Mezun sorgulama sistemine 8 milyon kayıt

Güncelleme Tarihi:

Mezun sorgulama sistemine 8 milyon kayıt
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 11:28

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) diploma sahteciliğinin önüne geçmek için kullanıma açtığı ‘Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’nde mezun sayısı 8 milyona ulaştı.

Haberin Devamı

YÖK’ün diploma sahteciliğinin önüne geçmek amacıyla 25 Kasım 2015’te e-Devlet üzerinden hizmete sunduğu ‘Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’ne kayıtlı mezun sayısı 8 milyona ulaştı. Böylelikle veri tabanına 2005 ve sonrasında mezun olan 6 milyon 779 bin 757 kişinin neredeyse yüzde 100’ü kaydedilmiş oldu. 2005 öncesi sisteme girilen mezun sayısı ise 1 milyon 200 bin.

GEÇMİŞ TARİHLERDE ZORLUKLAR YAŞANIYOR

Üniversitelerde T.C kimlik numarasının 2003-2004 yıllarında sistemde kullanılmaya başlamasından dolayı geçmişe yönelik mezun bilgilerinin toplanmasında zorluklar yaşanıyor.  En eski mezuniyet yılı ise 1963 olarak görünüyor.

MEZUNİYET BELGESİ ÇIKTISI ALINABİLİNİYOR

Yükseköğretim Kurumlarından mezun olan öğrenciler, mezuniyet bilgilerine e-devlet kapısı üzerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altındaki bölümde yer alan ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ seçeneği ile erişebiliyor. Üniversiteler, mezunlarının diplomalarındaki tüm bilgiyi sisteme giriyor. YÖK ise sistemi kuran, ana sağlayıcı konumunda yer alıyor. E-devlet kapısından TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altında yer alan bölümde ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ kısmından, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabiliyor. Belgeyi kamu kurumu veya özel şirkete verebiliyor. Diploma ile birlikte ibraz edilecek bu belge ile diplomanın doğrulanması da sağlanabiliyor. Mezun belgesinin sağ üst köşesinde bulunan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Mezun öğrenci, sistemden aldığı barkotlu belgeyi veya TC kimlik numarası ile birlikte barkod numarasını, isteyen kişi veya kurum ile paylaşarak diplomasının doğrulatılmasını sağlayabiliyor. Belgenin doğrulanması yine e-devlet kapısı üzerindeki ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama’ bölümünden yapılabiliyor.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI

Sistemle yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilerin diploma bilgilerine elektronik ortamda ulaşılmasını sağlamak, FETÖ ve benzeri terör örgüt üyelerinin sahte diploma ile kamu veya özel şirketlere girmelerini önlemek, kurumların geriye dönük bu kapsamda sorgulama yapabilmesini sağlamak, gereksiz kırtasiye ve bürokratik işlemleri azaltmak, Türkiye Mezun Profilini çıkarmak ve karar destek sistemlerine veri sağlamak amaçlanıyor.

Haberin Devamı

KAMU KURUMLARI DA KONTROL EDEBİLİYOR

Mezun verileri aynı zamanda yapılan veri değişim protokolleri kapsamında kamu kurumları ile paylaşılıyor. Protokol yapılan kurumlara verilen giriş izni ile kişilerin mezuniyet bilgilerinin kontrol edilmesi mümkün hale geldi. Askerlik hizmetleri için Genelkurmay Asker Alma Dairesi (ASAL), sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik kurumu (SGK), yurt ve burs işlemleri için Kredi Yurtlar Kurumu; DGS (Dikey Geçiş Sınavı) , KPSS, ALES için ÖSYM, Türkiye bursları için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları gibi 22 kamu kurumu ile veri değişim protokolleri yapıldı.

 

BAKMADAN GEÇME!