ÖSYM, LYS'de açık uçlu soru ve diğer yenilikleri kılavuzda yayımladı! İşte 2017 ÖSYS'de yapılan değişiklikler

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM, LYSde açık uçlu soru ve diğer yenilikleri kılavuzda yayımladı İşte 2017 ÖSYSde yapılan değişiklikler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2017 21:25

ÖSYM, LYS'de açık uçlu soru dönemini yayımladığı 2017 ÖSYM kılavuzu ile duyurdu. Sınav sisteminde yapılan bazı değişiklikler sonrası ortaya çıkan yeni LYS sistemi, öğrenci ve velilere açık uçlu soruların nasıl yöneltilebileceğini sorgulattı. Açık uçlu soru sistemi ile birlikte öğrenciler, bazı sorularda optik okuyuculara kodlama yapmak yazılı kısa cevaplar yazacak. LYS'de yöneltilecek kısa cevaplı açık uçlu sorular, Matematik başta olmak üzere tüm alanlarda bulunacak. İşte açık uçlu soru örnekleri ve gerçekleşmesi planlanan bazı yenilikler

Haberin Devamı

LYS'de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularla ilgili bilgi veren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, "Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, ‘el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek" diye konuştu.

ADAYLAR İÇİN SÜRPRİZ BİR DURUM OLMAYACAK

Adaylar, konuları öğrenmeye odaklanmalılar. Ne sorulduğunu anlamaya ve cevabını bulmaya odaklanmalarını bekliyoruz. İsmini kodlamasını bilen herkesin cevabı da kodlaması mümkün. Adayların kaygılanacağı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Tüm testler için hazırladığımız örnek soruları web sayfasından duyuracağız. Zannedildiği kadar adaylar için sürpriz, beklenmedik bir durum olmayacak. Sadece çoktan seçmeli yerine cevabını bildikleri şeyi yazmalarını ve kodlamalarını istiyoruz. Açık uçlu soruların yorum gerektiren farklı türlerini şu an için sormayacağız ama şu andaki kısa cevaplı sorular bunlar. Bunun için herhangi bir kaygı taşınmasını yersiz buluyoruz.”  

Haberin Devamı

Şimdilik kısa, sade, çok karışık olmayan cevapları bulunan sorularla başlamak istiyoruz. Adayların cevaplamaları için ilave bir zorluk olsun istemiyoruz. Açık uçlu soruların değerlendirilmesinde de herhangi bir ilave değişiklik yok. LYS’lerde toplam 15 açık uçlu soru sorulacak. Kısa cevaplı sorularda amaç, kişinin verilenler içerisinden bir cevap bulması değil, bizatihi cevabı kendisinin çıkarma kabiliyetinin geliştirilmesi. Bu, tüm eğitim sistemimiz için de yararlıdır. Bu sistem değişikliğinin amaçlarından birisi de bu. Adaylar, tümüyle bu şekilde soru çözmeye başladıklarında onlara büyük katkı sağlayacak diye düşünüyoruz. Bunu başaran adaylarla başaramayanlar arasında kuşkusuz fark olacaktır. Bu da adaylar için başkalarının önüne geçmek adına iyi bir fırsat.  Adaylarımız, konuları öğrenmeye odaklansın. Ölçtüğümüzde zorluk-kolaylık bütün adaylar için geçerli. Zorsa herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Herkes için kolay soruyu çözmüş olmak kişiye avantaj sağlamayacak. Dolayısıyla kişi, sorulabilecek her türlü soruya göre kendini ayarlayıp başarı yarışında öne çıkmaya çalışmalıdır. Herkes başarısının karşılığını alsın istiyoruz.

Haberin Devamı

2017 ÖSYS'DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirilecek. 

- Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak.

- LYS'lerde kısa cevaplı sorular yer alacak.

- LYS-1’de (Matematik Sınavı) Matematik Testi yer alacak.

- Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı.

- Öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak belirlendi.

- Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı LYS ile öğrenci alacak.

Haberin Devamı

'KISA CEVAPLI SORU'NUN TANIMLAMASI YAPILDI 

2017 ÖSYS kılavuzunda yenilikler hakkında bilgiler veren ÖSYM, LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlamasını gerçekleştirdi. Buna göre kısa cevaplı soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruları kapsayacak. İşte ÖSYM'nin kılavuzdaki ifadesinin tamamı;

"Adayların sınav salonundan çıkmalarının yasak olduğu süreler her LYS için ayrı ayrı aşağıda verilmiştir. Bu süreler dışında sınavını tamamlayan adaylar soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine eksiksiz teslim ederek sınav salonundan ayrılabilecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun ayrılan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır. LYS’lerde sınav yapılacak alanlar aşağıda
açıklanmıştır. LYS’ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır.

Haberin Devamı

Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardır"

KILAVUZDA DETAYLARA YER VERİLDİ

LYS sınavında yapılan değişiklikler, ÖSYM'nin 2017 ÖSYS kılavuzuna da yansıdı. Adayların 2017 LYS sınavında cevap kağıdını nasıl kullanabileceği konusunu detaylandıran ÖSYM, kodlamanın cevap kağıdının arka yüzüne yapılabilmesinin mümkün olacağını belirtti. İşte o açıklamanın detayları;

"LYS’ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular da adaylar sorunun cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır. Bu soruların optik cevap alanları cevap kâğıtlarının arkayüzünde de yer alabilecektir. Kısa cevaplı sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optikokuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır."

