Mühendislikte öne çıktık

Güncelleme Tarihi:

Mühendislikte öne çıktık
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 00:29

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2017’de Türkiye, değerlendirmeye alınan 46 disiplinin 24’ünde temsil edildi. Türk üniversiteleri özellikle mühendislikte öne çıkarken, en iyi dereceler mineral ve maden mühendisliğinde geldi. Türk üniversiteleri geçen yılki sıralamada 42 alandan 13’ünde vardı.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM derecelendirme kuruluşu QS ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2017’yi açıkladı. Dünya üniversitelerinde alanlar araştırma etkisi, atıf, akademik ve işveren saygınlığı şeklindeki dört kritere göre sıralandı. Akademisyen ve işverenlerin üniversitelerdeki dallarla ilgili algıları anket çalışmalarıyla ölçüldü. Buna göre Oxford, Cambridge, Stanford, Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) birçok bölümde ilk üçte yer alarak en iyi performansı sergiledi. 5 ana ve 46 alt alanda yapılan sıralamada Türkiye mühendislikte öne çıktı. Türk üniversiteleri ayrıca mimarlık, arkeoloji, eğitim bilimleri, siyaset, istatistik ile yer ve deniz bilimlerinde de ilk 200’e girmeyi başardı.

İTÜ VE ODTÜ’NÜN BAŞARISI
Türkiye mühendislikte en iyi dereceleri yakaladı. Mineral ve maden mühendisliğinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 31, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise 45’inci oldu. İnşaat mühendisliğinde 101-150 sıra bandında yer alan ODTÜ ve İTÜ, elektrik ve elektronik ile makine mühendisliklerinde ilk 200’e girdi. Beş ana dal arasındaki ‘mühendislik ve teknoloji’de ise İTÜ 242 ve ODTÜ 259’uncu oldu. Bu üniversiteleri 361 ile Boğaziçi ve 381 ile Bilkent takip etti. Mimarlıkta ise İTÜ ve ODTÜ 101-150 sıra bandını paylaştı.

Mühendislikte öne çıktık


İSTATİSTİK DE İYİ
Türk üniversiteleri siyaset ve uluslararası ilişkilerde de iyi konum elde etti. ODTÜ, Bilkent ve Koç üniversiteleri 151-200 sıra bandında yer aldı. Koç Üniversitesi ayrıca arkeolojide 151-200 sıra bandına yerleşti. İstatistikte ve eğitim bilimlerinde ODTÜ ilk 200’de temsil edildi. QS bu yıl dört yeni disiplin ekleyerek alan sayısını 46’ya çıkardı. Türk üniversiteleri olduğu 24 bölümün çoğunda ilk 400’e girdi.

24 DALDA LİSTEDEYİZ
Türkiye’den 10 üniversite, sıralamada şu bölümlerde yer aldı: Tarım ve ormancılık, arkeoloji, mimarlık, biyoloji bilimleri, işletme, kimya, bilgisayar bilimleri, yer ve deniz bilimleri, ekonomi ve ekonometri, eğitim bilimleri, dil bilimi, matematik, istatistik, tıp, malzeme bilimi, siyaset ve uluslararası ilişkiler, fizik ve astronomi, eczacılık, modern diller ile kimya, inşaat, elektrik ve elektronik, makine, mineral ve maden mühendislikleri. 


Mühendislikte öne çıktık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!