ÖYP’de önemli değişiklik

Güncelleme Tarihi:

ÖYP’de önemli değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2015 15:25

YÖK’ün yaptığı açıklamaya göre, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kadrosundan çıkarılan adayların, lisansüstü eğitimle de ilişkileri kesilecek.

Haberin Devamı

12 Şubat’ta yapılan YÖK Genel Kurulu’nda, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı İlişkin Usul ve Esasları ile ilgili önemli bir karar alındı. Yapılan açıklamaya göre, ‘Öğrenim Süresi’ başlıklı 10. maddenin 4. fıkrası şu şekilde değiştirildi:
“YÖK tarafından ilan edilen lisansüstü eğitim kontenjanlarına yerleştirilen araştırma görevlilerinin ÖYP kadrosu ile ilişiklerinin kesilmesi halinde, lisansüstü eğitimle de ilişikleri kesilir.”

Yüksek lisans hakkı elinden alınıyor

ÖYP’de önemli değişiklik
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, bu değişiklikle ÖYP kadrosundan çıkan birinin yüksek lisans hakkının da engellendiğini savunarak şunları söyledi:
“ÖYP usul ve esaslarla ilgili 10. maddeye genel kurul kararı ile 4. madde eklenmiş. Ancak buradaki sorun şu; 10. maddenin 2. fıkrasında zaten ilişiğinin kesilmesini yazmış ancak 4. fıkra ile yüksek lisans yapılmasının da önü kapatılmış oluyor. Aday yüksek lisans sınavını kazanmış ise kadroya atanma başvurusu yapmayabilir, dışarıdan yüksek lisansına başlar ve bitirir. Ancak eklenen bu madde üniversiteye atanan biri her ne şekilde olursa olsun ilişiği kesilirse, yüksek lisansa devam etmesi de mümkün olmuyor. Aday üniversitede çalışmak istemeyebilir. Eğer maddi olarak imzaladığı bir yükümlülük varsa, onu öder ve dışarıdan yüksek lisansa devam etmelidir. YÖK, kazanılmış hakkı yok saymaya çalışıyor. Bu hukuksal bir sorun yaratabilir. Kişinin kazanılmış hakkını elinden almaktır. Konu hukuksal alana taşınabilir. Örneğin, disiplin cazası veya keyfi olarak üniversite ile ilişiği kesilirse yüksek lisans kazanımı yok sayılmamalı. Belki süresi içinde tamamlayamanlar için yüksek lisans eğitim hakkı düşebilir. Onun dışında kazanım yok sayılmamalı.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!