Liseli mucit ödül avında

Güncelleme Tarihi:

Liseli  mucit ödül avında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2007 11:44

BODRUMLU lise öğrencisi Nadir Tunç Özcan, hazırladığı çevre projesiyle ödül yağmuruna tutuldu. Taksi şoförünün oğlu 16 yaşındaki Nadir Tunç Özcan, hazırladığı lityum ve kobalt içerikli pil ve bataryaların geri dönüşümü projesiyle Avrupa Genç Bilimadamları Buluş Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanırken, desteklenmesi halinde çevre için önemli kazanım sağlanacağını, ayrıca pillerin yeniden kullanımının mümkün olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

LİSELİ MUCİTİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Bodrum'un Göltürkbükü Beldesi'nde yaşayan taksi şoförü 46 yaşındaki Hamdi Özcan ile ev kadını 39 yaşındaki Güzide Özcan'ın oğlu, İzmir Özel Fatih Fen Lisesi 11/B sınıfı öğrencisi Nadir Tunç Özcan, 2006'nın Aralık ayında, okulun Kimya Öğretmeni Ümit Karaca'nın desteğiyle hazırladığı ‘Lityum ve Kobalt İçerikli Pil ve Bataryaların Geri Dönüşüm Yoluyla, Lityum ve Kobalt kazanılması ve Çevresel Etkilerinin Önlenmesi Projesi’ni Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Kimya Laboratuvarı'nda deneyler yaparak geliştirdi. Bu çalışması kısa zamanda ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldı, Nadir Tunç Özcan okulunun ve Bodrumlular'ın gururu oldu.

/images/100/0x0/55eb5c62f018fbb8f8bc27e9

Haberin Devamı

Özcan, geleneksel İNEPO Çevre Olimpiyatları'nda dördüncü, Burc Science And Engineering Fair Yarışması'nda birinci ve ardından TUBİTAK'ın Mayıs ayında düzenlediği ve Türkiye'den 190 projenin katıldığı Türkiye Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışması'nda şampiyon oldu. Özcan'ın projesi, Dubai'de düzenlenen Dünya Bilimsel Araştırma Öğrenci Grupları Konferansı'nda en iyi dört proje arasında kabul edildi. Özcan'ın projesinin, TUBİTAK’ın düzenlediği yarışmada farklı dallarda birinci olan diğer üç projeyle birlikte, 14-19 Eylül tarihleri arasında İspanya'nın Valencia Kenti'nde düzenlenecek Avrupa Genç Bilimadamları Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil edeceği belirtildi.

Özcan, doğada az kullanılan, ayrıca toksik ve kanserojen etkileri olan lityum kobaltın geri kazanımındaki verimin yüksek oluşu nedeniyle, ayrıca bu maddelerin çevre, doğa ve insan sağlığına zararını minimuma indirmek için projeyi geliştirdiğini belirtti. Başarılı genç, “Projenin amacı, teknolojinin ilerlemesiyle gerekliliği artan, hızla tüketilen pillerin doğaya verdiği zararı önlemek, pillerdeki maddelerin geri kazanımını sağlamak, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Pillerin toplanması, en uygun yöntemin tespit edilip uygulanması, elde edilen Lityum ve Cobalt değerlerinin karşılaştırılması, küresel ısınmanın etkenlerinden olan atık pillerin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla yaptığım çalışmalar yüzde 100 başarıya ulaştı. Türkiye'de bu konuda şu ana kadar hiç bir çalışma yapılmaması açısından da projem önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Özcan'ın projesinin lityumlu piller, cıva oksit-kadminyum piller, çinko-hava pilleri, organik elektrolitli piller ve katı elektrolitli piller üzerinde yapılan çalışmayı kapsadığı, özel sektörün yanısıra güdümlü ve balistik mermilerin, torpidoların itme sistemleri gibi askeri alanda, ayrıca radyo alıcıları, teypler, traş makineleri, kameralar, aydınlatma düzenekleri, oyuncaklar gibi sivil alanda da önem taşıdığı vurgulandı.

Gölköy Taksi Durağı'nda taksi şoförlüğü yapan baba Hamdi Özcan oğlunun bilimsel çalışmalarına destek verdiğini ve onunla gurur duyduğunu söyledi. Baba Özcan, “Nadir küçük yaşlardan beri piller oynar, pil biriktirir onları açardı, Fen Lisesi'ne gidince ilgisi daha da arttı. Başarısı bizi şaşırtmadı. Ülkemize yararlı olması için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!