Meslek liseliye 'öğrenci hakkı’

Güncelleme Tarihi:

Meslek liseliye öğrenci hakkı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 22:15

Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim yapılmasının önünü açan düzenlemeyle ilgili ‘Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Üretim Yönergesi’ dün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yayımlandı. Buna göre, 15 yaş altı öğrenciye üretim izni verilmiyor. 15-18 yaş arasındakilere veli onayı gerekiyor. Ürün satışı gelirinin en az yüzde 10’u öğrencilere, ‘öğrenci hakkı’ olarak ödenecek.

Haberin Devamı

Düzenlemeye göre özel mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki öğrenciler belirlenen bölümlerde, standartlara uygun laboratuvar ve atölyelerde üretimde bulundukları sürece para kazanabilecek.

Atölye ve laboratuvarında üretim yapmak isteyen okul, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ hükümlerine uygun olduğu raporuyla millî eğitim müdürlüğüne başvuracak. Bakanlık uygun görürse okula ‘üretim yapma izni’ verilecek.

18 YAŞ ALTINA VELİ ONAYI

Okulun üretim yapılması planlanan alan ya da dallarında öğrenim gören 9’uncu sınıf dışındaki 15 yaşını tamamlamış öğrencilerden isteyenler ‘üretime katılım başvuru formu’yla okul müdürlüğüne başvuracak. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin başvuru formu velisi tarafından da imzalanacak. 15 yaş altı öğrenciler üretime katılamayacak.

Haberin Devamı

Öğrenci seçiminde ‘Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ hükümleri de dikkate alınacak.

SATIŞ GELİRİNİN YÜZDE 10’U

Ders saatleri içerisinde atölye ve laboratuvardaki çalışmalarda elde edilen ürünlerin satış gelirinin en az yüzde 10’u ilgili öğrencilere, ‘öğrenci hakkı’ olarak ödenecek. Katılım payları okul müdürlüğünce öğrencilerin banka hesaplarına aktarılacak.

Üretim saatlerinde okul müdürü veya en az bir müdür yardımcısı yönetici olarak görev yapacak. Öğrencilere önce güvenlik eğitimi verilecek.

Ürünlerin, okul içinde ayrılan depoya teslimiyle birlikte öğrencilerin üretime katılımı sona erecek. Öğrenciler, okul dışındaki imalat ve montaj işlerinde çalıştırılamayacak. Çalışma saatleri ‘Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’ ile belirlenen haftalık çalışma süresinden fazla olamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!