TEOG’da geri sayım

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 02:03

Ortaokul 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26-27 Kasım’daki Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında iyi bir liseye girmek için ter dökmeye hazırlanırken, özel okullarla ilgili belirsizlikler netleşmedi. Özel okulların geçen yılki gibi mi yoksa bu yıl farklı kriterlere göre mi öğrenci kabul edeceği henüz bilinmiyor. Çünkü, özel okulların önerilerine bakanlık henüz yanıt vermedi. Ancak, özellikle yüksek puanlı özel okulların farklı derslere göre öğrenci alma hazırlıklarında olduğu duyumları var.

Haberin Devamı

TEOG geçen yıl ilk kez uygulanırken de özel okullarla ilgili soru işaretleri yaşanmıştı. Sınavda öğrencilere toplam 6 dersten soru yöneltilirken özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek, Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji sınav sonuçları ile öğrencinin 8’inci sınıf başarı puanınına göre öğrenci almıştı. MEB’in özel okul puanını ayrıca hesaplamaması ve öğrenci sıralamasını vermemesi nedeniyle kolej kapılarında yığılmalar olmuş ve sorunlar yaşanmıştı. Birçok öğrenci ‘Bir yere yerleşememem’ kaygısıyla aynı anda puanının tuttuğu birkaç okula birden önkayıt yaptırmıştı. Bu yıl da sınava geri sayım yaşanırken özel okulların MEB’le görüşmelerinden henüz sonuç çıkmadı.

YABANCI OKULLAR NE YAPACAK?

Bazı özel okulların puan hesaplamasında dikkate aldıkları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine inkılap tarihini de eklemeyi planladığı belirtiliyor. Bazı özel okullar ise bakanlığın hesapladığı ve devlet okularına girişte de kullanılan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavı ile yılsonu başarı puanından oluşan yerleştirme puanıyla (YEP) kayıt almayı planlıyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Amerikan Robert Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Fransız okulları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji sınav sonucuna göre öğrenci almayı düşünüyor. Alman Lisesi, Avusturya Lisesi ve İtalyan Lisesi’nin ise TEOG’da yer alan 6 dersin sonucuna göre öğrenci kabul etmesi bekleniyor. Koç Lisesi’nin de henüz bu konuda karar vermediği öğrenildi. Bakanlık onayından sonra durum netleşecek.

Sistemin netleşmemesi öğrenci ve velilerin de işini güçleştirdi. Özel okul hedefleyen öğrenciler Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine ağırlık vermiş durumda. Son anda başka ders eklenmesi, TEOG sisteminin yeni bir sürprizi olarak karşılarına çıkacak.

Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Geçen sene özel okullara öğrenci alımında Türkçe, matematik ve fen dersleri ile birinci sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci sınavların ağırlığı yüzde 70 şeklinde bir formül kullanıldı. Şimdi bir kısım okullar TEOG sonucu oluşan Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) kullanmak niyetindeler. Geçen yıla benzer bir sistem uygulamak isteyen okullar ise ders sayılarını da artırabilir. Birinci ve ikinci sınav yüzdeleri de değişebilir. Bakanlıkla yapılan görüşme sonucunda her okul kendi sistemini açıklayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Özel okullar gibi azınlık okulu öğrencilerinin din dersi sorunu da devam ediyor. Ermeni okulları bakanlıktan din dersi sınavının kendi dillerinde yapılmasını istemişti. Kesin karar henüz çıkmadı ama Ermeni okullarının, kendi din derslerine yönelik soru hazırlayıp bakanlığa gönderdiği belirtiliyor. Rum okulları ise Rumca işledikleri matematik, fen ve din derslerinden muafiyet istiyor. Fakat din dersi programları halen Talim Terbiye Kurulu’ndan onay almadığı için geçen seneki gibi öğrencilerin sadece din dersinden muaf tutulacağını düşünüyorlar. Bir Musevi okulu din sınavını Türkçe yapacağını açıkladı. Diğer Musevi okulları bu dersten muaf olacak. TEOG sonucu devlet okularına giriş sisteminde ise değişiklik yapılmadı. Öğrenciler geçen yıl olduğu gibi toplam altı dersin sınav sonucu ve yıl sonu başarı puanının hesaplanması sonucu oluşan puanla iyi okulların kapılarını zorlayacak.

Haberin Devamı

Kitapçık sayısı arttı kopya tespiti öğretmenlere bırakıldı

TEOG ilk kez geçen yıl uygulanmıştı. 2014-TEOG’un geçen yıldan en önemli farkı, iki olan kitapçık sayısının bu yıl A, B, C, D olmak üzere 4’e çıkması. İkinci önemli fark ise bilgisayar ortamında yapılan kopya taramasının kaldırılarak kopya tespitinin, salon görevlilerinin sorumluluğuna verilmesi.

İlk dönem sınavı 26-27 Kasım, ikinci dönem sınavı 29-30 Nisan’da. Her iki gün de 3’er dersten ortak sınav var. Her dersin sınavı 40 dakika, soru sayısı 20. Sınavların ardından 30 dakika dinlenme arası verilecek. Sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler kabul edilecek. İlk 20 dakika ile sınav bitimine 5 dakika kala öğrenciler sınavdan çıkamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!