Müzik eğitimi bireysel ve toplumsal değişiklikleri etkiler

Güncelleme Tarihi:

Müzik eğitimi bireysel ve toplumsal değişiklikleri etkiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 13:34

Müzik, insan yaşamına köklü bir biçimde girmiş olan, çeşitli seslerden ve ritimlerden örülü bir yapıya sahip, estetik temellere dayalı, insanı ve toplumu etkileme, yönlendirme, değiştirme ve geliştirme özelliklerini içeren güzel sanatların en önemli kollarından biri olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda eğitsel yanı var ve anlatım gücüne sahip bir alan.

Haberin Devamı

Müzik yapma ve dinlemenin bir davranış biçimi olduğu söylenebilir. Bu davranışın zihnimizdeki müzik birikimleriyle bağlantısının bulunduğu vurgulanabilir. Geçmişten getirdiğimiz hatıralar ve tecrübeler müziksel anlamı olan birikimlerin oluşmasında ve yansıtılmasında etkili. Müzikle ilgili temel kavramların, insandaki müziksel davranışların edinilmesinde etkisi bulunurken, bununn müziğin üretilmesinde belirgince kaynaklık görevi yaptığı ifade edilebilir.

Müzik, bir dil olma ve olağanüstü etki kudretiyle insanları eğiten ve değiştiren bir özelliğe sahip. İnsanların ortak dili olan müzik, bütün insanlar üzerinde ırk, din, cinsiyet, yaş hatta aynı ya da cahil, zengin veya fakir ayırımı gözetmeksizin insanların hizmetine sunulan, ruhun gıdası diye nitelendirilen, ince ve nezih bir güzel sanat dalı. Müzik, insan eğitiminde kullanılması yönüyle, insanın görülmeyen duygu dünyasının en güçlü anlatım araçlarından biri. İnsanın ince ruhlu, hassas ve duyarlı olmasına neden olabilen, etkili ve uyumlu seslerden oluşan, anlamlı ifadelerin anlatılıp yansıtıldığı hissi bir dil.

Haberin Devamı

İnsan yaşamında müzik, vazgeçilmez bir öğe, bir başka şeyle yeri doldurulamaz ve başka bir şeyle karşılanamaz, giderilemez bir gereksinim. Bu sürekli bir oluşum, değişim ve gelişim halinde. Müziğin insan ilişkilerinin geliştirilmesinde de etkin rolü bulunuyor. Kaynaştırıcı ve paylaştırıcı özelliği, onu diğer sanat alanlarından ayrıcalıklı kılıyor.

İNSANIN KENDİNİ TANIMASINA KAYNAKLIK EDİYOR

Müzik bir sanat dalı olmasının yanı sıra bireyin kendini tanıması, yeteneklerini değerlendirmesi ve kendini geliştirmesine kaynaklık ediyor. Müzikten bir eğitim olarak yararlanan bireylerin kendilerine olan güven duyguları artıyor, dolayısıyla ilgili oldukları her alanda daha başarılı oluyorlar. Müziğin, insanların sosyal yönlerini geliştirici ve insanlara bazı sosyal etkinlikleri paylaştırıcı toplumsal yanı bulunuyor.

Aynı yaş gruplarının müzikli eğlencelerinde, düğünlerde, ulusal bayramlarda, çeşitli toplantılarda ve kutlamalarda, ölümlerde müziğin kullanıldığı ve önemli derecede de etkili olduğu görülüyor. Ayrıca, kalabalık toplulukları en üst düzeyde etkilemek için müzikli bandolardan, mehter takımlarından ve boru trampet takımlarından da yararlanıldığı ve başarılı olunduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Müzik eğitimi, hem bir eğitim aracı, hem de bir eğitim alanı olarak oldukça kapsamlı bir özelliğe sahip. Bireyin ve toplumun müziksel olaylara ve konulara bilinçli ve duyarlı olmasında, müziksel yaşamın anlamlaştırılmasında, müzik eğitiminin olumlu katkısı oluyor. Bu katkının içeriğinde ve derecesinde, alınan eğitimin ve eğitime verilen değerin, emeğin belirleyici olduğu söylenebilir.

BU EĞİTİMİ ALANLARIN BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞİR

Müzik eğitimi sonucunda, müzikle ilgili yaşamsal değeri bulunan çeşitli verimler elde edilebilir. Sözgelimi, müzik alanında yetkinleşme, tanınan ve sevilen insan olma, bilinçli müzik dinleme, müzik zevkini geliştirme, müzikle ilgili plak, kaset, CD, kitap ya da kaynak temininde bilgili ve duyarlı olma, canlı konser izleme kapasitesine sahip olma, müzik yapan bireylerin, yaptıkları işlerine ciddi yaklaşmaları, önem vermeleri gibi konular, müzik eğitimi sonucunda elde edilebilecek kazanımlardan bazıları.

Haberin Devamı

Müzik eğitimi ortamındaki birey bazen bir, bazen de birkaç boyutta eğitim içerisinde bulunabiliyor. Bireyin ortamı, kapasitesi ve koşulları bu konuda belirleyici konumda. Her alandaki eğitim bireye olumlu etki katar. Bazen bir boyutun değerlendirilmesi eğitimde daha çok verim alınması açısından daha doğru olabilir. Müzik eğitimi yoluyla bireysel ve toplumsal bazı değişiklikler ve gelişmeler gözlemlenebilir. Özellikle bu eğitim içerisinde bulunanlarda müziksel bazı yaklaşımların ve bakış açıların değişeceği bunun sonucunda ise müzik eğitimine karşı toplumda var olan ilginin giderek artacağı görülebilir.

Bu alandaki eğitimle bireysel, toplumsal ve kültürel anlamda kayda değer değişiklikler ve gelişmeler görülebilir. Müzik eğitimine yönelenlerde müziği özgü yeni bir bakış açısı ve yaklaşımın oluşacağı savunulabilir. Müzik bilinci ve düzeyi artan bireyler, kendilerini geliştirirlerken çevrelerine de müziksel katkılar sağlarlar. Müzik eğitimi alanındaki gelişmenin toplumdaki kültürel kalkınmaya doğrudan olumlu etki yapacağı düşünüldüğünde, bu eğitimin önemi ve değeri daha iyi kavranabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!