MEB’in ’Ararat’ı

Güncelleme Tarihi:

MEB’in ’Ararat’ı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 11. sınıf coğrafya kitabının 133. sayfasındaki Türkiye haritasında Ağrı Dağı’nın adı Ararat olarak geçiyor. Bakanlık yetkilileri kitabın yeni baskılarında hatanın düzeltileceğini, ayrıca kitabı yazan, inceleyen ve onaylayanlar hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayınladığı ve halen okullarda kullanılan 11. sınıf coğrafya dersi kitabında "Ağrı Dağı"nın adının "Ararat" olarak yazıldığı uyarısında bulunması MEB’i harekete geçirdi. MEB yetkilileri; kitabı yazan, onaylayan ve inceleyenler hakkında inceleme başlatıldığını ve valiliklere düzeltme metni gönderildiğini söyledi. Yetkililer, kitabın yeni baskılarında bu tür bir hata ile karşılaşılmaması için önlem aldıklarını belirterek, şunları söylediler:

ÜZÜLDÜK "Kitabı Ortaöğretim Genel Müdürlüğümüz hazırladı. Bu nedenle biz de böyle bir yanlışlığın yapılmasından büyük üzüntü duyduk. Yazım hatasından kaynaklanan bu yanlışlıkta herhangi bir kasıt ve ihmal ihtimaline karşı kitabı yazan, inceleyen ve onaylayanlar hakkında inceleme başlattık. Hatamızı en kısa zamanda düzelteceğiz. Yeni baskılarda böyle bir sıkıntı yaşanmayacak."

Koncuk da dün yaptığı yazılı açıklamada, 11. sınıf Coğrafya ders kitabının 133. sayfasında yer alan Türkiye fiziki haritasında ’Ağrı Dağı’nın adının ’Ararat’ olarak geçtiğini söyledi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu onayıyla 2007’de basılan ders kitabında yer alan bu ihmalin affedilemez boyutta olduğunu savunan Koncuk, şunları kaydetti: "Ararat kelimesi günümüzde sözde ’Ermeni Soykırımı’ iddiasının sembolü haline gelmiştir. Bugün ülkemizin kıskaç altına alındığı, bölücü haritaların elden ele dolaştığı bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin fiziki haritasında Ağrı Dağı’na ’Ararat’ denmesi oldukça manidardır. Hatırlanacağı üzere Ermeni olaylarının konu alındığı ’Ararat’ isimli bir filmde tarihi gerçekler saptırılmış ve Türk Milleti hak etmediği şekilde suçlanmıştı. Bu hatanın, Bakanlıkça bir an önce düzeltilmesini istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!