Okullar renklenmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Okullar renklenmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 10:44

MEB ve Filli Boya, renklerin öğrenmedeki etkisi gözetilerek hazırlanan Okullarda Renk Etkisi Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi Maçka Anaokulu boyandı. Okulların kapanmasıyla, pilot uygulama için seçilen 12 anaokulu da renklenecek.

Haberin Devamı

Okul öncesi, ilköğretim ve liseler özelinde okullarda bulunan tüm alanlar için renk kullanımı önerilerini içeren Okullarda Renk Etkisi kaynak kitabı, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle okul idarecilerine dağıtılacak. Filli Boya, bu proje kapsamında renklerin; psikolojik ve sağlık üzerindeki etkilerinin, çocuk odaları ve okullar gibi belirlenmiş alanlar özelinde anlatıldığı, bilimsel makalelerle zenginleştirilmiş olan www.renketkisi.com web sitesini hayata geçiriyor.

Filli Boya, Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmalar sonucunda çocuklar üzerinde renklerin etkisini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Kısa bir süre önce tanıttığı Çocuk Odaları Renk Koleksiyonu’ndan sonra renklerin okullarda dikkat ve öğrenme üzerindeki etkisini araştırdığı çalışma kapsamında ‘Okul Renkleri Koleksiyonu’nu oluşturdu.

Haberin Devamı

OKULLARA ÖZEL RENK KOLEKSİYONU

Okul binalarının konumu, ışık alma oranları ve cam yüzeyleri özelliklerine göre segmentlere ayrılarak hazırlanan ‘Okul Renkleri Koleksiyonu’nda okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve liseler için seçilmesi gereken renk tonları belirtiliyor. Anaokulları için sınıf, oyun odaları, yemek alanı, müdür odası, koridorlar için renk önerileri verilirken, ilkokul ve liseler içinse sınıfların ışığa ve baktığı yöne göre değişen renk alternatiflerinin yanı sıra sınıf içinde bulunan duvarların her biri için ayrı renk seçimleri bu çalışmanın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.

Aynı zamanda ilkokul ve lise kurumlarının spor salonu, kütüphane, toplantı odası, dans stüdyosu, dil ve matematik laboratuvarı, revir-doktor-hemşire odası ve rehberlik odası gibi ortak alanları için de renk önerilerine yer veriliyor.

PROJENİN ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ

MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, “Filli Boya tarafından gerçekleştirilen bu proje, özel sektör ve kamu iş birliğinde ortak çözüm üretilmesi konusunda önemli bir adım. Filli Boya yönetimi, hem web sitesi, hem de okul renkleri kataloğunu uygulama modeli olarak kamuya sunmak üzere 12 ilimizde 12 anaokulumuzu boyayarak sosyal sorumluluk projelerinin uygulanması ve çıktılarının kamuyla paylaşılması adına da bir hafıza oluştu. MEB olarak bu projenin diğer kurumlara da örnek olmasını istiyoruz. Sadece okulların boyanması değil, okulların bilimsel içerikle nasıl daha verimli boyanacağını, öğrencilerimizin nasıl daha iyi eğitim ve yaşam ortamlarına sahip olabileceklerine rehberlik etmek bir sorumluluk yatırımı” dedi.

Haberin Devamı

“RENKLER ÖĞRETME PERFORMANSINI DA ETKİLİYOR”

Çalışmanın oluşum sürecinde danışmanlık yapan Uzman Psikolog Ayben Ertem, “Renklerin öğrenmeye etkisinin çok büyük olduğu araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Özellikle öğrencilerin en çok vakit geçirdikleri sınıflarda bu konu daha da büyük önem taşıyor. Öğretmenin baktığı yöndeki renklerin seçimi öğretme performansını etkiliyor. Öğrenciler için ise tahtanın arkasındaki yüzeylerin renkleri yine dikkati yoğunlaştırmada önem taşıyor” dedi.

Filli Boya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Maçka Anaokulu’nu, oluşturduğu Okul Renkleri Koleksiyonu’na uygun olarak boyadı. Proje kapsamında ayrıca Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Kayseri, Manisa, Sakarya, Trabzon illerinde MEB tarafından belirlenen pilot anaokulları da okulların kapanmasıyla ‘Filli Kadın Ustalar’ ile birlikte boyanmaya başlayacak.

Haberin Devamı

“GELECEK NESİLLERİ ÖNEMSİYORUZ

Betek Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu toplantıda renklerin çocuklar üzerindeki etkilerine Filli Boya olarak hassasiyetle durduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Filli Boya olarak kısa bir süre önce evlerimizde çocuk odalarında, yaşlarına ve karakterlerine göre çocuklarımız için hangi rengi seçmemiz gerektiğini anlatan güzel bir çalışma gerçekleştirdik. ‘Çocuk Odalarında Renk Etkisi’ koleksiyonumuz bilimsel verilere dayanarak uzman psikolog danışmanlığında gerçekleştirilen ülkemizdeki ilk renk koleksiyonu oldu. Şimdi bu konuyu ‘Okullarda Renk Etkisi’ projesiyle daha ileriye taşıyoruz. MEB ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde 12 pilot anaokulunda, çocuklarımızın renklerden olumlu etkilenmesine yönelik hazırlanan boyama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda www.renketkisi.com sitesini kurumsal sorumluluğumuzun bir ifadesi olarak hayata geçiriyoruz. Bu site Türkiye’de şimdiye kadar renkler ve renklerin hayatımıza etkilerini anlatan ilk ve en kapsamlı kaynak. Öğrenmeden uyumaya, oyun oynamaktan ders çalışmaya kadar evlatlarımızın çocukluk dönemleri fiziki ortamlarını nasıl renklendirmemiz gerektiğini anlatan bilgiler bulunuyor. Biz Betek olarak, hem bu özel renkleri oluşturuyor ve aynı zamanda çocuklarımızın sağlıklarını olumsuz yönde etkilemeyecek ürünler geliştirerek inovasyonumuzu sağlık merkezli gerçekleştiriyoruz. Çocukların hem fiziki hem de psikolojik olarak renklerden ve boyalardan olumlu etkilenmesi için üzerimize düşen görevleri her zaman yerine getireceğimizi belirtmek isterim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!