Haberin Devamı

HER BÖLÜMDE BELİRLİ SAYIDA KISA CEVAPLI SORU OLACAK

Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. İşte diğer bölümlerde yer alacak soru sayıları;

Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, 
Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru,
Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru,
Yabancı Dil Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

ALES’TE DE AÇIK UÇLU HAZIRLIĞI

Özellikle kısa cevaplı sorular ALES’te olabilir, İş Sağlığı Güvenliği sınavlarında olabilir. Şu an yan dal sınavlarında zaten yapıyoruz. Açık uçlu soru sorma kültürünü biz küçük sınavlarda aşağı yukarı tanıttık. Bu, ilk kez büyük ölçekli bir sınavda olacak. Açık uçlu soru sayısının artıp artmayacağı sonraki yıllar için konuşulacak bir konu. Bu yıl önemli olan, adaylar tedirgin olmasın. Amaç bilen kişinin bilgisini güzel ölçen bir yöntem olduğunu adaylara da göstermek. Ondan sonraki kararlar, daha sonra duruma göre verilebilir. Açık uçlu sorular sorulması, ÖSYM’nin daha çok çalışmasını gerektiren bir karar. Ama çoktan seçmeli dışındaki soru tiplerinin bütün adaylar tarafından görülmesi, diğer sınavlarda da yaygınlaştırılması ölçme tekniği bakımından bizim istediğimiz bir şey. Bunu diğer bütün sınavlarımızın bir parçası haline getirmek istiyoruz.

KPSS İÇİN ALINMIŞ BİR KARAR YOK

KPSS’de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin verilmiş bir karar yok. Bütün sınavlar neden çoktan seçmeli sorularla sınırlandırılmıştı? Çünkü teknik imkanlar yetersizdi. Yeni teknolojiler gelişti, hatasız okuma imkanları ve kısa sürede sonuçları açıklama imkanları oluştukça sınavların bir kısmında buna doğru gideceğiz. Bu ilk deneme. Bundan sonra gittikçe yaygınlaşacaktır tabii ki.  Açık uçlu sorular çoktan seçmeli sorulardan daha büyük imkan veriyor.  Ölçmeyi daha kolaylaştırıyor. Adayların ezbere değil de sorunun çözümüne, sonucu bulmaya yönelmesini sağlıyor. Bu çok yararlı bir yöntem. Şimdilik sınırlı bir şekilde yer alacak testlerimizde. Adaylar için yeni ölçme yöntemlerini tanımanın yararlı olacağını düşünüyoruz.

ÖRNEK SORU NASIL OLACAK?

Başkan Demir, LYS’de çıkacak açık uçlu soru örneklerine ilişkin de bilgi verdi. “1933’te kurulan ayakkabı, tekstil, kağıtçılık gibi farklı alanlardaki fabrikaları da bünyesinde toplayan ve aynı zamanda bankacılık faaliyetlerinde bulunan kuruluşun adı nedir?” şeklindeki örnek bir soruyu okuyan Demir, şöyle devam etti:     

“Çoktan seçmeli soruda değişik kuruluş isimleri yazıyorduk. Cevaplardan bir tanesi de bu soru için Sümerbank’tı. Burada herhangi bir cevap yazmıyoruz. Adaydan buraya “Sümerbank” yazıp normal kodlama sistemine göre kodlamasını bekliyoruz. Bu sorunun cevabını bilen bir kişi için seçeneklerden herhangi biri hatırlatıcı olmadığından hiçbir zorluk yok burada.”     

Matematik testinden de başka bir örnek soru veren Demir, “(Bu integralin değeri kaçtır) gibi bir soruya karşılık, yanda en fazla 3 basamaklı bir değer olacak. Bunun içinden adayın yazarak işaretlemesini bekliyoruz. Burada cevabın yanlış okunması, yanlış değerlendirilmesi ihtimali sıfır ancak kodlamanın doğru yapılması gerekiyor” diye konuştu.       

SINAV BİNASINA GİRİŞ SAATİNE DÜZENLEME

Adayların sınav binalarına alınma saatlerine ilişkin yeni bir karar aldık. Bundan sonra tüm ÖSYM sınavlarında sabit saat uygulamasına geçtik. Sabah sınavlarımız 10.00’da başlayacak fakat sınav binalarına girişte son dakika 09.45 olacak. Yani 09.46’da gelen bir adayı binaya almayacağız. Bu çok önemli bir uyarı. Bu uyarıyı giriş belgelerinde, her yerde adaylara duyuracağız çünkü bu kurala uymadığı takdirde aday sınava giremeyecek. Bütün adayların bu kurala dikkat etmesini istiyoruz. öğleden sonraki oturumlar ise saat 14.30’da başlayacak, sınav binasına en son alınma saati ise 14.15 olacak.

GEOMETRİ, MATEMATİĞİN İÇİNDE

Geometri dersi liselerde, matematiğin içinde yer alıyor, geometri adında ayrı bir ders yok. Geometri dersi lisede okutulduğu ağırlıkta matematik testinin içinde yer alacak. Bu konuyla ilgili YÖK’ün verdiği karar şöyle, soru sayısı aynı olacak, sadece geometrinin de içinde olduğu sorular matematik testi olarak adaylara verilecek. İçerikte bir değişiklik yok. Sadece isimlendirmede bir değişiklik var.

 

LYS Kısa Cevaplı Soru Örnekleri için tıklayın

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!