Öğrencilere 'abur cubur' yerine meyve ve kuruyemiş önerisi

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilere abur cubur yerine meyve ve kuruyemiş önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 10:23

Gıda Mühendisi ve Gıda Güvenliği Uzmanı İncigül Sağdıç, öğrencilere, ders arasında cips, bisküvi, çikolata, gofret gibi 'abur cubur' diye tabir edilen besin maddelerinin yerine meyve ve kuruyemiş önerdi.

Haberin Devamı

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sağdıç, sağlıklı beslenmenin öğrencilerin okul başarısını olumlu etkilediğini belirtti. Güne başlangıç öğünü olduğu için çocukların kahvaltıda gün boyunca ihtiyaç duyacağı vitaminleri alması gerektiğini ifade eden Sağdıç, ailelere çocuklarını evde kahvaltı yaptıktan sonra okula göndermeleri çağrısında bulundu. Sağdıç, okul kantinlerinde simit ya da poğaça gibi gıda ürünleriyle yapılan kahvaltının sürekli tüketilmesi halinde ilerleyen yıllarda obeziteye neden olabileceğini söyledi.

'Abur cubur' gıdada sağlık riski

Kahvaltı yapmayan çocukların ders arasında cips, bisküvi, kek, çikolata, gofret, şeker gibi 'abur cubur' diye tabir edilen besin maddelerine yöneldiğini aktaran Sağdıç, "İlk bakışta masum görünen birçok kek, bisküvi, gofret, şeker gibi endüstriyel gıdalar içerdikleri katkı maddeleriyle doku ve organ gelişimini olumsuz etkileyerek birçok hastalıklara sebep olabiliyor. Sürekli abur cubur tüketimi ilerleyen yıllarda obezite başta olmak üzere, endokrin sistem bozuklukları, kalp damar rahatsızlıkları, şeker, kanser gibi hastalıklara yol açabilir. Bu maddelerdeki renk ya da dayanıklılığı için kullanılan koruyucu maddelerin miktarı yasal çerçevede ancak sıklıkla tüketimi insan sağlığını olumsuz etkileyecek nedenler oluşturabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğrencilere sağlıklı beslenme önerisi

Sağdıç, sağlıklı beslenmenin çocukların başarısını ve derslerdeki dikkatini doğrudan etkilediğini belirterek, veliler ile öğrencilere şu önerilerde bulundu:
"Çocuklar güne mutlaka peynir, zeytin, domates, tahıl ekmeği, bal gibi zengin çeşitliliğe sahip kahvaltı ile başlamalı. Gün içerisinde vücudunun ihtiyaç duyacağı enerji ve vitaminlerin kahvaltıda temin etmeli. Evde kahvaltı yapamayan öğrenci tahıl ekmeğinden hazırlanmış içerisinde peynir, marul, domates bulunan sandviç yanında da meyve suyu ya da süt tüketmeli. Okul kantinlerinde abur cubur tüketimi yerine meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyve yemeli. Öğle yemeğini de sebze yemeği tercih edilmeli. Çocukların abur cubur gıdası meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyve olmalı."

Haberin Devamı

Okul kantininde standartlara uyulmuyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği' yayınlandığını hatırlatan Sağdıç, yönetmeliğin sadece mikrobiyolojik tehlikelerin önlenmesini amaçladığını belirtti. Yönetmelik gereği okul kantinlerinde mal kabul, üretim, kimyasal depolama ve personel alanlarının ayrılması, tavandan zemine kadar iç yapının kolay temizlenebilir yapıda olması, sinek öldürücü, hijyen paspası, termometre gibi araçların bulunması gerektiğine dikkati çeken Sağdıç, birçok okul kantininde bu kurallara uyulmadığını savundu. Sağdıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın okul kantinlerinde öğrencilerin sağlığı için gıda denetimini daha sık yapması gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!