış oldu."     

"Kamuoyu ve sektör, manipülatif söylemlere kulak asmasın"

Yelkenci, Danıştay’ın genelgenin ‘en fazla 3 bilim grubu’nda özel öğretim kursu açılabileceğinyle ilgili maddesinin yürütmesini durdurma kararına ait şunları söyledi:
"Özellikle 3 bilim grubuyla yürütmeyi durdurma kararı, şu anlama gelmiyor. Kamuoyunda, kurumlarımız için bir zihin karışıklığı oluşturmasın, hassasiyetle bunu söylemek istiyorum. Şöyle bir algı oluşmasın. Karar, dershanelerde olduğu gibi istediğimiz kadar dersi verebileceğiz anlamına gelmiyor. Bu, yönetmelikte ilgili maddeyi yeniden düzenlememiz anlamına geliyor. Biz, gerekçeli kararı inceliyoruz. Bu karar doğrultusunda olmak üzere ayrıca sektörün ihtiyaçları doğrultusunda reel, uygulanabilir durumlar doğrultusunda yeni düzenleme yapacağız. Kesinlikle kamuoyu ve sektör, manipülatif söylemlere kulak asmasın, Bakanlığımızın yapacağı çalışmayı beklesinler."

Haberin Devamı

Dönüşüm sürecinden önce sistemde kayıtlı bulunan 3 bin 535 dershaneden, bugün itibarıyla 601'inin açık göründüğünü belirten Yelkenci, 601 dershanenin son durumunun tespitiyle ilgili illere yazı gönderdiklerini söyledi.     

Yelkenci, şöyle konuştu:
"601 dershane, faaliyetini durdurmuş, binadan çıkmış ya da kiralamış, başka işlerin yapıldığı binalar haline gelmiş. Teknik ifademizle usulsüz kapatma yapmışlar. Yarıya yakını bu şekilde olduğu için sistemde açık dershane sayısının fiili olarak 300'ler dolayında olduğunu düşünüyoruz. Zamanla bunların kapatma işlemleri de tamamlanacaktır en kısa sürede."     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!