Öğrencilerden ‘Akıllı Tarım Kutusu’

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden ‘Akıllı Tarım Kutusu’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 17:39

Ortaokul altıncı sınıf öğrencileri, TÜBİTAK’ın düzenlediği 12’nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ‘akıllı tarım sistemleri uygulaması’ olarak adlandırılan ‘Akıllı Tarım Kutusu’ projeleriyle, kodlama alanında Türkiye birincisi oldular.

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bu yıl 12’nci kez düzenlediği ‘Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’ sonuçlandı. Doğa Koleji Ankara İncek Kampüsü altıncı sınıf öğrencileri Lamia Talya Ünsal ve Özgür Doruk Demiralp, ‘akıllı tarım sistemleri uygulaması’ projeleriyle, kodlama alanında Türkiye birincisi oldular. Yarışmada 15 bin 171 öğrenci, 11 bin 352 projeyle yer aldı. Kendi alanlarında Türkiye birincisi olan Lamia Talya Ünsal ve Özgür Doruk Demiralp’in başarısı Doğa Koleji tarafından fen ve teknoloji lisesinde tam burs ile ödüllendirildi.

ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENECEK
Akıllı tarım sistemleri projesiyle amaçlarının, çiftçilerin bilinçsiz sulama yapması sonucunda bir yandan aşırı su verilerek toprak erozyonu, taban suyu yükselmesi ve tuzlanma veya çoraklaşma gibi çevresel sorunlara neden olmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin tehlikeye sokulmasını engellemek olduğunu söyleyen Lamia Talya Ünsal, “Geliştirdiğimiz akıllı tarım kutusu ile doğru sulama yöntemlerinin uygulanabilirliği kolaylaşacak, çiftçilerimiz ürün yetiştirme süreçlerinde bilinçlenecek ve üretimde kalite-standartlara en üst düzeyde uyum sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Geliştirilen akıllı projeyle tarımsal ihtiyaçlarının üretiminin doğal kaynaklara zarar vermesinin engellenebileceğini vurgulayan Demiralp ise “Geleceğimiz için toprağımızı ve kaynaklarımızı korumalıyız” diye konuştu.

ÇİFTÇİYİ ÇİĞ VE DONMAYA KARŞI UYARIYOR
Öğrencilerin geliştirdiği ‘Akıllı Tarım Kutusu’ güneş enerjisi ile çalışıyor. Sistem kesintisiz 10-12 saat çalışarak temiz, yenilenebilir enerji ile güç üretiyor. Proje ayrıca anlık olarak nem ve ısı durumunu ölçüyor, toprak analizi yapıyor ve tarla bitkilerinin gelişimini gözlemliyor. Hava durumunun yağışlı veya nemli olduğu durumlarda sulama yapmaya izin vermeyen sistem ürün ve toprak analizi yaparak çiftçiyi çiğ oluşumu, donma gibi tehlikelere karşı da uyarıyor.

BAKMADAN GEÇME!