Liseli mucitler ödüllerini aldı

Güncelleme Tarihi:

Liseli mucitler ödüllerini aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2019 15:53

Fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki yetenekli lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara özendirmeyi amaçlayan 28’inci Uluslararası Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye dahil 15 ülkenin 90 projeyle finale kaldığı yarışmanın ödül törenine, onur konuğu olarak Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran katıldı.

Haberin Devamı

MEF Eğitim Kurumları'nın Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adıyla anılan ve 7-9 Mayıs tarihleri arasında MEF Üniversitesi'nde gerçekleşen yarışmanın sonuçları belli oldu. Projeler arasında Türkiye’den birincilik ödüllerini fizik alanında İzmir Özel Çakabey Lisesi; kimyada İzmir Özel Oğuzhan Özkaya Koleji Fen Lisesi; biyolojide ise Özel Antalya Sınav Anadolu Lisesi aldı. İnovasyon ödülünü ise Amerikan Robert Lisesi kazandı.

Yarışmaya yurtdışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Gürcistan, kimya alanında Polonya, biyoloji alanında ise Kuzey Makedonya birincilik ödülünün sahibi oldu.

'AKLINIZIN İPİYLE KALBİNİZİN KUYUSUNA İNİN'
Tüm dünyadan başvuruda bulunan toplam 701 proje arasında yapılan ön eleme sonucunda, Türkiye dahil 15 ülkenin 90 projeyle finale kaldı. Yarışmanın ödül törenine katılan Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran, söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan önemli platform olduğunu söyledi. Türkiye’nin Z Kuşağı için araştıran, soran, sorgulayan bir nesil olmanın neden önemli olduğunu ve geleceğin bilim insanları için bugün hangi yetkinliklerle donanmamız gerektiğini anlatan Kuran şöyle konuştu:
“Ünlü fizikçi Albert Einstein 'Özel bir yeteneğim yok fakat tutkulu derecede meraklıyım' der. Baş döndürücü bir değişimin yaşandığı ve hız sözcüğüyle tarif edilebilecek çağımızda, tutkulu derecede meraklı olmak, artık özel bir yetenek olarak ele alınabilir. Neden çok kıymetli bir soru. Bizi bilgeliğe getirir. 21’inci yüzyılın en büyük sermayesi umut, iyimserlik ve geleceğe olan inançtır. Dünya ve demografi değişiyor. Yaşlanan bir dünya var. Dünyanın sorunlarını düşünüp fırsatı sormak lazım. Dünyanın bir problemini çözmeye niyetli olan kişi en değerli kişidir. Lütfen siz de bunu yapın. Dünyaya katkı verin. Bir diplomadan fazlası olun. Aklınızın ipiyle kalbinizin kuyusuna inin."

Haberin Devamı

TEMEL BİLİMLERDE ÇÖZÜM ODAKLI PROJELER
MEF Üniversitesi'nde 7 Mayıs itibariyle üç gün boyunca sergilenerek kamuoyuna ve jüriye sunulan projelerde bu yıl en fazla, lise öğrencilerinin yeşil sentez yoluyla biyomedikal, atık su arıtımı ve sensör amaçlarıyla üretilmiş nanoteknolojik malzemeler, işlevsel polimer ve kompozitlerin üretimi, kontrollü ilaç salım araçları ve enerji alanında yapay fotosentez araçları, doğal kaynakların biyoteknolojik, tedavi ve çevre uygulamalarındaki etkileri, veri bilgisinin yazılımla birleştirilmesine dayalı uygulamalar, doku mühendisliği, hastalık ilişkili temel bilim mekanizmaların araştırılması, bilinen deneysel teknikler ile toplum yararına hizmet edebilecek, problemlere özgün çözümler sunan, yeni ve özgün ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi ile ilgili projeler dikkat çekiyor. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 150 öğrencinin hazırladığı 90 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada jüri üyelerinin ortak görüşü, günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren ve hayata geçirilebilecek birçok proje olduğu yönünde.

Haberin Devamı

YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)
Fizik: Taşınabilir Fresnel Yansıma Tabanlı Fiber Optik Sensör- İzmir Özel Çakabey Lisesi
Kimya: Kolajen Katkılı Ve Titanyum ile Güçlendirilmiş Yapay Kemik Üretimi- İzmir Özel Oğuzhan Özkaya Koleji Fen Lisesi
Biyoloji: Nar (Punica Granatum) Meyvesinden Elde Edilen Kabuk Ve Çekirdek Çözeltileri İle Melanosisi Önlemek- Özel Antalya Sınav Anadolu Lisesi

BAKMADAN GEÇME!