ÖSYM Başkanı Aygün sınav maliyetlerini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM Başkanı Aygün sınav maliyetlerini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2019 11:01

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, "Başkanlığımızca her yıl yaklaşık 50 sınav yapılıyor, bu sınavlarda yaklaşık 200 ayrı test uygulanıyor. ÖSYM'nin 2018 yılı bütçe rakamlarında KDV dahil geliri 737 milyon 367 bin 448 lira iken, KDV dahil gideri 739 milyon 32 bin 142 lira. Yani kurumun kar etmediği ortada. Tüm sınavların toplam aday kitlesinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan YKS ücretlerine üç yıldır artış yapılmadı" dedi.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların nasıl hazırlandığı ve maliyetlerine yönelik detayları paylaştı. ÖSYM'nin hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme, değerlendirme çalışmalarını yürüten ve şeffaflığı her zaman merkeze alan bir anlayışla hareket ettiğini belirten Aygün, bu amaçla adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için çalışmaları büyük titizlikle yürüttüklerini söyledi.

Aygün, konuşmasına şöyle devam etti:
"Başkanlığımızca düzenlenen her sınav için soruların hazırlanması, sınav evrakının basımı, paketlenmesi, sınav merkezlerine ulaştırılması, sınav güvenliği organizasyonu için yapılan harcamalar ile sınavda görev alan öğretmenler, üniversitelerdeki öğretim elemanları, nüfus memurları, güvenlik görevlileri ve diğer destek personeli dahil yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin görevliye yapılan ödemeler, bilişim ve yatırım harcamaları, hizmet ve mal alımları dahil ÖSYM'nin her türlü kurumsal giderleri, adaylardan tahsil edilen sınav ücretlerinden karşılanıyor, kurumumuza merkezi bütçeden herhangi bir ödenek ayrılmıyor.

Haberin Devamı

ÖSYM SINAVLARI MALİYETİNE YAPIYOR, KAR ETMİYOR
Sınav ücreti ve hizmet bedelleri bir önceki yılın gider kalemleri dikkate alınarak ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor. Başkanlığımızca her yıl yaklaşık 50 sınav yapılıyor ve bu sınavlarda yaklaşık 200 ayrı test uygulanıyor. Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar amacı güdülmüyor. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kar etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor. Özellikle Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS), Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nda (YDUS) soru hazırlama maliyetleri diğer sınavlara kıyasla önemli oranda artış gösterdi. Aynı zamanda sınavlar için soru hazırlama çalıştayları da yapılıyor

Haberin Devamı

YKS ÜCRETLERİNE ÜÇ YILDIR ARTIŞ YAPILMADI
YDUS, Sayıştay Denetçi Yardımcılığı 2'nci aşama sınavı gibi yazılı usulle yapılan sınavlarda, soru hazırlamaya ilave olarak yazılı cevaplar, görevlendirilen akademisyenler tarafından okunarak değerlendirilmesinin de mali bir yükümlülük getiriyor. Başkanlığımızca yapılan tüm sınavların toplam aday kitlesinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine üç yıldır artış yapılmadı. ÖSYM'nin 2018 yılı bütçe rakamlarında KDV dahil geliri 737 milyon 367 bin 448 lira iken, KDV dahil gideri 739 milyon 32 bin 142 lira. Yani kurumun kar etmediği ortada.

ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ÇOCUKLARINDAN SINAV ÜCRETİ ALINMIYOR
Yaptığımız düzenlemeyle ÖSYM olarak Ocak 2019'dan itibaren şehit yakınları, gaziler ile onların eş ve çocuklarından sınav ve başvuru hizmeti ücreti almıyoruz. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak için canını feda eden şehitlerimizin yakınları, canını esirgemeyen gazilerimiz ve aileleri için ne yapsak az. ÖSYM olarak her zaman bu hassasiyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!