Mesleki eğitimde 50 milyon Euro bütçeli proje

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitimde 50 milyon Euro bütçeli proje
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2019 14:08

MEB tarafından, AB fonlarından 50 milyon Euro bütçe desteğiyle Türk ve Suriyeli öğrencilere yönelik ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ yürütülecek. Mesleki ve teknik eğitim veren 50 okulda başlatılacak projeyle Suriyeli ve Türk öğrencilere yönelik örnek eğitim ortamları oluşturulacak ve öğrencilere maddi destekler verilecek.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), AB fonlarından 50 milyon euro bütçe desteğiyle Türk ve Suriyeli öğrencilere yönelik ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ başlattı. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin, mesleki ve teknik eğitime kazandırılmasını amaçladıklarını belirtti. Numanoğlu, ayrıca Suriyelilerin Türkiye'de bulundukları süre içerisinde kendi yaşantılarını idame edebilmelerini, nitelikli iş gücü ihtiyacına katkı sağlamalarını ve ülkelerine döndüklerinde ülkelerinin ihtiyaç duyabileceği alanlarda meslek sahibi olmalarını arzu ettiklerini söyledi.

Numanoğlu, geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulların açıldığını, AB desteğiyle yürütülecek yeni projeyle Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'dan oluşan sekiz pilot ilde çalışmalara başladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘PROJE 50 OKULDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK’
Okulları güçlendirmek, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayarak eğitimlerine odaklanmalarını sağlamak, geçici koruma altındaki Suriyeliler başta olmak üzere tüm toplumda mesleki eğitimin algısını değiştirmek ve hak ettiği konuma getirilmesine katkıda bulunmak istediklerini anlatan Numanoğlu, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Mesleki ve teknik eğitim veren 50 okulumuzda gerçekleştireceğimiz bu çalışmayla, iş piyasasının ihtiyaçları göz önüne alınarak atölyelerimiz en son teknoloji ürünü ekipmanlarla donatılacak, alt yapıları yenilenerek örnek eğitim ortamları haline getirilecek. Bu eğitim ortamına kazandırdığımız geçici koruma altındaki Suriyelilerin yanı sıra Türk öğrencilere ulaşım, eğitim materyali, öğle yemeği için destek ve temrinlik sağlanacak."

Türkiye'nin dünyada insani yardım yapan birinci ülke konumunda olduğunu belirten Numanoğlu, "2018 yılında tüm dünyada insani yardımların toplamı 24.3 milyar dolarlık miktara ulaşmışken, sadece Türkiye, bu rakamın üçte bir oranını tek başına gerçekleştirdi. Mülteci krizine yönelik küresel tutum, insanlığın ortak vicdanın yansıması olacak. Yaşanan bu insanlık dramına ancak dayanışma, iş birliği ve ortak iradeyle yanıt verilebilir" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı AB Mülteciler İçin Mali Yardım Programı Ofisi Koordinatörü Halil Afşarata da katılımcılara Uygulayıcı Kuruluşlara Göre Fon Dağılımı konusunda sunum yaptı. Toplantıya, Alman Kalkınma Bankası (KfW) Finansal Sistem Geliştirme Bölüm Başkanı Markus Aschendorf ve AB Türkiye Delegasyonu Gabriel Munuera Vinals da katılarak projenin detaylarını paylaştı. KfW aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından 50 milyon Euro ile desteklenen proje, MEB tarafından uygulanacak.

BAKMADAN GEÇME!