Okullu olmak için tek şans

Güncelleme Tarihi:

Okullu olmak için tek şans
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 10:18

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 10-14 yaş arasındaki hiç okula gitmemiş veya okuldan ayrılmış çocuklara “okula gitmeleri” için bir defalığına şans tanıyacak.

Haberin Devamı

İlköğretim Genel Müdürlüğünce “Yetiştirici Sınıflar Eğitim Programı” konulu proje hazırlandı. Proje, 10-14 yaş arasındaki hiç okula gitmemiş veya okuldan ayrılmış çocuklara hızlandırılmış eğitim verilerek yaşlarına uygun sınıflara yerleştirilmesini, böylece çocukların örgün öğretime devam etmelerine fırsat tanınmasını öngörüyor.


Projeye göre, okur yazar durumdaki çocuklarla okuma-yazma bilmeyen çocuklar ayrı ayrı hızlandırılmış eğitime tabi tutulacak. Hızlandırılmış eğitim programları tamamlandıktan sonra 10-11 yaş grubundaki çocuklar ilköğretim 4. sınıflara, 12-13-14 yaş grubundaki çocuklar ilköğretim 6. sınıflara kaydedilecek. 14 yaş grubundaki çocuklardan ilköğretim 5. sınıfı bitirdikten sonra okula gitmeyenler ilköğretim 8. sınıflara devam edebilecekler.

Haberin Devamı

2008-2009 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması hedeflenen projeyle 10-14 yaş grubu arasındaki çocuklara okula dönme şansının bir defalığına verilmesi planlanıyor. Böylece velilerin “Nasıl olsa yine verilir” düşüncesiyle çocuklarını okula göndermeyi düşünmemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ÇOCUKLAR, NÜFUS KAYIT SİSTEMİNDEN TESPİT EDİLECEKLER

Proje kapsamında, bu durumdaki çocuklar adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden tespit edilecek. Ailelere yönelik broşürler hazırlanacak ve ikna yöntemiyle çocukların okula gönderilmesi sağlanacak.


Bu öğrencilerin yerleştirileceği okulları il milli eğitim müdürlükleri belirleyecek.

MEB İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, projenin hedef kitlesinin özellikle 10-14 yaş grubu arasındaki çocuklar olduğunu belirterek, bu kitlenin dışındaki yaş gruplarının sisteme dahil edilmeyeceğini söyledi. Projenin, “Haydi Kızlar Okula” kampanyası dahilinde özel bir program olduğunu ifade eden Er, zorunlu öğrenim çağında olup da değişik nedenlerle eğitimden yararlanamayan çocuklara akranlarıyla okul sıralarını paylaşma şansı verileceğini kaydetti.

Farklı gelişim basamaklarındaki öğrencilerin aynı sınıfta bir arada bulunmalarının yaş ve fizik olarak öğrencilerin ruh halini olumsuz yönde etkileyebildiğini ifade eden Er, “10 yaşındaki bir çocuğu 7 yaşındaki çocuğun sınıfına koymak o yaş çocuğu için rahatsız edici bir durum çünkü o yaşlarda büyük olmanın çocuk açısından önemi var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!