MEB’de ihraç edilen personel sayısı 28 bin 163

Güncelleme Tarihi:

MEB’de ihraç edilen personel sayısı 28 bin 163
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 15:50

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bakanlıkta yürütülen soruşturmalara ilişkin, “İhraç edilen personel sayısı 28 bin163. Şu anda uzaklaştırma tedbiri devam eden personel 20 bin 88. Bu arada açığa aldıklarımızdan da göreve iade ettiklerimiz var. 5 bin 78 kişi iade edildi” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği’ temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi’nin açılışındaki konuşmasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bakanlık bünyesinde yürütülen soruşturmalar ve 2010 KPSS sorularının sızdırılması ile ilgili sorular üzerine Yılmaz, yargının görevinin “bir suç işlendiği iddiası üzerine soruşturma başlatmak, suçun faillerini oraya çıkarmak ve gereken hukuki yaptırımları yapmak” dedi. Bakan Yılmaz özetle şunları söyledi:

5 BİN 78 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ

Daha önce 2010 KPSS’de usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili Cumhuriyet savcılıklarından MEB’e bildirilen isimlerin bakanlıkla ilişikleri kesildi. Dolayısıyla bundan sonra da eğer yargı veya Cumhuriyet savcıları tarafından bize bu yönde bir bilgi sunulduğunda biz gereğini yapmaya hazırız. Bakanlıkta soruşturmalar sürüyor. Açığa almalar ve ihraçlar var. İhraç edilen personel sayısı 28 bin163. Şu anda uzaklaştırma tedbiri devam eden personel 20 bin 88. Bu arada açığa aldıklarımızdan da göreve iade ettiklerimiz var. Yani hata olabilir, bir farklı şekilde kendisinin bu yapıyla hiçbir alakası olmadığını söyleyen 5 bin 78 kişi iade edildi. Bu şudur; savcılıklardan her gün yeni bir kimse ifadesinde diyor ki; “Ben vardım, benim yanımda bu da vardır” diyor. Dolayısıyla yeni bulunan delillerle bize gelen kişiler olduğunda bu sayı artabilir. Dolayısıyla aradan geçen süre içerisinde gerçekten bir kimsenin de bu yapıyla bir bağlantısı olmadığını düşünürsek onları da mesleğe iade ediyoruz. Çünkü bir öğretmenin bulunması gereken en ideal yer, sınıfında öğrencilerle baş başa olması.

Haberin Devamı

325 FİRARİ ÖĞRETMEN VAR

Rakamlar üç ayağı beş yukarı değişebilir, ben ‘tutuklanmış’ diyorum, belki serbest bırakılmış olabilir. Ama 20 Ekim itibarıyla ihraç edilen personelden gözaltında olan sayısı 193 kişi. Tutuklanan personel sayısı 2 bin 829, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan personel sayısı 2 bin 648. Bir de firarda olanlar var. İhraç edildikten sonra yargı tarafından çağrılıp da onun davetine icap etmeyen eski öğretmen sayısı 325 kişidir.

Haberin Devamı

PKK ile ilişkisi nedeniyle uzaklaştırma talebi devam eden şu anda 10 bin 877 kişi var. Bunlar, ‘Bölücü terör örgütü ile bir iltisakı var mı yok mu’ diye değerlendirilen öğretmenlerimiz. Açığa aldık, fakat bunlardan 424’ünü iade ettik. 10 bin 877’den 424’ü iade edilen çıkarırsanız geriye kalan rakam, ‘Terör örgütü ile iltisakı var mı yok mu?’ diye değerlendirmeye alınan öğretmen sayımızı buluruz.

BÜTÜN OKULLAR İMAM HATİPE DÖNÜŞMÜYOR

İzmir’de 105 okulu FETÖ dolayısıyla kapattık. 55 okulu eğitime tekrar açarak halkımızın hizmetine sunduk. Bu okulların tamamının imam hatip yapıldığı doğru değil. Bütün okulları Milli Eğitim Bakanlığı olarak kullanacağız. Kapatılan okullardan sadece Elazığ’da bir okulu emniyete tahsis ettik. İnegöl’de de bir okulun eğitim için kullanılamayacağını, kültür merkezi olarak değerlendirilmesini planlıyoruz.

