Maratonda son düzlük

Güncelleme Tarihi:

Maratonda son düzlük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 09:12

Üniversiteye girişin ikinci aşaması LYS’de adaylar dün fen bilimlerinde ter döktü. Sorular açıklanmadı ancak öğrenci ve uzman yorumlarına göre kimya testinde 1 ya da 2 soru hatalı olabilir.

Haberin Devamı

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) dördüncü oturumu olan LYS-2 (Fen bilimleri) dün tamamlandı.420 bin 732 adaya fizik, kimya, biyoloji testinden 30’ar soru yöneltildi. ÖSYM soruları yayınlamadı ama uzmanlar soruları adayların yorumları üzerinden değerlendirdi.

Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ve Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç’ın görüşleri özetle şöyle:

- Fizik: MEB müfredatı dışında ve müfredatta verilen bilgilerle çelişen soru bulunmuyor.Geçmiş yıllardan daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir ancak bu yıl konu dağılımı açısından farklılıklar bulunuyor. Bilgiyi kullanma, yorumlama ve sözel kısım ile ilgili sorulara ağırlık verilmiş. Bu sene fizik ortalaması yükselecek.

Haberin Devamı

- Biyoloji: Sürpriz sayılabilecek düzeyde soru yok. 8–9 soru dışındakiler temel biyolojibilgisi ile çözülebilecek düzeyde olabildiği gibi, genel kültürtarzında da sorular var. Bu yıl ekoloji, bitkiler, kalıtım ve çevre ağırlıklı sorular fazlaydı.

‘KİMYADA HATALI SORU’

- Kimya: Öğrencilerin anlatımlarına göre, bir ya da iki soruda hata var. Organik kimyadaki sorular genel beklentinin üzerinde. Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Hatalı olduğu iddia edilen kimya sorularıyla ilgili uzmanların iddiaları şöyle:

- Kimyasal çözünürlük ile ilgili soruda eksik bilgi var. Verilen bilgiye göre iki doğru cevabı olabiliyor.

- Çözünürlük dengesiyle ilgili diğer kimya sorusunda ise cevap, verilen seçenekler arasında yok.

TERCİHLER 6-14 TEMMUZ’DA

BU yıl üniversite tercihleri 6- 14 Temmuz tarihlerinde alınacak. Yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelere kayıtlar ise 3- 7 Ağustos arasında yapılacak. Online ortamda kayıt yapmak isteyen adaylar ise 28 Temmuz-5 Ağustos arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!