Miniklerin bilim kampı

Güncelleme Tarihi:

Miniklerin bilim kampı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 16:59

Öğrencileri bilime ısındırmayı ve çocukların zihinsel ve duygusal açıdan güçlendirilmesini hedefleyen Bilim Kampı projesinin ilk iki kampı yapıldı. 50 öğrencinin katıldığı kampın amacı, çocuklara oyunlar ve çeşitli etkinliklerle bilimsel bakış açısı kazandırmak.

Haberin Devamı

‘Bilim Kampı’ projesinin ilk iki kampı ağustos ayında yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ve Filli Boya’nın başlattığı kampa 13-14 yaş arası 25 kız, 25 erkek olmak üzere 50 öğrenci katıldı. Öğrencilere, akademisyenler ve uzman araştırmacılar tarafından hazırlanan birer haftalık eğitim verildi. Çocuklar için; akademik danışmanlar ve TÜBİTAK, TÜSSİDE işbirliğinde kişisel gelişim, özgüven kazanma ve temel bilimlerden oluşan bir kamp programı sunuldu.

Miniklerin bilim kampı

‘Hem kadının, hem de genel olarak toplumun kadının var olan gücünü fark etmesini sağlamak ve bu anlamda toplumsal bir dönüşümün önünü açmayı’ hedefleyen proje, bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Bu dönüşümün yalnızca kadınların dahil edildiği bir programla mümkün olamayacağını düşünen proje destekçileri, hem kız hem de erkek öğrencileri bu kampa dahil ediyor. Toplantıda konuşan Filli Boya Yönetim Kurulu Üyesi Mert Erdoğ, şunları söyledi:
“Bu projeyi desteklemekteki temel amacımız, kadını ve kadın eğitimine destek sağlamaktı. Biliyoruz ki, kadın ve erkeğin birlikte dönüşmesi toplumu da dönüştürüyor. O nedenle bu kampta maddi olanakları sınırlı kız ve erkek çocukların zihinsel ve duygusal açıdan güçlendirilmesini ve onlara bilimsel bakış açısı kazandırmayı amaçladık. Ayrıca, kamplarda çocukların bilimin eğlenceli ve heyecan verici doğasını keşfetmesi ve bilim insanlarıyla yapılacak etkileşimli çalışmalar yardımıyla bilim dünyasının ulaşılamaz olduğuna yönelik önyargılarını yıkmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Miniklerin bilim kampı

BİLİME ISINDIRMAK İSTEDİK

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Metindoğan projeyi tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Öğrencilerin kampta yaptığı etkinlikleri anlatan TÜSSİDE Bilim Kampı Koordinatörü Ayşe Kandemir ise, “Aslında kimyayı sevmediğini söyleyen bir öğrencimiz kimyacı olmak istedi. Onlara borla çalışan araç gösterdik. Dedektif oldular, sinema filmi izlediler, çeşitli oyunlar kurguladık. Çocuklar laboratuvarları gözlerinde çok büyütürler. Ama çok az şeyle de bilim yapabilirsiniz. Çocukları bilime ısındırmak, merak duygularını geliştirmek istedik” dedi.
Yaz döneminde kampa alınan çocukların, sömestr döneminde tekrar kampa çağrılması yoluyla çocuklara sunulan desteğin devamlılığı planlanıyor.

Haberin Devamı

***

ÖZGÜVEN DUYGUSUNU GELİŞTİRMEK HEDEFİMİZ

Projenin hedefleri ise şöyle:
- Grup çalışmaları, paylaşımları, çeşitli grup/oyun terapi yöntemleri kullanılarak desteklenecek olan bilim etkinlikleri ile kampın, zihinsel ve duygusal olarak tam destek sağlaması, dezavantajlı çevrelerden gelen kız ve erkek öğrencilerin eğlenerek ve öğrenerek güven ve başarma duygusunu deneyimlemeleri. - Kampa katılan çocukların bir sonraki yıl kampa yeni katılacak çocuklara akran mentörlüğü yaparak sorumluluk ve özgüven duygusunu geliştirmeleri.
- Başlangıçta ve programın bitiminde katılımcı ergenlerin matematik ve bilim özyeterlilik algılarının ölçülmesi. Gerekli görüldüğü takdirde okul dönemlerinde de İl Milli Eğitim yetkilileri onayıyla katılımcı çocuklar ve onların öğretmenleriyle görüşmeler yapılarak öğrencilerin gelişiminin takip edilmesi; bu takip ile paralel olarak projenin çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimine olan katkısının izlenmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!