Lise için yükselen trend: Yurtdışı

Güncelleme Tarihi:

Lise için yükselen trend: Yurtdışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 13:45

Yurtdışında eğitim denildiğinde çoğumuzun aklına yükseköğretim geliyor. Ancak aileler, çocuklarını lise hatta ilkokul işin bile başka ülkelere gönderebiliyor. Türkiye’de ailelere danışmanlık sağlayan kuruluşlar, son yıllarda ortaöğretim düzeyinde de yurtdışına ilginin arttığını belirtiyor. Peki, hangi ülkeler bu alanda ön plana çıkıyor? Başvuru için neler isteniyor? Sizin için Kanada, ABD, İngiltere ve İsviçre’yi araştırdık.

Haberin Devamı

MATEMATİK VE İNGİLİZCE ÖNEMLİ
İNGİLTERE: Amerikan, İngiliz ve uluslararası okullar bulunuyor. Bunlar kendi içinde günlük ve yatılı olarak ayrılıyor. Kız ve erkek okulları da var. Liseler kabullerde genel olarak matematik ve İngilizce yetkinliklerini dikkate alıyor. Öğrenci alırken uyguladıkları sınav ve mülakatlar değişebiliyor. Kabullerde önem verilen aktiviteler de farklılık gösteriyor. Kimi sporu öne çıkarırken, bazısı sanat odaklı yaklaşıyor. Okullar, öğrencilerin kendilerine yapacağı katkıları da zenginlik olarak görüyor. Lider liselere kabullerde büyük bir rekabet yaşanıyor. Eğitim kurumları bu nedenle kağıt üzerindeki performansla yetinmiyor. Adayı yüz yüze veya Skype’tan mülakata alıyor. Özel okulların ücretleri 30 bin Sterlin’den başlıyor. Bunun içerisinde yurt harcamaları da yer alıyor. Yemek gibi hizmetler de çoğunlukla yıllık öğrenim ücretine dahil ediliyor. Eylülde başlayacak bir dönem için ön kayıtlar ekim-aralıkta yapılıyor. Ardından başvuru değerlendiriliyor, ocakta sınav ve mülakat oluyor. Kabuller martta açıklanıyor.

Haberin Devamı

YABANCILAR ÖZELİ TERCİH EDİYOR
İSVİÇRE: Özel ve devlet okulları bulunuyor. Yabancı öğrenciler, özel okulları tercih ediyor. Bunlar sadece İsviçre değil, Alman, Fransız, İngiliz, Amerikan ve Uluslararası Bakalorya (IB) sistemine göre de eğitim veriyor. Çoğu okul farklı sistemleri bir arada sunuyor. Başvuruların en geç lise ikinci sınıfta yapılması gerekiyor. Son sınıf öğrencileri alınmıyor. Başvuru prosedürleri tüm okullarda benzer. Kayıt yaptırmak isteyen öğrenciden orta seviyenin üstünde yabancı dil bilmesi bekleniyor. Son iki yılın not ortalaması ve öğretmenlerinden alınan referans mektupları da kabullerde dikkate alınıyor. Disiplin cezaları süreci etkiliyor. Not ortalaması, referanslar, dil seviyesini gösteren belgeler, sağlık raporları ve kayıt formları okula gönderildikten sonra ön kayıt ücreti ödeniyor. Okul, bu belgelere göre öğrencinin kabul edilip edilmeyeceğini bildiriyor. Bazı okullar, yüz yüze veya Skype’la görüşme talep edebiliyor. Öğrencinin yurtdışında okumaya ve ailesinden uzak kalmaya hazır olup olmadığı bu görüşmelerde değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

OKULLARIN KENDİ MÜFREDATI VAR
KANADA: 15 yaştaki öğrencilerin matematik, fen bilimleri ve okuma alanlarında değerlendirildiği PISA 2015’te, üst düzey bir performans gösterdi. Nitelikli eğitimi sosyoekonomik durum fark etmeksizin herkese sunabilen Kuzey Amerika ülkesi, bu performansıyla ilgi çekiyor. Özel ve devlet olmak üzere iki okul türü bulunuyor. Uluslararası öğrenciler, İngilizce veya Fransızca programlardan birini tercih edebiliyor. Kanada’da özel okullar eyaletlerdeki eğitim departmanlarına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlardan eyaletlerin belirlediği müfredat ve standartlara uyması bekleniyor. Ancak bazı eğitim kurumları kendi müfredatını da oluşturabiliyor. Örneğin, Ontario’da özel okullar eğitim departmanının hiçbir etkisi olmadan bağımsız bir şekilde öğretim yapıyor. Bu nedenle aile ve öğrencilere eyaletteki sistemlerin yanı sıra okullardaki öğretim programlarını da araştırması öneriliyor. Kanada’da lise eğitimi özel bir kurumda yıllık 25 bin ile 35 bin dolar arasında değişiyor. Devlet liseleriyse yaygın kanının aksine ücretli. Uluslararası öğrencilerin devlet liseleri için yıllık 20 bin dolar ödemesi gerekiyor. Kanada’da 18 yaş altı için yurt konaklamasına izin verilmiyor. Bu nedenle öğrenciler, okullara yakın evlere yerleştiriliyor. Okullar öğrencinin ders notlarına ve İngilizce yeterliliklerine önem veriyor. Liselere kabul almak için ders notlarının en az 65 olması bekleniyor. Ağustos sonunda başlayan eğitim için kayıtların en geç şubat-martta tamamlanması gerekiyor.

Haberin Devamı

BURSLARI GÖZDEN KAÇIRMAYIN
ABD: Ortaöğretim seviyesinde okullar devlet ve özel olarak ikiye ayrılıyor. Eğitim yılı eylülde başlıyor. Bu döneme yetişmek için en az altı ay öncesinden başvuruların tamamlanması gerekiyor. Yabancı öğrenci kabulünde okullar; not ortalaması, İngilizce seviyesi ve sayısal alanlardaki performansı dikkate alıyor. Birçok eğitim kurumu İngilizce seviyesi için TOEFL ya da IELTS istiyor. TOEFL’da en az 64 ve üstü aranıyor. Not ortalaması ise 100’lük sisteme göre 60’ın altında olanların kabul şansı düşük. Sportif ve kültürel başarılar da kabulde rol oynuyor. Okullar, sporcu ve akademik burslar da veriyor. Liseye başladıktan sonra paralel olarak İngilizce destek alınabiliyor. En ekonomik yol devlet okulu; yıllık ortalama 20-25 bin doları göze almak gerekiyor. Özel okullarda ise bu 30 bin dolardan başlıyor. Bazıları 50 bin doların üzerine çıkabiliyor. Eyalet ve bölgeye göre fiyat değiştiği için hedeflenilen okulların ayrıntılı araştırılması öneriliyor. Öğretim programları da eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Aile yanı konaklama devlet tarafından destekleniyor. Bu nedenle uygun ücretle, güvenilir ailelerin yanında konaklama imkânı var.

BAKMADAN GEÇME!