Okulda yaşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Okulda yaşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 12:54

Rize'nin Çayeli ilçesindeki evi yanan Ziya Koyuncu, yaklaşık 1.5 yıldır, kaymakamlık tarafından Gürcistan uyruklu eşiyle birlikte yerleştirildiği köydeki kullanılmayan ilkokulda yaşıyor.

Haberin Devamı

İŞTE OKUL EVDEN KARELER

İlçenin Buzlupınar Köyünde yaşayan Ziya Koyuncu (75), eşinin vefat etmesinin ardından 2 yıl önce Gürcistan uyruklu Nani Devatze (39) ile evlendi.
Koyuncu'nun, evliliklerinin ardından Emine adını alan eşiyle birlikte yaşadığı köydeki evi, yaklaşık 1,5 yıl önce çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi.
Sokakta kalan çift, Çayeli Kaymakamlığı tarafından, öğrenci yetersizliği nedeniyle bir süredir kullanılmayan ilkokul binasını yerleştirildi.
Tek katlı olan ve sınıflar da dahil 6 bölümden oluşan okul binasındaki müdür odasını mutfak yapan Koyuncu çifti, sınıfları yatak ve oturma odasını olarak kullanıyor.

Tabelası halen duran binanın, mutfak olarak kullanılan bölüm girişindeki “Müdür” yazısı dikkat çekerken, yanına Türk bayrağı asılan ve çiçeklerle süslenen koridordaki Atatürk büstü de aynen muhafaza ediliyor.

Haberin Devamı

Ziya Koyuncu, 1,5 yıl önce evinin yanmasının ardından kaymakamlık tarafından kullanılmayan ilkokul binasına yerleştirildiklerini söyledi.
Yangında eşyasının büyük çoğunluğunun yanmasından dolayı, bir kısmını kendisi, bir kısmını da hayırseverlerin yardımıyla aldığı yeni eşyasını okula yerleştirdiğini belirten Koyuncu, bir ev olarak okul binasının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladığını anlattı.

Okul binasının kendileri için oldukça geniş ve rahat olduğunu ifade eden Koyuncu, “Burada kalmaktan dolayı herhangi bir şikayetimiz veya sorunumuz yok. Rahatımız yerinde. Binanın su, elektrik gibi her türlü imkanı var” dedi.

EV YAPMAK İÇİN KAYMAKAMLIK VE VALİLİĞE BAŞVURDU

Kendisinin 4 yıl önce ÇAYKUR'dan emekli olduğunu, emekli maaşının ancak geçimine yettiğini ifade eden Koyuncu, şunları söyledi:
“Emekli maaşımdan başka yılda 1 ton kadar çay satıyorum. Ancak bundan pek bir gelir elde edemiyorum. Ev yapabilmek amacıyla kaymakamlığa başvurdum. Ancak emekli olmamdan dolayı bana yardım edilemeyeceği söylendi. 5 erkek 3 kız olmak üzere 8 çocuğum var. Çocuklarımın çoğu İstanbul'da çalışıyor. Ancak onların da maddi durumları çok iyi olmadığı için bana ev yapmam için yardım edemiyorlar. Devletten ev yapmak için yardım istiyorum. Sorunuma çare bulabilmek amacıyla Rize Valiliği'ne başvurdum. Sorunumla ilgilenileceği söylendi.”
Ev yapmasında kendisine yardım edilmesi için yaklaşık 1 hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdiğini belirten Koyuncu, “Ayrıca eski başbakanlardan bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz'a da mektup yazdım. Şimdi başta Süleyman Demirel olmak üzere Deniz Baykal ve bazı sanatçılara da mektup yazıp yardım isteyeceğim” diye konuştu.

GÜRCÜ UYRUKLU EŞİYLE EVLİLİĞİ

Eşinin vefat etmesinin ardından kendisine uygun bir eş aradığını, ancak çevresinde böyle birisini bulamadığını belirten Koyuncu, şunları anlattı:
“Sonra bazı tanıdıklar yardımıyla Gürcistan'da şimdiki eşimle tanıştık. Birbirimize beğenince Türkiye'ye gelerek evlendik. Aslen Müslüman olmasına rağmen adı Nani Devatze idi. Evlendikten sonra Emine adını aldı. Eşimin anneannesi de Türk kökenli. Uzun yıllar önce Trabzon'un Sürmene ilçesinden Gürcistan'a gitmiş. Ancak bu sırada sınırlar kapatılınca orada kalmış. Sonra da orada evlenip kendine bir hayat kurmuş. Eşime de benimle evlenerek anneannesinin memleketine gelmek nasip oldu.”
Eşinin Türk vatandaşlığına geçebilmesi için 1 yıl daha Türkiye'de kalması gerektiğini ifade eden Koyuncu, “Eşim evlendiğimizden beri 3 ayda bir Gürcistan'a giriş çıkış yapıyor. Giriş çıkış yapmadan burada kalabilmesi için ödememiz gereken parayı, imkanım olmadığı için ödeyemiyorum. İnşallah 1 yıl sonra Türk vatandaşı olma hakkını elde edince bu sorunumuz da çözülecek” dedi.

KAYMAKAM AKTAŞ

Haberin Devamı

Çayeli Kaymakamı Mehmet Aktaş ise Ziya Koyuncu'nun evinin yanmasının ardından kaymakamlıkça kullanılmayan ilkokula yerleştirildiğini belirterek, “Emekli olduğu ve geliri bulunduğu için bu kişiye kendisine evini yapması için yasal olarak maddi yardımda bulunamıyoruz” dedi.

Köy ilköğretim okulunun mülkiyetinin kaymakamlıkta bulunduğunu, bu nedenle orada kalmalarında herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Aktaş, “Ancak sonuçta burası bir ev değil. Biz kendisine yardım edemiyoruz ama evini yapabilmesi için yardım toplamaya çalışacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!