Haberin Devamı

PROJE OKULLARI

Türkiye genelinde 163 proje okulu var. Bunlardan ortaöğretimde 58 okul bulunuyor.  Bu okullarda akademik başarı ön planda. Proje okul yöneticileri 4 yıllığına atanacak. Aynı okulda idareci ve öğretmen 8 yıldan fazla kalamayacak. Uygulamayla başarılı öğretmenlerin başarısını başka okullara da taşımak istiyoruz. Proje okullara rasgele öğretmen ataması yapılamayacak. Proje okullarda 4 bin 86 öğretmen görev yapıyor. 4 ve 8 yılı doldurması nedeniyle ayrılan öğretmen sayısı 950, atama yapılmadan önce bu proje okullarda yüksek lisans yapan öğretmen sayısı 132 idi. Biz atama yaptıktan sonra bu sayı 186’ya çıktı. Eğer atama yaptıktan sonra sayı düşmüş olsaydı eğitimin seviyesini düşürdüğümüz iddiaları doğru olabilirdi. 2 olan doktora yapan öğretmen sayımız atama yaptıktan sonra 19’a çıktı.

Haberin Devamı

YÜZDE 18 İÇİN KIYAMET KOPARMAYA DEĞER Mİ?

Proje okullara en büyük ilgi İstanbul’da gösterildi. İstanbul’da bu okullardaki öğretmen sayısı 1492, ayrılanların sayısı ise 275. Ayrılan öğretmen sayısı yüzde 18. Bu yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi? 13 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı’nı yürütüyoruz. Bu öğretmenlerin çoğunu biz atadık. Atarken kadrolaşma yapmıyoruz da bunların görev yerleri değiştirirken mi kadrolaşma yapıyoruz? Görev yerlerini değiştirdiklerimiz arasında aynı okulda 23 yıl görev yapan öğretmenlerimiz var. 28 yıl görev yapan var. Onlara teşekkür ediyoruz. Ama başarılarını başka okullara da taşımak istiyoruz. 8 yılın üstünde görev yapmış öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Başarılarını yeni atandıkları okullara da taşımasını istiyoruz.

Haberin Devamı

300 KİTAPTAN 57’SİNDE FETÖ TESPİTİ

Bu ayın sonuna kadar bütün kitaplar öğrencilerin ellerinde olacak. 300 kitabın içeriği incelendi. 57 kitapta bir şekilde FETÖ ile bir atıf ya da resim tespit ettik. 57 kitapla ilgili yeniden ihaleye çıktık. Bu kitapları ay sonu itibariyle öğrencilere dağıtacağız.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU OLACAK

Gelecek yıl itibariyle hem okul öncesi eğitim, hem de İngilizce eğitimi zorunlu olacak. Bursa eğitimde başarılı bir il, bu başarısında da yüzde 77 olan okul öncesi eğitim yer alıyor. Türkiye’de okul öncesi eğitim yüzde 50 civarında. Gelecek yıl müfredatı yenilenmiş hiçbir sıkıntısı olmayan 78 milyonu kucaklayan müfredatla halkımızın karşısına çıkacağız.

EĞİTİMİN GELECEĞİ AYDINLIK

Meslek eğitimine öncelik vereceğiz. Türkiye’nin hak ettiği yere taşınması için olmazsa olmaz meslek eğitimi. Geçmişten daha iyiyiz ama yapmamız gerekenlerin de var olduğunun farkındayız. Hiçbir önyargımız yok. Ortak akla önem veriyoruz. Güzel bir şey nerede, kimden olurla olsun onu alırız. Eğitimde gerçekten çok şey yapacağız. Okul öncesini zorunlu eğitime alacağız, ikili eğitimi kaldıracağız. İngilizce’yi ağırlıklı olarak vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan kaynak açısından birinci sıradayız. Eğitimin geleceği aydınlık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!