Ortaokul 5’e hazırlık sınıfı

Güncelleme Tarihi:

Ortaokul 5’e hazırlık sınıfı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 13:29

Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar “yabancı dil ağırlıklı sınıf” dese de ortaokul 5’ler hazırlık sınıfı oluyor. Bu haber ilk kez Hürriyet’te yayımlandı. Bakanlığın uzun süredir üzerinde çalıştığı proje aslında umut verici.

Haberin Devamı

Ülkemizde 10 yıl yabancı dil dersi alıp hâlâ o dilleri biraz olsun konuşamayan insanlar yetiştirdikçe bu sorunu çözemeyeceğimiz aşikar. Eğitimde aslında her sorunun yanıtı geçmişte. Dil öğretmenin yolu da geçmişte hazırlık sınıflarından geçiyordu. Hatta hazırlık sınıflarını 1 değil, 2 yıl yapanlar ikinci bir dili iyi öğretiyordu. Amerikan Robert Lisesi, Notre Dame De Sion Lisesi gibi okulların hazırlık sınıflarının geçmişte 2 yıl olmasının anlamı dili daha iyi kavratmak, öğretmekti. Ama 8 yıllık eğitimle sistem iyice bozuldu, 4+4+4 ile de yabancı dil daha fazla ihmal edildi. Şimdi hiç değilse önemli bir adım atılacak. 2 yıl olmasa da 1 yıl hazırlık öğrenciler için yararlı olacak. Konuştuğum dil uzmanları 5’inci sınıfların yani 11 yaşın ikinci bir dili öğrenmek için uygun bir zaman dilimi olduğu düşüncesindeler.
Birçok kolejin bu konuda çalışma yaptığını duydum. Hatta bazıları programı hazırlayarak Talim Terbiye Kurulu’na gönderme hazırlığında. Doğrusu bu konuda ilk adımı atan kolejler şanslı olacak. Ben de veli olsam hazırlık sınıfı olanı tercih ederim. Tabii altyapı ve öğretmen kalitesi iyi ise.

Haberin Devamı

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, geçtiğimiz hafta bu konuda merak edilen sorularla ilgili ipuçları verdi. Kocabıyık, 7 bölgede 7 ilde yabancı dil pilot uygulaması yapılacağını belirterek şunları söyledi:
“5’inci sınıfların yabancı dil ağırlıklı olması 2015’e yetişemeyecek. Uygulama 2016 Eylül ayına yetişecek. Ayrıca bunun için önce 7 bölgede 7 ilde bir yıllık pilot uygulama yapılacak. Pilot çalışma için elimizde yeterli sayıda öğretmen var. Ancak daha sonraki süreç için Milli Eğitim Bakanlığı gerekli önlemi alacak. Kritik dönem hipotezine göre ikinci bir dili öğretmek için 15 yaşına kadar olan dönem çok önemli. Biz bunu görerek ve ‘Devlet okullarında yabancı dil öğretemiyoruz’ fikrinden hareket ederek bu çalışmayı yaptık. 5’inci sınıfta programlar güncellenecek, farklı dersler okutulacak. Buradaki öğretmenler de hizmetiçi eğitimden geçecek. Müfredatları güncellerken yöntemin de değişmesi gerekiyor. Bizim kuşağın eğitim aldığı yöntemi uygulamayacağız. Daha çok konuşmaya ve dinlemeye yönelik programlar uygulamak istiyoruz. Sadece İngilizce değil, ortalama 18 saat yabancı dil olacak. Kafamızda 6-8 saat Türkçe, 6-8 saat fen ve bilim, 4-6 saat spor, sanat-kültür uygulamasını planlıyoruz. Yabancı dil öğretiminde değil diğer dersler için de paydaşlarla ortak çalışmalar yürütülecek. Paydaşlar arasında Kültür ile Spor Bakanlığı’nın da olmasını planlıyoruz. Çocukların keşfederek öğreneceği, meraklarını gidereceği bir sistem kurmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!