Online dershane

Güncelleme Tarihi:

Online dershane
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 01:59

Ücretsiz online öğrenim platformu Khan Academy Türkçe 1 milyonuncu derse ulaştı. Dersler, matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, tıp, astronomi ve bilgisayarı kapsıyor.

Haberin Devamı

HER ay 10 milyon kullanıcının faydalandığı, dünyanın en büyük ücretsiz online öğrenim platformu Khan Academy’i Türkçe’ye kazandıran STFA Grubu, önümüzdeki 6 yılda 10 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.
Gönüllü birey ve kurumların destekleriyle büyüyen, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen Khan Academy Türkçe, kısa sürede 1 milyonuncu dersini veriyor. Khan Academy Türkçe, bir STFA vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından Türkçeleştiriliyor. Dünya üzerinde Türkçe konuşan 240 milyon kişinin yararlanması için bu yıl Khan Academy’i Türkçeleştiren STFA CEO’su Mehmet Ali Neyzi, “Amacımız, isteyen herkesin, istediği an, istediği yerde dünya standartlarında bir eğitim almasını sağlamak. Dünya standartlarında bu öğrenim ücretsiz olacak. Ülkemizdeki milyonlarca öğrencinin, öğretmenin, çocuğuna derslerinde yardım etmek isteyen annenin, dışardan okul bitirmek isteyen herhangi bir bireyin, kısaca öğrenmek ya da öğretmek isteyen herkese bu hizmeti Türkçe olarak sunmak” diyor.
Amerika’da eğitimde bir devrim olarak adlandırılan, 2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan ve kısa sürede milyonlarca kişinin ücretsiz eğitim aldığı bir platforma dönüşen Khan Academy ile ilgili olarak Mehmet Ali Neyzi, “Bugüne kadar verdiği 300 milyondan fazla ders ile dünyanın en büyük sınıfı olan Khan Academy, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Biz de kendileriyle yaptığımız işbirliği sonucu herkesin dünya standartlarında bir eğitim alabilmesini sağlamak, ihtiyacı olan herkese anlayabileceği dilde ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

HERKESE ULAŞACAĞIZ

Neyzi, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Grubuyla işbirliği yaptıklarının da altını çizerek, “Şu anda 21. yüzyılın getirdiği teknolojiler ile dünyada eğitim ve öğrenim alanında büyük bir değişim yaşanıyor. Tüm dünyada bu değişimin öncüsü kabul edilen Khan Academy, geleceğin eğitim sistemi olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de de eğitim konusunda yenilikçi adımların atıldığına şahitlik ettiğimiz bir dönemdeyiz. Amacımız, teknolojiyi kullanarak herkese ulaşmak” diyor.
Mehmet Ali Neyzi proje ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Firmamızın kurucuları eğitime ciddi yatırım yapmışlar. Okullar yapıp, çok insanı eğiterek, burs vermişler. Ben de meslek hayatım boyunca bu firmadan destek alarak kariyerini geliştiren yöneticilerle karşılaştım. Alp Taşkent, bir arkadaşı aracılığıyla Khan Academy’i öğreniyor, beğeniyor. Hemen San Fransisco’ya Salman Khan’a giderek, dedesinin eğitime katkısını anlatarak, ‘Dünyada yüz milyonlarca Türkçe konuşan insan var. Bunu çevirelim, herkes anlasın’ diyor. Khan’ın ilk uluslararası anlaşma yaptığı kurum biziz. Türkçe haklarını aldık. Daha sonra onlar da Çince, Hintçe, İspanyolca, Portekizce çeviriler yapmaya başladılar. Her yıl belirli bütçeler dahilinde bunu destekleyerek, büyüterek genişletmek istiyoruz. İlerde Salman’ın yaptığı gibi başka bağışçılar da alabiliriz. Khan Academy’de 5 bin video var, biz 2 bindeyiz. Hatta Türkiye’den Osmanlı tarihi, İslam tarihi, Türkiye’nin arkeolojisi gibi videolar hazırlayıp onlara göndereceğiz. Bunun için ciddi kaynak hazırladık.”

Haberin Devamı

ÖĞRENMENİN SINIRI YOK

Birçok çevirmen, öğrenci, öğretmen ve sanatçının gönüllü destek verdiği platformda Türkçeleştirilen 2 bin 500’e yakın ders videosu www.khanacademy.org.tr adresinde yayınlanıyor.
Öğrenci, öğretmen, işadamı ya da ev hanımı; herkes aradığı bilgiye ve dilediği eğitime eşit şartlarda buradaki derslerle ulaşıyor, dünyanın Türkçe konuşulan en büyük dersliği olarak nitelendirilen platformda ortalama 8 dakikalık samimi dersler de yer alıyor. Khan Academy’nin dersleri matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, tıp, astronomi, bilgisayar bilimi gibi geniş bir alanı kapsıyor; 1+1’den diferansiyel denkleme, organik kimyadan sanat tarihine 7’den 70’e hitap eden bir yelpaze sunuyor.
TEVİTÖL, Koç Lisesi, TED Koleji, Robert College, Boğaziçi Üniversitesi gibi okullardan gönüllü öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, iş hayatından konularının uzmanı profesyoneller ve seslendirme sanatçıları projeye destek veriyorlar. Ayrıca, Khan Academy Türkçe dersleri seçmeli alt yazılar ile sunuluyor ve böylece işitme engelli kullanıcılar için de bir kaynak oluşturması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Rakamlarla KHAN ACADEMY

Aylık tekil kullanıcı sayısı: 10 milyon
İzlenen eğitim videosu adedi: 300 milyondan fazla
Cevaplanan problemler: 1,3 milyardan fazla (Günlük yaklaşık 3 milyon)
Egzersiz problemleri: 100 bin’den fazla
Khan Academy kullanan aktif öğretmen sayısı: 150 bin
Khan Academy kullanan aktif sınıf sayısı: 30 bin

KHAN ACADEMY TÜRKÇE

İzlenen eğitim videosu adedi: 500 bin (yaklaşık)
Türkçeleştirilen eğitim videosu adedi: 1500
Türkçe alt yazılı eğitim videosu adedi:
2 bin (1500 + 500)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!