OECD: Türkiye’de öğretmenler genç ve kadın

Güncelleme Tarihi:

OECD: Türkiye’de öğretmenler genç ve kadın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2018 12:23

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye’de öğretmenlerle ilgili OECD’nin güncel verilerini derledik. Özetle Türkiye’de öğretmenler daha fazla öğrenciye, daha az süre ders veriyor. Yıllık gelirlerdeyse Türkiye, 35 üye ülke arasında 25’inci sırada yer alıyor. Öğretmenlerin saygınlığı da çoğu ülkeye göre daha yüksek. Genç ve kadın öğretmen oranı da fazla.

Haberin Devamı

24 Kasım Öğretmenler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Eğitim konusunda en güncel verileri sunan OECD, Türkiye’de öğretmenlerin durumuna da ışık tutuyor. Gelin öğretmenlerimizi hatırlarken, onların durumlarına da göz atalım.

GELİRDE OECD ÜLKELERİ ARASINDA 25’İNCİYİZ
OECD’nin 2017 verilerine göre Türkiye, mesleğe yeni başlayan devlet okullarındaki öğretmenlerin yıllık gelirleriyle ilgili yapılan sıralamada, 35 OECD ülkesi arasında ilk ve ortaokulda 25; lisedeyse 26’ncı sırada. Satın alma gücü paritesine göre ‘mesleğe yeni başlayan bir öğretmen’ yıllık yaklaşık 26 bin 500 dolar kazanıyor. Türkiye’de mesleki tecrübe yıllık geliri çok etkilemiyor. 15 yıl ve üzerinde deneyime sahip bir eğitimci ile yenisi arasındaki makas sadece yüzde 27; OECD’nin birçok ülkesinde bu yüzde 80’i geçiyor. Örneğin, Almanya’da yüzde 70.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE MESLEĞİN İTİBARI YÜKSEK
‘Küresel Öğretmen Ödülleri’ ile tanınan İngiltere merkezli Varkey Vakfı, 35 ülkede yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla hazırladığı ‘Dünya Öğretmen İtibar Endeksi’nde Türkiye, Güney Kore’nin ardından 7’nci sırada yer aldı. Araştırmada, eğitimcilerin hangi meslekle benzer statüde görüldüğü de soruldu. Türkiye’de öğretmenler ‘doktor’, derken, genel katılımcılar ‘kütüphaneci’ cevabını verdi. İtibar endeksinde ilk sıralarda yer alan ülkelerde ise öğretmenlik tüm katılımcılar tarafından doktorla benzer düzeyde değerlendirildi.

HER İKİ ÖĞRETMENDEN BİRİ 35 YAŞINDAN KÜÇÜK
Türkiye, OECD ülkeleri arasından en genç öğretmenlere sahip ülke. Yaş ortalaması 37.4. Çalışan öğretmenlerin yüzde 49.3’ü 35 yaş altında, yüzde 41.5’i 36-50 yaş arasında, yüzde 9.2’si ise 50 yaş üzerinde. OECD ülkelerinin hiçbirinde öğretmenlerin yarısı 35 yaşın altında değil.

OECD’YE GÖRE ÖĞRETİM SÜRESİ DÜŞÜK
Türkiye’de okul öncesinde net çalışma süresi yılda 1.080; ilkokulda 720; ortaokul ve lisede ise 504 saat. OECD ortalamaları ise sırasıyla 1.029; 778 ve 655 saat. OECD öğretmenlerin yıllık öğretim sürelerini belirlerken, resmi ders saatlerini ve bunun için yapılan hazırlık sürelerini de dikkate alıyor.

Haberin Devamı

HER 10 EĞİTİMCİDEN 6’SI KADIN
Türkiye’de, OECD’nin diğer ülkelerinde olduğu gibi kadın öğretmenlerin oranı tüm düzeylerde daha fazla. İlkokulda ve ortaokulda eğitimcilerin yüzde 59’u; lisede yüzde 51’i kadın. OECD’de ise  kadınların oranı daha da yüksek. Üye 35 ülkenin ortalamasına bakıldığında ilkokulda yüzde 83; ortaokulda yüzde 69; lisede ise yüzde 60. Türkiye’de olduğu gibi yükseköğretimde ise erkekler önde. Bu düzeyde oransa yüzde 43.

ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI FAZLA
Türkiye’de öğretmenler, OECD ülkelerine göre sınıflarda daha fazla öğrenciye eğitim veriyor. İlkokulda bir öğretmene 18, ortaokulda 15, lisede 13 ve yükseköğretimde 22 öğrenci düşüyor. Bu sayı OECD’de sırasıyla 15, 13, 13 ve 16.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!