Okulda çaylar AB programıyla içiliyor

Güncelleme Tarihi:

Okulda çaylar AB programıyla içiliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 13:46

Burdur’da bir ilkokul personeli ve öğrencileri çay ihtiyaçlarını AB projesiyle okul bahçesinde oluşturdukları çay bahçesinden karşılıyor.

Haberin Devamı

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda projeye katılan okulların öğrencileri kendi bölgelerindeki bitkisel çayları çevreden toplayarak çay bahçelerine dikiyorlar. Sulayıp ve bakımlarını yapıyorlar. Proje   Koordinatörü Ömer Abalı, "Çalışma kapsamında diktiğimiz çaylarla okulumuzun bir yıllık çay ihtiyacını karşılamış olduk" diye konuştu. Projeyi farklı kılmak için ‘Çay Bahçesi’ ismiyle başlattıklarını anlatan öğretmen, "Konumuz her ülkenin kendi bölgesinde yetişen bitkisel çaylardı. Bu bitkisel çayların öğrenciler tarafından dikilip öğrenciler tarafından korunup yetiştirilmesini amaçladık. Bu kapsamda okulumuzda çay bahçesi oluşturduk" dedi. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilen 6 ortaklı ‘Bitkisel Çaylar Projesi’ koordinatörlerinden İngilizce öğretmeni Abalı, Türkiye, Portekiz, Polonya ve Almanya'dan bir, İtalya'dan ise iki okulun katıldığı çalışmanın başarıyla yürütüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Melisa ve nane ortak bitki

Ömer Abalı, elde ettikleri çayları geçen ay İtalya'da düzenlenen toplantıda tanıttıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Çay, Türk halkı için oldukça önemli. Her zaman birleştirici unsurdur. Biz proje kapsamında diktiğimiz çaylarla okulumuzun bir yıllık çay ihtiyacını karşılamış olduk. Bu çaylar arasında ada çayı, nane, kekik ve melisa yer alıyor. Melisa ve nane, projeye katılan ülkeler arasında ortak çay olarak belirlendi. Bu çaylar ülkelerde en fazla yetiştirilen ve içilen çaylar olarak dikkati çekti. Biz projemizle çevreden çok olumlu tepkiler aldık ve başarılı olduğumuza inanıyoruz."
Abalı, Bucak Salebi bitki türünü de dağlardan toplayarak çay bahçesine diktiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.
Okul Müdür Vekili Mehmet Aksoy ise, çocukların zaman zaman bahçeye girerek otları temizlediklerini, istedikleri zaman kopartıp bitki çayı içtiklerini anlattı. Aksoy, bu sayede çocukların doğayla iç içe olabildiklerini ve çayların nasıl yetiştiğini görebildiklerini söyledi.
Aksoy, artık dışarıdan çay satın almadıklarını da belirterek, "Sadece siyah çayı isteyen olursa dışarıdan alıyoruz. Tüm personelimiz saat 09.00'dan 15.00'e kadar bitki çaylarını içebiliyorlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!