MEB Temel Eğitim Genel Müdürü: 2016’da yabancı dil pilot uygulaması başlayacak

Güncelleme Tarihi:

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü: 2016’da yabancı dil pilot uygulaması başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 15:42

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 5’inci sınıflarda uygulanacak yabancı dil ağırlıklı eğitim programı ile ilgili, “Bunun için önce 7 bölgede 7 ilde bir yıllık pilot uygulama yapılacak. Pilot çalışma için elimizde yeterli sayıda öğretmen var. Ancak daha sonraki süreç için Milli Eğitim Bakanlığı gerekli önlemi alacaktır. Program 2016’ya yetişecek” dedi.

Haberin Devamı

NTV’de canlı yayına katılan Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 5’inci sınıflarda uygulanması planlanan yabancı dil ağırlıklı eğitim programı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Önce pilot uygulama yapılacağını belirten Kocabıyık’ın açıklaması özetle şöyle:
“5’inci sınıfın kritik olduğunu düşünerek yabancı dil ağırlıklı eğitim programı yapma gereği duyduk. Haftada 16-20 saat yabancı dil eğitimi verilecek. Sanat, spor, Türkçe gibi programlarımızı düzenleyerek çocuğun kendi farkındalığını arttırmak, daha özgün, çağın gereklerine uygun bireyler olarak yetiştirilmesini sağlamak istiyoruz. Bu çalışmayı bu amaçla gerçekleştireceğiz. 5’inci sınıfın yabancı dil ağırlıklı olması 2015 Eylül’e yetişmeyecek. Uygulama 2016 Eylül ayına yetişecek. Ayrıca bunun için önce 7 bölgede 7 ilde bir yıllık pilot uygulama yapılacak. Pilot çalışma için elimizde yeterli sayıda öğretmen var. Ancak daha sonraki süreç için Milli Eğitim Bakanlığı gerekli önlemi alacaktır. Kritik dönem hipotezine göre ikinci bir dili öğretmek için 15 yaşına kadar olan dönem çok önemli. Biz bunu görerek, ‘devlet okullarında yabancı dil öğretemiyoruz’ fikrinden hareket ederek bu çalışmayı yaptık. 5’inci sınıfta programlar güncellenecek, farklı dersler okutulacak. Buradaki öğretmenler de hizmetiçi eğitimden geçecek. Müfredatları güncellerken yöntemin de değişmesi gerekiyor. Bizim kuşağın eğitim aldığı yöntemi uygulamayacağız. Daha çok konuşmaya ve dinlemeye yönelik programlar uygulamak istiyoruz. Sadece İngilizci değil, ortalama 18 saat yabancı dil olacak. Kafamızda 6-8 saat Türkçe, 6-8 saat fen ve bilim uygulaması, 4-6 saat spor, sanat kültür uygulamasını planlıyoruz. Yabancı dil öğretiminde değil diğer dersler için de paydaşlarla ortak çalışmalar yürütülecek. Paydaşlar arasında Kültür ve Spor Bakanlığı’nın olmasını planlıyoruz. Çocukların keşfederek öğreneceği, meraklarını giderdiği bir sistem kurmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Yöntemi ve uygulama itibariyle doğru bir karar

Kocabıyık’ın ardından canlı yayına katılan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, 5’inci sınıflara yabancı dil ağırlıklı müfredatı onayladıklarını belirterek şunları söyledi:
Biz bunu destekliyoruz. Bunun muhakkak bir şekilde üç ayağa oturtulması gramerin yanında dinleme ve yazmanın da çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çocukların bu kazanımlarıyla üstüne ekleme imkanı olduğunu düşünüyoruz. Bir konu da bizim için önemli ve güzel. Normalde MEB bugün devrim yapar yarın uygulamaya başlar. Bunu da sık sık yapar. Burada bir pilot uygulama yapılması ve bunun sonucunda bir çıktı analizi yapılması çok önemli. Çünkü bugüne kadar çok alışık değiliz. Bunu yaygınlaştırırken dikkat etmemiz lazım. Bu uygulama yaygınlaştığı zaman öğretmene ihtiyaç olacak. Bunun hazırlığını doğru yapmak lazım. Bakanlık keşke buna eylül ayında ufak uygulamalarla başlasa. Çünkü nesil kaybetmeye artık tahammülümüz yok. Yöntemi ve uygulama itibariyle doğru bir karar.

Haberin Devamı

En önemli nokta akıllı tahta değil, öğretmen

Bir neslin geleceğiyle ilgili yöntem eğitimse en önemli nokta akıllı tahta değil, akıllı öğretmen. Öğretmenleri layık olduğu saygınlığa getirmek mecburiyetindeyiz. Fakat işini yapmayan öğretmenleri de ayırt etmek zorundayız. Atanamayan öğretmenler çok önemli ama işini yapmayan öğretmenlere karşı tedbirleri alıp, işini yapmayanları meslekten uzaklaştırmamız gerekiyor. Şuna da bakmak lazım, eğitim fakülteleri nitelikli öğretmen yetiştirebiliyor mu? Kesinlikle hayır. KPSS çok yanlış bir uygulama. Bugün baktığınızda öğretmen fakültelerinde birincilikle giren çocuklarımızın KPSS’de çok arkalarda kalığını görüyoruz. Son iki yıl KPSS’ye hazırlık yılına dönüştü. Mülakat yapıyorsanız bunu kameraya çekeceksiniz. Şeffaf olacaksınız. Bir kayırma varsa bunu hukukun düzeltmesi lazım. Yetkinliğin basit şekilde ölçülmesi lazım.

Haberin Devamı

Rotasyonda TEOG’daki gibi öğretmenleri uzağa vermek doğru değil

Bu argümanda yapılması gereken şey, bütün öğretmenleri başarılı yapın. Başarılı olmayanları öğretmen yapmayın. 5 bin öğretmenin daha iyi koşullara geçme talebi olduğu söyleniyor. Yayınlanan genelgede büyük şehirlerle ilgili rotasyon var. Bunun ilçe grubu içerisinde mi dışarından mı olacağı da henüz ayrıştırılmış değil. Belli bir mantıkla doğru ama TEOG’daki gibi uzağa vermek mantıklı değil. Ulaşılabilir bir yapıda olması doğru.

Dönüşüm müdürlerden başlamalı

İki gün önce ulusal eğitim programını açıkladık. Bir okul, müdürü kadar okuldur. Biz dönüşümü müdürlerden başlatmalıyız. Müdürleri eğitim liderine dönüştürmeliyiz. Atamalarda önce müdürlerde liyata öncelik vermeliyiz. Müdür işletme ve yakıt parasıyla uğraşmamalı. Liyata önem verilmeli. Bu atamaların MEB iradesi çervesince MEB iradesi çerçevesinde yapılmalı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü: 2016’da yabancı dil pilot uygulaması başlayacak
5’inci sınıflara haftada 16-20 saat yabancı dil dersi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!