LYS ve üniversite tercihi geleceğinizi şekillendirir

Güncelleme Tarihi:

LYS ve üniversite tercihi geleceğinizi şekillendirir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 10:14

Üniversite adayları olarak, yaşamınızda önemli bir dönüm noktasına geldiniz. LYS ve yapacağınız tercihler geleceğinizi şekillendirecek.

Haberin Devamı

Sınava girmek her insan için zordur, herkes sınav öncesi heyecan duyar ve stres yaşayabilir. Sınavdan önceki gece iyi uyuyup sınav sırasında heyecanı yatıştırmak ve soğukkanlı olmak gerekir. Özellikle 22 ve 23 Haziran’da yapılacak olan sınavlar üniversite ve bölüm tercihleri için çok önem taşıyor. Bu sınavlarda bilgi ağırlıklı sorular sorulacağı için sınav öncesinde tekrar yapılması yararlı olur. LYS’de zaman baskısı olduğu için elinizden geldiğince en fazla sayıda soruyu cevaplamaya çalışın. Soruları tam olarak anlamak için çok dikkatli okumak gerek. Bazı soruların cevapları, dikkatsiz adayların hata yapmasına neden oluyor. Sorunun son kelimesine kadar okunması gerekir, çünkü bazı soruların sonu “değildir” veya “bulunmaz” gibi olumsuz ifadelerle biter. Aceleci ve dikkatsiz adaylar bu tür soruları genellikle yanlış cevaplıyor. Sorular kadar cevap seçeneklerini de iyi okuyun, çünkü bazı soruların cevapları birbirine çok yakın olabiliyor. Doğru görünen ilk seçeneği işaretlemeyin, tüm seçenekleri görüp öyle karar verin. Basit göründüğü halde çözemediğiniz sorularla vakit kaybetmeyin ve moralinizi bozmayıp başka soruya geçin. Böylece zaman kazanır ve moralinizi düzeltirsiniz. Bazı sorular ise en başarılı öğrencileri ortalama öğrencilerden ayırmak için gerçekten çok zor olabilir. Bu soruları sona bırakın ki kolay soruların çoğunu çözmeye vaktiniz kalsın. Çözemediklerinizin üzerinden zaman elverdikçe tekrar geçerseniz bazılarını çözme şansınız artar. Cevap formunu kodlamak da en az soruları çözmek kadar önemlidir ve dikkat gerektirir. Cevaplarken soru numarasını kaydırmayın.

Haberin Devamı

Tercih aşamasında çok dikkatli olun

Tercih formunu doldururken puan sırasına göre bölümleri alt alta yazmak doğru bir yöntem değil. Sonuçta hiç mutlu olmayacağınız bir üniversitenin zevk almayacağınız bir bölümüne girebilirsiniz. Puanınız elbette çok belirleyici olacaktır ancak önce hangi bölümlerde okumaktan mutlu olacağınızı belirleyin ve listesini yapın. Seçeceğiniz bölümde okumaktan ve mezuniyetten sonra o bölümle ilgili işlerde çalışmanın sizi mutlu edeceğinden emin olmalısınız. Mezun olacağınız bölüm sizin iş hayatında çalışabileceğiniz alanları sınırlayacaktır. Puanınız yüksek ise “puanım ziyan olmasın” diye yapınıza uygun olmayan yüksek puanlı bölümleri yazmayın. Ailenizin, arkadaşlarınızın, danışman ve hocaların görüşlerini alın ama size uygun bölümler hakkındaki son kararı siz verin.
Size en uygun bölümleri belirledikten sonra sizin hayatta başarılı olmanıza katkı yapacağına inandığınız üniversiteleri listeleyin. Bazı üniversiteler; öğrencilerine kaliteli eğitim yanında kültür, sanat ve spor alanlarında çok iyi olanaklar sağlar. Sizlerin hayatta başarılı olmasında sadece iyi bir eğitim yeterli değil. Bu nedenle üniversite seçimi yaparken üniversitenin eğitim dışında öğrencilere sunduğu olanakları iyi araştırın. İşe başladığınızda işveren ve çalışma arkadaşlarınız sizi mesleki bilginiz dışındaki birikiminizle de değerlendirirler. Hayatta başarılı olmak için mesleki bilgilerin üçte bir, hobilerin üçte bir ve insan ilişkilerinin de üçte bir rolü vardır. Mesleki bilgi eksiklikleri çalışma ortamındaki meslek içi eğitim ile tamamlanabilir. Ancak hobileriniz yoksa ve insan ilişkilerinizi üniversitede geliştirememişseniz bu eksiklerinizi iş ortamında tamamlamak zordur. Bu nedenle tercih edeceğiniz üniversitenin eğitim kalitesi yanında kültür, sanat ve spor olanakları ile öğrencileri birbiriyle kaynaştıracak ortamı sağladığına emin olun. Seçeceğiniz üniversitenin kütüphane, bilgisayar, laboratuvar, yurt, kafeterya ve sağlık hizmetlerinin çok iyi olmasına dikkat edin. İlgilendiğiniz üniversiteleri ziyaret edip o üniversitenin öğrenci ve akademisyenleri ile görüşün.

