YKS ile ilgili sıkça sorulan sorular güncellendi

Güncelleme Tarihi:

YKS ile ilgili sıkça sorulan sorular güncellendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 12:44

ÖSYM tarafından daha önce yayınlanan ‘YKS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Sıkça Sorulan Sorular’, adaylardan gelen talep üzerine güncellendi.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarının Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih ve yerleştirme süreciyle ilgili sıkça sorduğu soruları ve cevaplarını 2 Ağustos’ta yayınlamıştı. Adaylardan gelen talep nedeniyle bu sorular güncellendi ve eklemeler yapıldı. Yapılan güncellemede tıp, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik, diş hekimliği gibi gözde programların kontenjan sayıları, sonuç belgesindeki ek puanlı başarı sırasının ne anlama geldiği, engelli adayların özel yetenek sınavına nasıl başvuruda bulunacağı gibi sorulara cevap verildi. İşte yeni eklenen sorular ve cevapları...

Sonuç belgesindeki Ek Puanlı Başarı sırası ne anlama geliyor?
- Sonuç belgesindeki Ek Puanlı Başarı sırası, adayın kendisi ile aynı/yakın alandan mezun olup ek puanları ile Tablo-6’daki yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı bulunan adaylar içindeki başarı sırasını gösteriyor. Adaylar, program tercihlerini yaparken ek puanlı başarı sırasından daha çok genel başarı sırasını göz önünde bulundurmalı.

Haberin Devamı

Tıp, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik, diş hekimliği programlarının kontenjanları ne kadar?
- Tıp programlarının kontenjan toplamı 14 bin 657, eczacılık programlarının 3 bin 366, mimarlık programlarının 8 bin 796, diş hekimliği programlarının 6 bin 109, mühendislik programlarının 83 bin 2, hukuk programlarının ise kontenjan toplamı 16 bin 662. ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/TR,15240/2018-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlarikilavuzu.html internet adresinde, merkezi yerleştirme yapılacak yükseköğretim lisans/ön lisans programlarının gösterildiği Tablo-3 ve Tablo 4’ün excel hali yer alıyor. İstediğiniz yükseköğretim programlarının toplamı için bu tablolardan yararlanabilirsiniz.

YKS’ye engelli aday olarak başvurmadım ama özel yetenek sınavlarına engelli aday olarak başvurabilir miyim?
- Evet. Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile ‘yaygın gelişimsel bozukluklar’ (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)) TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını ‘engelli sağlık kurulu raporu’ ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavları için ilgili üniversiteye başvurabilirler.

Haberin Devamı

Engelliyim. Özel yetenek sınavlarına başvurmak için ÖSYM’ye sağlık raporu göndermeli miyim?
- Hayır. Özel yetenek sınavlarına başvurmak isteyen engelli adaylar, ‘engelli sağlık kurulu raporu’nu ilgili üniversiteye sunmalı.

Bir programa merkezi yerleştirme ile yerleştirildiğim takdirde üniversitenin kayıt adresini nereden edinebilirim?
- Bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirme ile yerleştirilen adayların yerleştirme sonuç belgesinde kayıt tarihi ve kayıt adresi yer alacak. Ayrıca ilgili üniversiteden de ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Tercihlerimi sisteme kaydettim. Tercih ve yerleştirme için bir ücret ödemeli miyim?
- Hayır. Tercih ve yerleştirme için herhangi bir ücret ödenmeyecek.

Haberin Devamı

ÖSYM Başvuru Merkezi’nde tercih işlemi yapabilir miyim?
- Hayır. ÖSYM Başvuru Merkezlerinde tercih işlemi yapılamaz.

BAKMADAN GEÇME!