MEB'den özel kurslara program güncelleme zorunluluğu

Güncelleme Tarihi:

MEBden özel kurslara program güncelleme zorunluluğu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2017 12:55

MEB, özel çeşitli kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim kurslarında uygulanan programlarla ilgili haziran ayında Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin ardından 81 ile gönderdiği yazıyla yapılacak iş ve işlemleri belirledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, özel çeşitli kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim kurslarında uygulanmak üzere geliştirilen ve Bakanlıkça onaylanan programların artık yedi yıl için geçerli olacağını belirtti. 

Şamlıoğlu, şunları söyledi:
"Özel öğretim kurumlarının tamamında uygulanacak programlar Bakanlığımız onayından geçiyor ancak yaklaşık 40 yıllık programları uygulayan kurumlarımız var ve gelinen süreçte güncelliğini yitirmiş bu programların uygulanması pedagojik açıdan da uygun değil. Yapılan yönetmelik değişikliği, bu anlamda hem bu kurumlarımızda uygulanan programların güncellenmesi hem de programlar arası standardizasyon sağlanmasına hizmet edecek."

Halen mevcut 953 onaylı programın yeniden gözden geçirilmesi ve günümüz şartlarına uyarlanmasının önemli bir adım olduğunu belirten Şamlıoğlu, özel çeşitli kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim kurslarında yapılan sınavların ve sertifika alma usullerinin de bir düzenlemeye bağlanmasının Bakanlığın çalışmaları arasında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"Program ilavesi yapmamışsa kurum açma izni iptal"

Yapılan düzenlemeye göre onay tarihinden itibaren 6'ncı yılın sonunda ve en geç 1 yıl içinde geliştirip tekrar onaya sunmayan kurumların programlarının iptal edileceğini anlatan Şamlıoğlu, eğer o kurumda süresi dolan programdan başka program yoksa ve kurum en geç iki ay içerisinde başka bir programın ilavesini yapmamışsa kurumun kurum açma izninin iptal edilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Şamlıoğlu, şöyle konuştu:
"Yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih olan 20 Haziran 2017 itibarıyla yedi yılını doldurmamış programlar, yedi yıl dolduktan sonra iki yıl daha uygulanabilecek. Bu tarih itibarıyla yedi yıllık süresi bitmiş programların son güncellenme tarihi 20 Haziran 2019. Ayrıca kurumlar Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı yaygın eğitim kurumlarında uygulanan öğretim programlarını da bundan sonra uygulayamayacak."

Kemal Şamlıoğlu, uygulamayla Bakanlığın, okul müfredatı içerikli öğretim programlarına sahip yaygın eğitim kurumu programlarının özel öğretim kurumları tarafından kullanılmasının ve olası dershane veya öğrenci etüt eğitim merkezi gibi çalışma girişimlerinin de önüne geçmenin hedeflediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!