LYS öncesi son hazırlıklar

Güncelleme Tarihi:

LYS öncesi son hazırlıklar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 09:00

Bir milyondan fazla öğrencinin aylardır süren çalışmaları sona ermek üzere şimdi yapılması gereken son dönemleri de en iyi şekilde planlayıp sınava hazır bir şekilde girmek.

Haberin Devamı

Kimi öğrenciler yıllardır kimileri ise 12’nci sınıf itibariyle üniversite giriş sınavlarına odaklı çalıştı. Hazırlık süreleri veya hazırlık yöntemleri ne olursa olsun bütün öğrenciler temelde aynı şeyi hedefliyor, “üniversiteye girebilmek” hatta “istediği üniversitenin istediği bölümüne girebilmek.”

Sınavlara çok vakit varken öğrenciler nasıl çalışmaları gerektiği üzerine fazla düşünmezler. Çünkü zaten öğrenilecek çok konu, çözülecek bir sürü soru vardır. Ancak şimdi olduğu gibi sınavlar yaklaştıkça, “son zamanları nasıl değerlendirmek gerektiği” konusu gündeme gelmeye başlar.

Öğrenciler bu dönemde çevrelerinden değişik öneriler duyarlar. Kimi sınava son bir hafta kala çalışmayı tamamen bırakmak gerektiğini söyler, kimi “son dakikaya kadar ne çalışırsan kardır” der. Bazıları son haftalarda sportif aktivitelerden kaçınılmasını öğütlerken, bazıları stres atmak için bol bol hareket etmeyi önerir. Aslında tüm önerilerde doğruluk payı var. Ancak hiçbiri en doğru olan değil.

Haberin Devamı

En doğrusunu siz bilirsiniz

Sevgili öğrenciler, size sıralanan önerilerden hangisinin sizin için en doğru olacağını en iyi siz bilebilirsiniz. Şimdiye kadarki çalışma temponuz ve yaşam düzeniniz son haftanızı nasıl planlayacağınız konusunda göz önünde bulundurmanız gereken en önemli etken. Bu yazıda LYS öncesi son haftanızı planlarken size yol gösterecek bazı öneriler yer alıyor. Verilen önerileri göz önünde bulundurup kendi planlamanızı yapmak da size kalmış.

Çalışma Düzeni: Son hafta çalışma düzeninizi nasıl planlayacağınız şimdiye kadarki çalışma düzeninizle bağlantılı. Eğer son zamanlarda çok yoğun bir şekilde çalıştıysanız bunu bir anda kesmek sizde boşluk hissi uyandırabilir. Bu nedenle çalışma saatlerinizi kademeli bir şekilde azaltmak en iyi seçenek olacak. Ama zaten son zamanlarda çalışma süreleriniz birkaç saatle sınırlıysa daha fazla azaltmanıza gerek yok.

Çalışma düzeni başlığı altında vurgulanması gereken önemli bir konu da son günlerde ne çalışılacağı. Başarılı bir üniversite hazırlık süreci uzun soluklu bir planlamayı gerektirir. Planlı çalışmış bir öğrencinin LYS’ye son bir hafta kala bütün konu çalışmalarını tamamlamış olması ve deneme sınavları ile soru çözme hızını arttırmaya çalışıyor olması beklenir.

Haberin Devamı

Tabi ki deneme sınavlarında hep aynı tarz veya aynı konuya ait sorularda yanlış yaptığınızı fark ederseniz konu tekrarı yapıp unuttuğunuz veya daha önce atladığınız noktaları tekrar çalışmalısınız. Ancak son günlerde sıfırdan bir konunun çalışılmaya başlanması önerilmez. Çünkü yeni bir konu öğrenmek, iyice pekiştirmek için gerekli zamanınız yok. Bu yeni bilgiler kafanızın karışmasına neden olabilir.

Soru Çözümü: Sınav öncesi sık sık deneme sınavları çözmek hem sınav anının provasını yapmanıza hem de performansınız hakkında gerçekçi bir fikre sahip olmanıza yardımcı olur. LYS öncesi son haftada da düzenli bir şekilde deneme sınavı çözmeye devam edin. Özellikle farklı yayınevlerinin deneme sınavlarını çözmek farklı soru stilleri üzerinde pratik yapmanızı sağlar. Yapamadığınız soruların çözüm tekniklerini mutlaka öğrenin. Unutmayın yeni bir soru stilini öğrenmeniz zaten çözebildiğiniz soruları tekrar tekrar çözmekten çok daha fayda sağlayacak.

Haberin Devamı

Fiziksel Aktivite ve Beslenme: Sınav süreci sadece zihniniz için değil bedeniniz için de zorlayıcı bir süreç. Bu nedenle sınava zihnen olduğu kadar bedenen de hazırlıklı girmek sınavda göstereceğiniz performansı arttıracak. Herkesin kendini rahat hissettiği hareketlilik düzeyi farklı. Eğer spor yapmayı ve hareketli olmayı seven biriyseniz son hafta içinde ders çalışmaktan arta kalan zamanlarınızda spor yaparak fazla enerjinizi atıp rahatlayabilirsiniz. Tabii kendinizi aşırı yoracak veya sakatlanmanıza neden olacak sportif aktivitelerden kaçınmak koşuluyla. Genel olarak fazla hareketten hoşlanmıyorsanız bile gün içinde kısa süreli yürüyüşler yapmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak.

