ODTÜ'den kadınlara ‘programcılık’ eğitimi

Güncelleme Tarihi:

ODTÜden kadınlara ‘programcılık’ eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 12:10

ODTÜ tarafından farklı yaş ve meslek gruplarından kadınlara, ‘Django Girls’ programlama etkinliği çerçevesinde ücretsiz bilgisayar programlama ve yazılım teknolojileri eğitimi veriliyor.

Haberin Devamı

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Hande Alemdar, koordinatörlüğünü yürüttüğü ‘Django Girls’ eğitiminin ilk kez İstanbul'da yürütüldüğünü söyledi. Çalışmayı ODTÜ'nün öncülüğünde Ankara'ya taşıdıklarını belirten Alemdar, etkinliğin amacının daha fazla kadının programlama ve yazılım teknolojisiyle tanışması, farkındalık yaratılması olduğunu anlattı.

Alemdar, eğitime ismini veren ‘Django’nun bir çerçeve programlamasının ismi olduğunu ve ‘Python’ isimli programlama dilinde geliştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Django'yu kullanabilmek için biraz Python bilmek gerekiyor. Biz onu da öğretiyoruz. İnternet nasıl çalışırı da katılımcılara gösteriyoruz. Sonrasında web sitesi kurabilecek duruma geliyorlar. Django programlaması, zor bir işi öğretebilmek üzerine organize edilmiş. Yazılımın öğreticisini (tutorial) Türkçe'ye de çevirdik. Türkçe üzerinden herkes onu evinden takip ederek öğrenebilir. ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi Laboratuvarı'nda 30 kişiye eğitim veriyoruzb Eğitimde, bir öğretici, üç kişiyle ilgileniyor. Katılımcılar her şeyi kendileri yapıyorlar. Tabii ki temel her şeyi öğretiyoruz. Sonrasında öğretmenleri sadece takıldıkları bir yer olması durumunda yardımcı oluyor."

Haberin Devamı

‘KADINLARIN BİLGİSAYAR PROGRAMCISI OLMAYACAĞINA YÖNELİK ALGILAR VAR’
Uzun yıllar sektörde çalışmış bir bilgisayar mühendisi olarak, kadınların bilgisayar ve bilişim sektöründe çalışamayacağına yönelik önyargılarla karşılaştığını belirten Hande Alemdar, bu nedenle kadınlara yönelik böyle bir program başlattıklarını anlattı.

Alemdar, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kadın bilgisayar mühendislerine yönelik 'Kadından programcı olmaz, programcılık erkek işi. Sen o güzel beynini, o zor işe yorma' gibi bazısı iyi niyetli, bazısı kötü niyetli sözler söylendi. Ne zaman ki, iş ciddileşti, bu sefer 'Ben şirketimde kadın bilgisayar mühendisi çalıştırmak istemiyorum, çünkü onlar iyi değiller' denildi. O zaman dedik ki, 'Öyle bir şey yok'. Bu mesleğin yaradılışından itibaren kadınlar var. 1950'lerde, 1960'larda inanın daha çok kadın bilgisayar programcısı vardı. Sonra bu meslek para etmeye başlayınca kadınlar, çemberin dışına itildi. Dünyanın ilk bilgisayar programcısı kadın. Aslında programcılık dediğimiz şey, detaylara takılmak ve programlama yapmak. Aynı anda birden fazla şey düşünebilmekle ilgili. Bu doğal olarak, kadının yeteneğinde var. Kadınların programcılık yapamayacağına yönelik önyargılar o kadar birikti ki, biz bunu düzeltme yolunda bir adım attık. Bugün Neil Armstrong aya inebildiyse bir kadının yazabildiği program sayesinde inebildi."

Haberin Devamı

‘BAŞVURU ŞARTI VE YAŞ SINIRI KOYMADIK’
Duyurusunu ağustosta yaptıkları eğitim programına 160 kişinin başvurduğunu belirten Alemdar, ilk etapta 30 kişiyi ücretsiz programa dahil edebildiklerini söyledi. Başvuru şartı ve yaş sınırı koymadıklarını anlatan Alemdar, katılımcılara programlama bilgilerinin olup olmadığını, neden bu atölyeye katılmak istediklerini ve öğrendikleri bilgileri nasıl kullanacaklarını sorduklarını belirtti.

Alemdar, eğitimde tıp doktorundan ziraat mühendisine, mimardan lise öğrencisine her meslekten ve yaş grubundan insanın bulunduğunu söyledi. Eğitimin katılımcılar için bir başlangıç olduğunu belirten Alemdar, eğitimi sonrasında öğretici konumuna gelenlerin olduğunu, altı ayda bir eğitimi tekrarlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!