Haberin Devamı

Üniversitelerin Türkiye ve dünya sıralamalarındaki yeri      

Son 10 yıldır çeşitli kuruluşlar dünya üniversitelerini sıralamaya başladı. Üniversiteler çeşitli kriterlere göre sıralanıyor ve sonuçlar her yıl ilan ediliyor. Türk üniversiteleri dünya sıralamalarında son yıllarda yükselmeye başladı. Bu sıralamalar üniversite tercihlerinde diğer bilgilere ek olarak sizlere ışık tutabilir. Bazı üniversitelerin yurtiçinde ve yurtdışında prestiji yüksektir ve mezunları diğer üniversitelerden daha kolay iş bulur. Üniversitelerin olanaklarını inceleyip, öğrenci ve mezunları ile görüştükten sonra sıralamalarını da inceleyin. URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı her yıl Türk üniversitelerinin sıralamasını yayınlıyor. URAP her yıl ayrıca dünyanın ilk 2 bin üniversitesini de sıralıyor. Her iki liste de ek bilgiler vereceği için size yardımcı olabilir. URAP sayfasında (www.urapcenter.org) Türk üniversitelerinin, dünya üniversite sıralaması yapan 8 kurumun hangilerinde kaçıncı sırada yer aldığını gösteren raporlardan da yararlanabilirsiniz. Her üniversitenin güçlü olduğu alanlar vardır ve bunu genel sıralamalardan görmek mümkün olmayabilir. İlgilendiğiniz bilim alanlarında, hangi üniversitelerin daha başarılı olduğunu alan sıralamalarını inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Son kararınızı verirken 

Son kararınızı verirken unutmayınız ki üniversitede okumanın amacı, sizin hayatta başarılı ve mutlu olma şansınızı arttırmaktır. Girmeyi çok istediğiniz bölüm veya üniversite için puanınız yeterli değilse düşük puanlı ama severek okuyacağınız bir bölüme girmekten çekinmeyin. O bölümde severek okursanız yüksek not tutturup iyi dereceyle mezun olursunuz ve iş yaşamında başarı şansınız artar. Yüksek puanlı ama okumaktan mutlu olmayacağınız bölümde yüksek not tutturma şansınız düşüktür. Bu nedenle iş yaşamınızda başarılı olma şansınız da düşebilir. Ailenizin maddi durumu sizi başka kentte okutmaya uygun değilse kendi kentinizde size en uygun bölümü seçmekten çekinmeyin. Oradan yüksek not ortalamasıyla mezun olup daha sonra idealinizdeki üniversitede araştırma görevlisi olup yüksek lisans yapma şansınız doğar.

Haberin Devamı

Son kararınızı verip hangi üniversitenin hangi bölümüne girerseniz girin, çok çalışıp başarılı olun. Dersler dışında kültür, sanat ve spor olanaklarını kullanarak hobilerinizi ve insan ilişkilerinizi geliştirin. Unutmayın ki her üniversitemiz, gücü yettiğince en iyi olanakları öğrencilerine sunmaya çalışıyor. Bu olanakları iyi değerlendirirseniz çalışma hayatında başarılı olursunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!