Haberin Devamı

Sınavdan önceki akşam ve sınav sabahı yiyecekleriniz sınavdaki performansınızı etkiler. Bu nedenle sınavdan bir gün önce akşam yemeğini abartmaktan veya aç yatmaktan kaçının. Çünkü her iki durumda da hissedeceğiniz rahatsızlık uyku kalitenizi bozacak ve ertesi günkü sınav performansınızı olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca her iki öğünde de ilk kez deneyeceğiniz farklı yiyecekler yerine her zaman tükettiğiniz, alışık olduğunuz besinleri tercih edin. Sınav sabahı mutlaka kahvaltınızı yapın ve sizi tok tutacak yiyecekler tüketmeye dikkat edin. Akşam yemeğinde olduğu gibi aşırı yemekten veya kendinizi aç bırakmaktan kaçının. Son bir haftada uyku düzeninizi sınav sabahına uygun olarak düzenlemeye çalışın. Her akşam erken saatte yatmayı başaramasanız bile sabahları sınav sabahı kalkacağınız zamanda kalkmaya çalışın.

Haberin Devamı

Çevredekilerle İletişim: Çevrenizdeki insanlar, özellikle anne ve babalarınız bu sınav konusunda en az sizin kadar hatta bazen sizden daha heyecanlı olabilirler. Çevrenizdekilerle tek sohbet konunuzun sınav olmasına izin vermeyin. Bu, kaygı düzeyinizin artmasına neden olabilir. Bu sınav her ne kadar hayatınızın önemli bir parçası olsa da, hayatınızın tek anlamı ve tek amacı olmadığını unutmayın. Bu sınav hayallerinize ulaşma yolunda aşmanız gereken engellerden yalnızca biri.

Nasıl ki bu sınavda göstereceğiniz başarı hayatınız boyunca sizin için yeterli olmayacaksa, sınavın kötü geçmesi de her şeyin sona erdiği anlamına gelmiyor. Sizin bu bilinçte olmanız hem kendi heyecan ve kaygı seviyenizi kontrol etmenizi sağlayacak hem de çevrenizdeki insanların sizi olumsuz etkilemesini engelleyip onları da rahatlatacak.

Zihinsel Hazırlık: Zihninizde sınavın provasını yapın. O an yaşayacağınız duyguları hissetmeye ve sınav anında hazırlıksız yakalanmamaya çalışın. Bu provaları en iyi deneme sınavları sırasında yapabilirsiniz. Sınavlarda çok heyecanlanıyorsanız gevşeme ve nefes tekniklerini öğrenin. Sadece nefesinizi düzenleyerek veya basit gevşeme teknikleriyle heyecan düzeyinizi rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Sınav Anı: Sınav sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara odaklanmayın. “Ya ….. olursa” şeklinde motivasyonunuzu düşürecek olumsuz düşüncelerden kaçının. Sınav öncesi veya sınavın ilk dakikalarında heyecanlandığınızı hissederseniz bu sizi korkutmasın. Kendinize bu yaşadığınız heyecanın normal olduğunu ve hatta bedeninizi ve zihninizi uyardığı için sizi uyanık tutacağını hatırlatın.

Sınav öncesi yeterli hazırlığı yaptığınızı ve sınav boyunca elinizden geleni yapacağınızı düşünüp sorulara odaklanmaya çalışın. Sınava rahatlıkla çözdüğünüz konuların sorularından başlayarak ilk heyecanınızı arttıracak zor sorulardan kaçının. Size farklı gelen, kafanızı karıştıran bir soruyla karşılaşırsanız üstünde fazla zaman kaybetmeden bir sonraki soruya geçin. Sonuçta bütün soruların puan değerinin eşit olduğunu unutmayın.

Eğer yeterince ve doğru bir şekilde çalışabildiyseniz, sınav sırasında zaman planlamanızı iyi yapıp olumsuz düşüncelere kapılmadan sorulara odaklanabilirseniz hedefinize ulaşma konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Geriye sadece bir sonraki aşama olan tercih döneminde sizin için doğru olan kararları almak kalacak.

Eğer ön hazırlık sürecinizin yetersiz olduğunu ya da sınav sırasında gerçek performansınızı sergileyemediğinizi düşünürseniz, tekrar deneme şansınızın olduğunu unutmayın. Aynı yoğunlukta geçecek bir yıl daha sizleri korkutabilir ancak bu sefer hatalarınızı ve eksikliklerinizi bileceğiniz için çok daha başarılı bir süreç geçirebilirsiniz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!